Η κεντρική τράπεζα της Κίνας εξέδωσε ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με βάση το οποίο τα πρόστιμα για ορισμένα αδικήματα αυξάνονται στα 10 εκατ. γουάν (1,6 εκατ. δολάρια) ενώ επεκτείνεται και το εύρος των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Το νομοσχέδιο, το οποίο επικαιροποιεί τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά το 2006, περιλαμβάνει πέραν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρείες κατασκευής ακινήτων, λογιστικές εταιρείες και ανταλλακτήρια πολύτιμων μετάλλων, σύμφωνα με αντίγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC).
Στον αναθεωρημένο νόμο θα υπόκεινται επίσης εταιρείες μη τραπεζικών πληρωμών, διαδικτυακές εταιρείες παροχής μικροδανείων, εταιρείες διαχείρισης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις θα αυξηθούν έως και στα 2 εκατ. γουάν, από το προηγούμενο ανώτατο όριο των 500.000 γουάν, για τη μη πραγματοποίηση ελέγχου δέουσας επιμέλειας των πελατών και μη αναφορά μεγάλων ή ύποπτων συναλλαγών.
Στις εταιρείες που παραβαίνουν τον νόμο θα μπορούν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι το ανώτερο όριο των 10 εκατ. γουάν εάν οι ενέργειές τους έχουν συμβάλει στην συγκάλυψη εγκληματικών κερδών ή σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, έναντι 5 εκατ. γουάν που ήταν προηγουμένως.
Η PBOC αναφέρει ότι στόχος του νέου νόμου είναι η πρόληψη και ο περιορισμός της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, η διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και της οικονομικής τάξης, ωστόσο δεν ανέφερε εάν υπήρχαν πιο συγκεκριμένα θέματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μέσω της αναθεώρησης του νόμου.
Το νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης αλλαγές όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία στις προσπάθειες καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με βάση τις οποίες τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν επιτρέπεται να συμμορφώνονται με αιτήματα από το εξωτερικό για παράδοση πληροφοριών ή κατάσχεση, δέσμευση ή μεταφορά περιουσιακών στοιχείων εγχώριων περιουσιακών στοιχείων.
Εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να ανταποκριθούν σε τέτοια αιτήματα, πρέπει να ζητήσουν άδεια από την κινεζική κυβέρνηση και να ειδοποιήσουν τις ξένες αρχές να διαπραγματευτούν με τους Κινέζους ομολόγους τους, όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, το οποίο πιθανότατα θα εγκριθεί από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου αργότερα φέτος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών