Η δημιουργία ενός οργανισμού sales and lease back με βάση τον οποίο οι δανειολήπτες δεν θα χάνουν επί της ουσίας το σπίτι τους μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή θεσμική παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο.
Πρωτίστως τι είναι το sales and lease back;
Η Χρηματοδοτική Μίσθωση, κατά την οποία η ενδιαφερόμενη εταιρία μεταβιβάζει το εταιρικό της ακίνητο (εργοστάσια, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτήρια, ιατρεία, ξενοδοχεία, εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα, κτήρια parking κ.ά.), έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος και στη συνέχεια, το μισθώνει η ίδια με ελάχιστη διάρκεια τα 10 έτη με συγκεκριμένους όρους και με δικαίωμα εξαγοράς στη λήξη ή προεξοφλήσεως μετά από το 3ο έτος βάσει θεσμικού πλαισίου.
Το sales and lease back θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και για ακίνητα φυσικών προσώπων.
Η κυβέρνηση αρχές 2022 σχεδιάζει να έχει έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού που θα αναλάβει το sales and lease back.
Ο οργανισμός θα είναι ιδιωτικός, θα υποστηριχθεί από ιδιωτικά κεφάλαια π.χ. εταιρίες ακινήτων, funds και άλλους επενδυτές και ουσιαστικά θα επιτρέψουν σε νομικά και φυσικά πρόσωπα να διακρατήσουν το ακίνητο τους παρά την ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν 250.000 δανειολήπτες
Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στον μηχανισμό του sales and lease back πάνω από 250.000 δανειολήπτες φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Πολλές λύσεις έχουν εξεταστεί, με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και άλλα εναλλακτικά σενάρια αλλά στην πράξη ελάχιστες από αυτές έχουν αποδώσει έστω και οριακά.
Το sales and lease back στα ακίνητα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση υπό όρους όμως καθώς όταν ένας δανειολήπτης χάνει το ακίνητο του, κατάσχεται αλλάζει ριζικά η συμπεριφορά, ψυχολογική, οικονομική απέναντι του… και δύσκολα επιστρέφει για να το διεκδικήσει.
Οπότε το sales and lease back για να λειτουργήσει θα πρέπει να έχει ισχυρά κίνητρα όχι για τις εταιρίες ακινήτων και τους μετόχους αλλά για τους δανειολήπτες.
Ο στόχος δεν είναι απλά να κερδίσουν οι βασικοί μέτοχοι αυτού του οργανισμού αλλά να κερδίσουν οι δανειολήπτες να τους δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν το ακίνητο τους σε λογική τιμή.
Π.χ. δεν είναι δυνατό ένας πολίτης να έχει συνάψει δάνειο 200.000 ευρώ να έχει πληρώσει τα 100.000 ευρώ και το ακίνητο να κατασχεθεί… να περάσει στον οργανισμό sales and lease back και να αποτιμάει το ακίνητο ξανά 200.000 ευρώ.
Θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να συμψηφίζει σε κάποιο βαθμό τις παρελθούσες δόσεις που είχαν πληρωθεί από τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
Χωρίς ισχυρή κινητροδοσία καμία λύση δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών