Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η κυβέρνηση προς τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες κωλύονται να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Το βασικό επιχείρημα των τραπεζών είναι ότι οι επιλέξιμες για δανειοδότηση εταιρείες δεν ξεπερνούν τις 30.000 με 32.000, σε αντίθεση με την άποψη της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μπορεί να φτάνουν και τις 700 χιλιάδες.
Γιατί οι τράπεζες χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο
Με βάση τα business plans που έχουν ανακοινώσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να χρηματοδοτούν με περίπου 2,5 δισεκ. τον χρόνο το καθένα, δηλαδή 10 δισεκ. τον χρόνο.
Ωστόσο, επειδή βρίσκονται στη φάση της εξυγίανσης των προβληματικών ανοιγμάτων δεν θέλουν να πάρουν ρίσκο το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα.
Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές στις συναντήσεις που έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες με τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι οριοθετημένο το εύρος των δανείων που μπορούν να χορηγήσουν και οποιαδήποτε ανάληψη ρίσκου θα μπορούσε να εξελιχθεί εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Το οικονομικό επιτελείο στη συνάντηση στις 29 Ιουνίου 2021 με τους Έλληνες τραπεζίτες θα τους επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική και θα διατυπώσει τη δυσαρέσκειά του για τους βραδύτατους ρυθμούς σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις.
Λόγω των τιτλοποιήσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται να καταγράφεται πιστωτική συρρίκνωση και είναι πιθανό μέχρι το τέλος του 2021 τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα να μειωθούν 110 δισεκ. ευρώ.
Μόχλευση εκ του ασφαλούς
Οι ελληνικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να στηρίξουν μόνο τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – περίπου 13 δισεκ. ευρώ.
Μοχλεύοντας τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν να χορηγήσουν 30 δισεκ., εκ των οποίων όμως τα 13 δισεκ. θα προέρχονταν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όμως πρόκειται για εκ του ασφαλούς μόχλευσης, καθώς τα δάνεια έρχονται από ευρωπαϊκό φορέα.
Οι τράπεζες προσεχώς θα ανακοινώσουν προγράμματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την Εθνική μάλιστα να πραγματοποιεί συναντήσεις στη Μακεδονία με επιχειρηματίες, ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες θα ανακοινώσουν προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες μπορεί να διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, ήδη έχουν λάβει 45 με 50 δισεκ. από την ΕΚΤ, παρ’ όλα αυτά δεν θέλουν να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία λόγω αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ποιοτικά.
Συμπέρασμα
Οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι των ισορροπιών, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι οι τράπεζες δύσκολα θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της την 1η Ιουλίου θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον Ηρακλή II, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις 32 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων και 12 δισεκ. νέες κρατικές εγγυήσεις.
www.bankingnews.gr
Δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την επαναλαμβανόμενη άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
σύμβολα :
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η κυβέρνηση την 1η Ιουλίου θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον Ηρακλή II, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις 32 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων και 12 δισεκ. νέες κρατικές εγγυήσεις
Σχόλια αναγνωστών