Σύμφωνα με το CNBC, η επίτευξη αυτού του επιπέδου ανάπτυξης θα απαιτήσει από την Κίνα να ξεπεράσει μία σειρά από προκλήσεις: τη λεγόμενη παγίδα μεσαίου εισοδήματος, την έλλειψη καινοτομίας και την ταχεία γήρανση του πληθυσμού.
Σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές της Δύσης.
Tα μάτια του Xi είναι ήδη στραμμένα στα επόμενα εκατό χρόνια και στο ανεκπλήρωτο όραμα της «μεγάλης αναγέννησης του κινεζικού έθνους», το οποίο επανέλαβε μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κατά τον εντυπωσιακό εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυσή του.
Ο Xi κατέχει επίσης την κορυφαία πολιτική θέση του γενικού γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και είναι επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Κίνας.
«Έχει σίδερο στην ψυχή του, περισσότερο από τον πρώην πρόεδρο Hu Jintao, ο οποίος ανήλθε στην ιεραρχία χωρίς να βιώσει τις δοκιμασίες που υπέστη ο Xi», δήλωσε ο αείμνηστος ιδρυτής της σύγχρονης Σιγκαπούρης, Lee Kuan Yew, στους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής Graham Allison και ο Robert D. Blackwill το 2012, λίγο πριν ο Xi γίνει επίσημα πρόεδρος.
Οι μεγάλες προκλήσεις
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας άρχισε να επιβραδύνεται τα τελευταία χρόνια, αν και παραμένει σε σχετικά υψηλούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες.«Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν πραγματικά στην εκπληκτική ανάπτυξη της Κίνας έχουν τελειώσει ή έχουν αποδυναμωθεί», σχολιάζει ο Tony Saich, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard.
Επισήμανε επίσης τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Κίνας και την αδυναμία να συνεχίσει να βασίζεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Η πρόκληση για τον Xi είναι πώς να «αποκτήσουμε οικονομικούς πόρους σε εκείνα τα μέρη της οικονομίας που είναι πιο παραγωγικά», δήλωσε ο Saich.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στο μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης και της απασχόλησης της Κίνας, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα κυριαρχείται από κρατικές τράπεζες που προτιμούν να δανείζουν σε κρατικές επιχειρήσεις.
Το Πεκίνο αναφέρει συχνά το πρόβλημα χρηματοδότησης, αν και είναι λιγότερο σαφές πόσο σημαντικές είναι οι εν λόγω κινήσεις στην πράξη.
Εν τω μεταξύ, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις εντάσεις με εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, ο Xi έχει ανανεώσει τις εκκλήσεις για ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης και για την ανάπτυξη τεχνολογίας.
«Το πιο δύσκολο καθήκον για την ηγεσία της Κίνας είναι να αποφύγει την παγίδα μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε ο Bonnie Glaser, διευθυντής του προγράμματος για την Ασία στο γερμανικό fund Marshall των ΗΠΑ.
«Εάν το σύστημα διακυβέρνησής του δεν επιτύχει αυτόν τον στόχο, θα μπορούσε να υπάρξει εγχώρια αστάθεια».
O Glaser αναφέρεται στη θεωρία που υποστηρίζει πως όταν μια χώρα έχει αναπτυχθεί ραγδαία λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού, η οικονομία της θα μπορούσε να σταματήσει και να αποτύχει να διατηρήσει υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους, καθώς και μεγαλύτερη ανάπτυξη.
H παντοκρατορία του Xi Jinping
Το 2022 το κυβερνών κόμμα θα πραγματοποιήσει το 20ο Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο θα δώσει ενδείξεις για το αν ο Xi θα διατηρήσει την εξουσία.
«Υπάρχει πάντα κίνδυνος όταν υπάρχει μια πολύ ισχυρή αυταρχική φιγούρα, γιατί όταν επιλέγει να χρησιμοποιήσει την εξουσία θα μπορούσε να έχει πολύ επιζήμια αποτελέσματα στη χώρα», προειδοποιεί η Ann Lee, πρώην καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και συγγραφέας του «Τι μπορούν να μάθουν οι ΗΠΑ από την Κίνα».
«Μέχρι στιγμής, από τότε που έχει πάρει την εξουσία, δεν νομίζω ότι τη χρησιμοποίησε για να ενισχύσει απαραίτητα τον πλούτο του για εγωιστικούς λόγους», τονίζει.
Η αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις και έχει ενισχύσει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει επικρίνει την Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ - θέματα που το Πεκίνο θεωρεί μέρος των εσωτερικών του υποθέσεων, μαζί με την Ταϊβάν.
Από πολλές απόψεις, το κόμμα υπό τον Xi έχει ανταποκριθεί επιδέξια και ελέγχει την κοινή γνώμη.
Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο την επόμενη δεκαετία, αν όχι νωρίτερα.
Αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη τις ΗΠΑ
Μάλιστα ο Xi Jinping έστειλε και ένα μήνυμα με βασικό αποδέκτη τις ΗΠΑ, καθώς έσπευσε να προειδοποιήσει τις ξένες δυνάμεις πως εάν επιχειρήσουν να εκφοβίσουν την Κίνα, θα σπάσουν το κεφάλι τους.
«Ο λαός της Κίνας δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να τον εκφοβίσει ή να τον υποτάξει.
Όποιος προσπαθήσει να το πράξει, θα σπάσει το κεφάλι του στο μεγάλο, ατσάλινο τείχος που δημιούργησαν 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζοι.
Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στο να καταστρέφει τον παλιό κόσμο, αλλά επίσης δημιούργησε ένα νέο κόσμο.
Μόνο ο Σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα» είπε Xi Jinping, ο οποίος απευθυνόμενος στους περίπου 70.000 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τιενανμέν, υποστήριξε πως η Κίνα «δεν θα δεχθεί το φαρισαϊκό κήρυγμα όσων πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας κάνουν μαθήματα».
Σχόλια αναγνωστών