Τι λέει η αγορά για «κεφάλαιο κίνησης» και ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό
Το πράσινο φως της Κομισιόν για άντληση συνολικά 800 εκ. με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, «είναι ένα βήμα θετικό για να συνεχίσουμε την οικονομική μας δραστηριότητα προκειμένου να καταφέρουμε να επιβιώσουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζουν παράγοντες του επιχειρείν.
Μάλιστα, η ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος στήριξης για τον τουριστικό κλάδο, ύψους 420 εκατ. ευρώ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίστηκε ως μια σημαντική «ανάσα» που εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης - επιδότηση ύψους έως 400 χιλιάδες ανά ΑΦΜ και κατευθύνεται πρωτίστως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Καλύπτει μάλιστα όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, πρακτορεία και τουριστικά λεωφορεία, ενώ όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η αντίστοιχη πλατφόρμα ξεκινά να λειτουργεί άμεσα.
«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας από την πλευρά του τις δυσκολίες του εγχειρήματος να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις χωρίς ρευστότητα στα ταμεία τους.
Γ. Ρέτσος: «Υπήρχαν και φωνές για κάτι περισσότερο, όμως ο τουρισμός στηρίχθηκε»
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος μίλησε για στήριξη του τουρισμού, η οποία ωστόσο «θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση» αναλόγως με το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο μέλλον. «Προφανώς και στην πορεία αυτή υπήρχαν και φωνές για κάτι περισσότερο.
Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ο τουρισμός στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, ενώ οι πρόεδροι του HATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης και ΓΕΠΟΕΤ κ. Άρης Μαρίνης, αναφέρθηκαν στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που δημιούργησε η πανδημία και στον αγώνα των επιχειρήσεων για να κρατηθούν όρθιες.
«Στοίχημα» παραμένει η δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού από τον Ιούλιο σε συνθήκες που να θυμίζουν πραγματικό ελληνικό καλοκαίρι.
Η Ελλάδα πρώτη μαζί με άλλες έξι χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Κροατία, Πολωνία και Τσεχία) άνοιξε την πλατφόρμα για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο μπορούν να εκδίδουν οι Έλληνες πολίτες και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην ΕΕ την 1η Ιουλίου.
«Είναι μια ακόμα ανάσα. Στέλνουμε το μήνυμα στο ταξιδιωτικό κοινό ότι μπορούν να μπαίνουν με ευκολία από τις πύλες εισόδου χωρίς πρόσθετους περιορισμούς», επισημαίνουν οι παράγοντες του τουρισμού.
Γρ. Τάσιος: «Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά το πρόβλημα στα σύνορα»
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού και να συζητηθούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος έθεσε και το ζήτημα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες εβδομάδες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.
Το πρόβλημα προέκυψε στα χερσαία σύνορα, όπου όλοι οι επισκέπτες ανεξαιρέτως εάν είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό τεστ PCR, υποβάλλονται εκ νέου και σε rapid test, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές τα Σαββατοκύριακα και να γίνονται αρνητικά σχόλια στα ΜΜΕ των βαλκανικών χωρών.
«Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι γνωρίζει καλά το θέμα που έχει δημιουργηθεί στα χερσαία σύνορα και μου μετέφερε την εκτίμηση ότι τα προβλήματα θα επιλύονται, όσο βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα στις χώρες προέλευσης», σημειώνει ο κ. Τάσιος, ο οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένα να γίνεται καλύτερη επιχειρησιακή διαχείριση.
Να πραγματοποιούνται δηλαδή δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε τουρίστες από χώρες προέλευσης με επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε οι ροές να προχωρούν πιο γρήγορα, για να μην οδηγηθούμε σε σημαντικές ακυρώσεις κρατήσεων εν μέσω τουριστικής περιόδου, όταν ο ένας στους δύο επισκέπτες της περιοχής, είναι Βαλκάνιος.
Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί από τις 20 Ιουνίου, όταν οι ρυθμοί αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως με την «κάθοδο» των Σέρβων από τους Ευζώνους.
Κινητικότητα από τη Γερμανία
Τις τελευταίες ημέρες, οι Γερμανοί επίδοξοι ταξιδιώτες ξαναβάζουν στο κάδρο την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διακοπές στη Μεσόγειο, ενώ για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, η χώρα μας μαζί με την Ισπανία βρίσκονται στην κορυφή των κρατήσεων. Μετά το αρχικό μούδιασμα, πλέον η γερμανική αγορά εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, με τις αεροπορικές εταιρείες να πυκνώνουν σιγά σιγά τα δρομολόγιά τους προς τα νησιά.
Σύμφωνα με τη Lufthansa, η ζήτηση για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί, σε σχέση με ό,τι επικρατούσε μέχρι πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, ενώ για «για κάποιους προορισμούς έχει ξεπεράσει ακόμη και τα προ covid_19 επίπεδα».
Για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον επεκτείνεται και στον Σεπτέμβριο, ενώ προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αεροπορικές εταιρείες και tour operators αυξάνουν τα προγράμματά τους, προσθέτοντας πτήσεις και πακέτα με κατεύθυνση τους δημοφιλείς προορισμούς της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σε δόσεις οι πτήσεις από Ρωσία
Μπορεί η Μόσχα να «πάγωσε» την αύξηση των πτήσεων προς Τουρκία και να μας «βολεύει» αυτό σε σχέση με τον ανταγωνισμό έως τις 21 Ιουνίου, η αργή επαναφορά του πλάνου των δρομολογίων όμως, προβληματίζει την αγορά, η οποία βλέπει να μην μπορεί να δέχεται «μαζικό τουρισμό» από τη μεγάλη δεξαμενή επισκεπτών.
Από τις 10 Ιουνίου όπως ανακοινώθηκε, οι πτήσεις προς Αθήνα αυξάνονται κατά δύο την εβδομάδα και γίνονται τέσσερις (Aegean, Aeroflot) ενώ σύμφωνα με τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς πτήσεις προς την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη κλπ. αν και αρμόδιες πηγές χαρακτήρισαν θετικό το ότι δόθηκε τελικά άδεια στην S7 Airlines, τη μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία στη χώρα, να ανοίξει τις πτήσεις προς Ηράκλειο και Ρόδο.
Στο μεταξύ, η Ρωσία αποφάσισε την επανέναρξη των δρομολογίων Μόσχα – Λονδίνο από σήμερα, με τρεις πτήσεις κάθε εβδομάδα, ενώ επέλεξε να επαναφέρει έναν περιορισμένο αριθμό τακτικών πτήσεων και προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κροατίας.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών