Να μη γίνουν οι διακοπές στην Ελλάδα «όνειρο θερινής νυκτός» για τους Σέρβους, ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας κυρίως, που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες να ασκούνται πιέσεις από σερβικά πρακτορεία ταξιδιών, ώστε να αρθούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στα χερσαία σύνορα.
Παρόλο που η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Σερβία (για τη χορήγηση εμβολίων κατά του κορωνοϊού), αποφάσισε να απαλλάξει τους πολίτες της από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων με προορισμό την Ελλάδα (από τις 15 Ιουνίου) το κόστος μετάβασης και επιστροφής για μια τετραμελή οικογένεια παραμένει απαγορευτικό αφού μόνο για τεστ - ειδικά μετά την υποχρέωση να υποβάλλονται σε μοριακό όλα τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω - ανεβαίνει στα 600 ευρώ.
Έτσι, στη Σερβία του μέσου μηνιαίου μισθού των 470 ευρώ (κατώτατος 343,49), οι αιτήσεις για διακοπές στη χώρα μας όπως αυξάνονται, έτσι αυξάνονται και οι προβληματισμοί.
Μάλιστα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η αλλαγή προορισμού συμβαίνει συχνά εξαιτίας της οικονομικής επιβάρυνσης των 9.000 δηναρίων (περίπου 75 ευρώ) για κάθε PCR και ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν άλλους προορισμούς.
Σερβικά μέσα ενημέρωσης και social media επισημαίνουν ότι ένας αριθμός τουριστών στρέφεται όχι μόνο προς τη Βουλγαρία και την Κροατία οι οποίες αναγνωρίζουν τα γρήγορα τεστ, αλλά και προς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο «που δεν θέτουν όρους και την Τουρκία που δεν απαιτεί τεστ για παιδιά κάτω των 18 ετών».
«Αθέμιτος ανταγωνισμός»
Ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι πραγματικές ροές τουριστών και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της Βόρειας Ελλάδας ανησυχούν ιδιαίτερα για μαζικές ακυρώσεις. «Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Για παράδειγμα η Αλβανία είναι μία από τις χώρες που δεν θέτουν όρους και έτσι το κόστος της απόδρασης για μια τετραμελή οικογένεια μειώνεται σημαντικά» τονίζουν. Η Πιερία για παράδειγμα είναι ένας προορισμός, ο οποίος στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στους Σέρβους, τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, θα βρει αρκετά καταλύματα κλειστά, αφού η πληρότητα εκτιμάται σε χαμηλά ακόμη ποσοστά, περίπου στο 25% όσων λειτουργούν.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου των ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη στο BN: «Έρχεται «λαίλαπα», εάν δεν εξορθολογήσουμε το κόστος των τεστ που απαιτούνται στα χερσαία σύνορα, για το οποίο πληρώνουν από 70 έως 90 ευρώ έκαστος. Ας γίνει τουλάχιστον αυτό που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή παιδιά ηλικίας έως 12 ετών που έρχονται μαζί με τους γονείς τους που διαθέτουν αρνητικό τεστ ή είναι εμβολιασμένοι, να μην χρειάζεται να έχουν υποβληθεί σε PCR. Η περιοχή μας δέχεται κυρίως οικογένειες, οπότε καταλαβαίνετε ότι ο προϋπολογισμός του ταξιδιού είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους περισσότερους».
Ανοιχτοί οι Εύζωνοι... 7πμ – 11μμ
Την ίδια ώρα, οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας κινούνται τις τελευταίες μέρες στους ρυθμούς του 7πμ – 11μμ, δηλαδή τις ώρες κατά τις οποίες επιτρέπεται σήμερα η διέλευση τουριστών από τα περισσότερα χερσαία σύνορά μας (πλην του Προμαχώνα). Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η τουριστική κίνηση μπορεί να ξεπεράσει το 50% του 2019 (πάνω από 1 εκ. τουρίστες από τη Σερβία προς την Ελλάδα), ορισμένοι αρχίζουν να χαμηλώνουν τον πήχη. «Ο σταθμός των Ευζώνων άνοιξε μετά από πολλές πιέσεις, αλλά μας κάνει εντύπωση γιατί λειτουργεί μόνο κατά τις ώρες 7 το πρωί με 11 το βράδυ, διότι μέχρι και πέρυσι υπήρχε κόσμος που ξεκινούσε το βράδυ το ταξίδι του για να αποφύγει τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τις ουρές στα σύνορα. Αφήστε που ακόμη και όσοι διαθέτουν αρνητικό PCR, σήμερα υποβάλλονται όχι σε δειγματοληπτικό rapid test, αλλά σε υποχρεωτικό τεστ για όλους, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές», επισημαίνουν και ζητούν να γίνεται καλύτερη επιχειρησιακή διαχείριση στα σύνορα.
«Αν δεν κάνουμε κάτι, θα επιλέξουν τα νησιά»
Την ίδια ώρα, τουριστικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που βασίζουν την ύπαρξή τους στον οδικό τουρισμό, εκφράζουν φόβους για την επιβίωσή τους. «Με τα εμπόδια που βάζουμε στα χερσαία σύνορα, θα χάσουμε τους παραδοσιακούς πελάτες μας από τα Βαλκάνια, οι οποίοι αντί να ταλαιπωρηθούν στις χερσαίες πύλες εισόδου, θα επιλέξουν να μετακινηθούν αεροπορικώς προς τα νησιά, όπως είναι η Κρήτη ή Ρόδος», τονίζουν οι επιχειρηματίες.
«Επιστρέφουν χαρούμενοι, αλλά εξουθενωμένοι»
Ζευγάρι από τα Βαλκάνια που επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή της Καβάλας, έφτασε μετά από πολύωρη καθυστέρηση στον προορισμό του. «Ήρθαν χαρούμενοι στον αγαπημένο τόπο των καλοκαιρινών τους διακοπών μετά από δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, αλλά εξουθενωμένοι από τους πολλούς ελέγχους», τονίζει ο επικεφαλής των ξενοδόχων κ. Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος εκφράζει την απορία του «γιατί οι χερσαίες πύλες της χώρας λειτουργούν με ωράριο, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου»;
Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να προσφέρουν vouchers διακοπών ώστε να καλύπτουν ένα τμήμα των κόστους των τεστ PCR 72 ωρών που είναι απαραίτητο για την είσοδο στη χώρα, μειώνοντας το κόστος των διακοπών της μέσης οικογένειας που επιλέγει να μετακινηθεί οδικώς. Ταυτόχρονα, οι φορείς του τουρισμού βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Τουρισμού πιέζοντας για να δοθεί λύση, ένα ζήτημα πάντως που βρίσκεται στα χέρια των λοιμωξιολόγων, εξαιτίας επιβαρυμένων υγειονομικών δεδομένων των χωρών προέλευσης, αλλά έχουν σχέση και με «γνησιότητα πιστοποιητικών που τίθεται εν αμφιβόλω».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Τα ακριβά τεστ και το «7-11» σπρώχνουν τους Σέρβους σε άλλους προορισμούς
Αντιδράσεις των τουριστικών επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας
Σχόλια αναγνωστών