Αντικρουόμενες δηλώσεις για τη συνέχιση του εκτάκτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP από την επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde και από μέλη του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας
Οι ισχυρές απ’ ό,τι φαίνεται αντιπαραθέσεις οι οποίες επικρατούν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το πώς και πότε θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του τερματισμού του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) αρχίζουν να γίνονται δημόσιες λίγες μόλις ημέρες από την ανακοίνωση της διατήρησης σταθερής της νομισματικής πολιτικής εντός του θέρους. στις 10 Ιουνίου. 2021, σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Οι αντιθέσεις
Μόλις μία ώρα αφότου η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε σε συνέντευξή της στο Politico ότι είναι «πολύ νωρίς» για να συζητήσουμε πότε θα μπεί «φρένο» στη χαλαρή νομισματική πολιτική, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Robert Holzmann ... απάντησε ότι το πρόγραμμα θα λήξει τον Μάρτιο, εκτός εάν υπάρξει ένα νέο σοβαρό κύμα νέων κορυσμάτων κορωνοϊού, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «υιοθετήθηκε και εγκρίθηκε με ορίζοντα το τέλος του Μαρτίου 2022 και προς το παρόν, αν δεν αλλάξει τίποτα με την έννοια ότι δεν υπάρχει τέταρτο ή πέμπτο κύμα της πανδημίας, θα ολοκληρωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg Television.
Η κρίσιμη φάση
Η κεντρική τράπεζα είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη φάση της κρίσης, σχολιάζεται στο δημοσίευμα, με την οικονομία να εισέρχεται όπως καταγράφεται από τα στοιχεία σε φάση ισχυρής ανάκαμψης καθώς οι τα νέ κρούσματα της Covid-19 μειώνονται, αλλά οι εταιρείες και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να βασίζονται στα μέτρα στήριξης.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης ευνοϊκές όσο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη, και οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέφυγαν να μιλήσουν για έξοδο από τη χαλαρή πολιτική υπό το φόβο ότι θα προκαλέσουν αύξηση του κόστους δανεισμού στην αγορά ομολόγων.
Σωστή κατεύθυνση
«Πρέπει να διασφαλίσουμε πραγματικά την ανάκαμψη», δήλωσε ο Lagarde σε συνέντευξή του στην Politico.
«Οι προβολές που κάνουμε (στα στοιχεία) και ο σχεδιασμός του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας, φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά «είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα».
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε αργότερα ότι οι οικονομικές προοπτικές δικαιολογούν μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που είναι «επίμονη» - σταθερά προσανατολισμένη στο στόχο μας - και τουλάχιστον τόσο παρατεταμένη όσο αυτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ και ρεαλιστική: οι επιλογές μας θα καθοριστούν από την οικονομική πραγματικότητα».
Πληθωρισμός
Συμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός επιταχύνεται φέτος, αλλά στη συνέχεια θα υποχωρήσει καθώς εξασθενίζουν παράγοντες όπως οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα
και η αύξηση του ενεργειακού κόστους.
H Lagarde και άλλα μέλη του ΔΣ επέμειναν ότι δεν υπάρχει λόγος που να τεκμηριώνει ότι τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού θα αποδειχθούν «επίμονα».
Τα «γεράκια»
Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι στις προοπτικές διαμόρφωσης των τιμών.
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπαρίζτης Klaas Knot και ο Γερμανός ομόλογός του Jens Weidmann αναφέρθηκαν το θέμα την Παρασκευή 11 Ιουνίου και ο Holzmann επισήμανε την ίδια ημέρα ότι εάν ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 3%, τότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν δράση (ήτοι να αυξήσουν τα επιτόκια).
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από την Λιθουανία Gediminas Simkus σημείοωσε ότι θα ήταν πρόωρο να καθοριστεί σε ποιο βαθμό η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει διασφαλισθεί μόνο με βάση τις προβλέψεις του Ιουνίου.
«Θα ήθελα να περιμένω τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για να μιλήσω για το μέλλον του προγράμματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα (24/6).
Προβλέψεις
Πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της περασμένης εβδομάδας, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι το ίδρυμα θα επιβραδύνει την αγορά ομολόγων μέσω του PEPP από τον Σεπτέμβριο και θα τερματίσει τις "καθαρές" αγορές τον Μάρτιο του 2022.
Συμμετρική αντίδραση
Η απόφαση θα μπορούσε να συμπέσει με την ανακοίνωση μίας ευρείας αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής, η οποία θα περιελάμβανε την προσαρμογή από το σημερινό στόχο του πληθωρισμού «κάτω, αλλά κοντά στο, 2%».
Μία επιλογή είναι να ορισθεί ακριβής στόχος για τον πληθωρθσμό το 2%, με την ΕΚΤ να αντιδρά συμμετρικά σε περιπτώσες χαμηλού και είτε υψηλού υψηλού πληθωρισμού.
Η Lagarde αναγνώρισε ότι ενώ η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τον τρέχοντα στόχο συμμετρικά, μια πολιτική αυτου του τύπου θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει «σύγχυση στους παρατηρητές και τις αγορές».
Υπογράμμισε ότι η άσκηση (που λαμβάνει χώρα εντός της ΕΚΤ) όσον αφορά την συμμετρική αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό που μετράει είναι ποιότητα της αναθεώρησης (σ.σ. της νομισματικής πολιτικής) και η σταθερή συναίνεση (επί αυτής)», κατέληξε.
ΕΚΤ: Τα περιστέρια και τα γεράκια
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών