γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο ένα ρεκόρ της κυβέρνησης ΝΔ εις βάρος των καταναλωτών» - Τι αναφέρει το ΥΠΕΝ
Τις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ επιστρατεύει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας ( ΑΔΜΗΕ ) για να διατηρήσει την ευστάθεια του συστήματος ενέργειας καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου έγιναν ακριβότερες .
Η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε στα 30 ευρώ ανά Mwh.
Ο συνδυασμός υψηλού κόστους των ρύπων με την άνοδο της τιμής φυσικού αερίου εκτίναξε την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στα 100 ευρώ ανά Mwh, να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τιμή που αγοράζουν οι πάροχοι ενέργειας.
Η αγορά ενέργειας της επόμενης ημέρας για τις καταναλώσεις της Πέμπτης 24 Ιουνίου είχε ανέλθει στα 128 ευρώ ανά Mwh.
Για σήμερα η τιμή της ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά υποχώρησε 20% και διαμορφώθηκε στα 101,82 ευρώ.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος λένε ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.
Ο μέσος όρος στην αγορά της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα ανήλθε σε 101,82 ευρώ/MWh. Σε αρκετές χώρες η τιμή είναι υψηλότερη, όπως στη Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh).
Σε πολλά άλλα κράτη η τιμή διαμορφώνεται σε αντίστοιχα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως στην Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh).
Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης.
Οφείλονται επίσης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Πού θα πάει σήμερα η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια
Η σημερινή ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 182,17 GWh, αυξημένη κατά 42% συγκριτικά με τις αρχές του μήνα όταν η ζήτηση διαμορφώθηκε σε 128 GWh. Για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, επιστρατεύθηκε το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. '
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από το 20% τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30%.
Η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας είναι συζευγμένη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες. Εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, γεγονός το οποίο μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής.
Η ζήτηση για ρεύμα ανεβάζει την τιμή
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ την Πέμπτη 24 Ιουνίου οι λιγνιτικές μονάδες συνεισέφεραν στο σύστημα ανά ωριαίες τιμές , 851Mwh που αντιστοιχούν στο 14% της συνολικής παραγωγής.
Οι μονάδες φυσικού αερίου έδωσαν 3074 Mwh ανά ωριαίες τιμές ή το 49% της συνολικής παραγωγής , τα υδροηλεκτρικά συνέβαλαν στο 30% ενώ οι μονάδες ΑΠΕ ήταν στο μηδέν λόγω καιρικών συνθηκών.
ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο ένα ρεκόρ της κυβέρνησης ΝΔ εις βάρος των καταναλωτών»
Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου , για την εκτίναξη της τιμής χονδρικής στα 128 ευρώ ανά MWh ,ανέφερε ότι είναι «Άλλο ένα ρεκόρ της κυβέρνησης ΝΔ εις βάρος των καταναλωτών» που επιβαρύνει για άλλη μία φορά τους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να μετρούν επιβαρύνσεις από όταν ανέλαβε η ΝΔ. Διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh, που πολύ φοβόμαστε πως δε θα είναι το τελευταίο, ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, ρήτρα που θα εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο και η ΔΕΗ, εκτινάσσοντας το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές ενώ ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση.
Ακολούθησε η εφαρμογή του target model, τον Νοέμβριο του 2020, που αντί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, έχει οδηγήσει τελικά σε συνεχείς επιβαρύνσεις, σε χειραγώγηση τιμών και βέβαια σε κέρδη για λίγους καθετοποιημένους «παίκτες» της αγοράς.
Ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Δεκέμβριο του 2020, όταν η χονδρική τιμή ξεπέρασε για λίγο τα 90 ευρώ/MWh έστελνε «αυστηρό» μήνυμα στους προμηθευτές που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης να σταματήσουν τα «αντιδεοντολογικά παιχνίδια», που αποφέρουν κέρδη με μία μικρή ομάδα αλλά επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές.
Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε κανένα μέτρο και έχει ξεκάθαρη ευθύνη για την εκμετάλλευση των ρυθμιστικών κενών, την αδιαφάνεια και το σημερινό «ρεκόρ» στην αγορά ενέργειας, φαινόμενα που με επιλογή της είναι σε εξέλιξη.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση, και με μόνιμο μηχανισμό εποπτείας, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της αρμόδιας αρχής (ΡΑΕ). Οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις την ίδια μάλιστα μέρα που ο προκλητικά αμειβόμενος με 350.000 χιλιάδες ευρώ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, πανηγυρίζει και προβλέπει στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ 1 δισ. ευρώ επαναλαμβανόμενο EBITDA για τα επόμενα χρόνια έως και το 2023. Δεν μπορεί η αγορά ηλεκτρισμού να λειτουργεί ολιγοπωλιακά και με αδιαφάνεια με αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους καταναλωτές και την πραγματική οικονομία της χώρας μας.
Στα ύψη τα τιμολόγια ρεύματος
Η εκτίναξη της χονδρικής τιμής ενέργειας ή Οριακή Τιμή Συστήματος πάνω από τα 60 ευρώ ανα Mwh και στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί κοντά στην περιοχή των 100 ευρώ ανά Mwh το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί έως 20%.
Οι πάροχοι – προμηθευτές θα ενεργοποιήσουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής για να καλύψουν το κόστος ενέργειας το οποίο υπολείπεται έως και 40% σε σχέση με το κόστος της ενέργειας.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews,gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών