Υπέρ των μέτρων για ανεμβολίαστους, αλλά με περισσότερη ενημέρωση τάσσεται η πλειοψηφία των επιχειρήσεων
Μέτρα που στοχεύουν τις μετακινήσεις προς τα νησιά όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλό (θα εξεταστεί αν θα ισχύσουν και από νομό σε νομό) και τη διασκέδαση όπου χώροι της έχουν «ενοχοποιηθεί» για περιπτώσεις υπέρ – μετάδοσης του κορωνοϊού.
Να έχουμε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι
«Μπορεί να τους δυσκολεύουν πρακτικά και οικονομικά με την υποχρεωτική διενέργεια της πληθώρας των τεστ, αλλά εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να έχουμε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι», ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους όσοι τάσσονται υπέρ του «πάγου» και ζητούν ταυτόχρονα να ενισχυθεί η «εκστρατεία πειθούς για τους ανεμβολίαστους».
Ο «κλοιός» της μετάλλαξης Δέλτα που στενεύει για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, τοποθετεί στην «κορυφή της πυραμίδας κρισιμότητας» τον φετινό Ιούλιο που δείχνει τα πρώτα του σημάδια ανάκαμψης σε τουριστικό επίπεδο, με τη ζήτηση να μεταφράζεται πια σε κρατήσεις, ενώ από την ανθεκτικότητά του απέναντι στην πανδημία,
θα εξαρτηθεί και η «τύχη» του Αυγούστου.
Εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι «η σεζόν διέρχεται από το πιο αποφασιστικό σημείο, την καρδιά του καλοκαιριού.
Ή θα εξελιχθεί ομαλά ή θα έχουμε πισωγύρισμα – πλήγμα στην οικονομία».
«Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε με την κοινή λογική ώστε να κλείσει η τρύπα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε.
Ακόμα και αυτοί που μετατρέπουν ηθελημένα ή άθελά τους τους εαυτούς τους σε εστία μετάδοσης του ιού, θα πρέπει πολύ σύντομα να το ξανασκεφτούν και να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη», τονίζουν παράγοντες, οι οποίοι δεν βλέπουν άλλη λύση «πέραν του εμβολιασμού» και του να έχουν «προνόμια ελευθερίας» το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι, «αλλιώς γιατί έκαναν το εμβόλιο;» διερωτώνται με απλά λόγια.
«Να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα για τους αρνητές»
Ακόμα περισσότερους περιορισμούς για όσους δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν χωρίς δικαιολογία και παρ΄όλο που βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού, ζητούν αρκετοί επιχειρηματίες που ήρθαν αντιμέτωποι με έναν Ιούνιο «κατώτερο των προσδοκιών τους» και με την αγωνία τους για τα φετινά έσοδα στα ταμεία τους να βρίσκεται στο «κόκκινο».
«Αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων ώστε να προστατευτεί η υγεία όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και στην περίπτωση τη δική μας, η υγεία των εμβολιασμένων εργαζομένων μας και των επισκεπτών μας», τονίζει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ κ. Μανώλης Τσακαλάκης.
Προτείνει την αντικατάσταση του σελφ τεστ για τους ανεμβολίαστους ξενοδοχοϋπαλλήλους με rapid ή pcr, καθώς όπως υποστηρίζει, η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στο… σπίτι θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία τους, με αποτέλεσμα πολλοί να προβληματίζονται.
«Δεν είμαστε όλοι σίγουροι ότι πραγματοποιούν το τεστ ή ότι όλοι δηλώνουν σωστό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει.
Ειδικά για τους αρνητές, η αγορά λέει ότι «πρέπει να καταφέρουμε να τους πείσουμε πως κινδυνεύει η υγεία τους και ότι μπορούν πολύ εύκολα να μεταδώσουν τον ιό στα πρόσωπα της οικογένειάς τους, στους συναδέλφους τους και γενικότερα στην κοινότητα.
Και ότι η εμπειρία έχει δείξει πως αν τα επιδημιολογικά δεδομένα «κοκκινήσουν» θα «κοκκινήσουν» και τα οικονομικά τους».
Τελευταία, επικαλούνται το παράδειγμα της Κύπρου που μπήκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕCDC) στην κόκκινη κατηγορία - δυσάρεστη εξέλιξη για την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία της.
«Να διαλυθούν τα σύννεφα σύγχυσης»
Η βελτίωση ή η επιδείνωση των επιδημιολογικών και των οικονομικών δεικτών περνά μέσα από την πλήρη ενημέρωση ολόκληρης της αλυσίδας που λέγεται τουρισμός, όπως επισημαίνουν. Από τους ταξιδιώτες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους.
«Επικρατεί ακόμα σύγχυση σε αρκετούς που προτίθενται να μετακινηθούν για το τι ισχύει, καθώς και σε επιχειρήσεις της εστίασης για το πώς θα εφαρμόσουν τα μέτρα, κυρίως όσον αφορά τους ελέγχους» τονίζουν και ζητούν να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση, για «να διαλυθούν τα όποια σύννεφα υπάρχουν».
Αν και το πρόγραμμα «Ελευθερία» εξελίσσεται ομαλά και υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, η ταχύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης δημιουργεί και φωνές υπέρ ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού με το επιχείρημα του «να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς», διότι «τυχόν έξαρση της πανδημίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο».
Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις που καταγράφονται ανά προορισμό, «από τη μια πλευρά θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία επιχειρήσεων», όπως τονίζουν και «από την άλλη, στέλνει αμφίσημα μηνύματα στις βασικές δεξαμενές εισερχόμενου τουρισμού προς τη χώρα μας».
«Δώρο» smartphone για να εμβολιαστούν
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις εργοδοτών, υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό εργαζομένων στον τουρισμό (υπολογίζεται σε 20%) που δεν έχει κλείσει ραντεβού εμβολιασμού, για διάφορους λόγους.
Τις τελευταίες ημέρες, εργοδότες προχώρησαν σε κινήσεις – κίνητρα προκειμένου να τους οδηγήσουν γρηγορότερα στα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στον Ιούλιο.
Με «δέλεαρ» τη δωρεάν απόκτηση κινητού – smartphone τελευταίας τεχνολογίας, μονάδα στην Κρήτη επιχειρεί να γίνει covid free και να ανεβάσει στο 100% την εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού της, ενώ άλλη, διπλασίασε ακόμη και το μισθό για όσους εμβολιάζονται.
«Παρ΄ όλα αυτά, οι περισσότεροι δεν «τσιμπάνε» σε τέτοιες παροχές, γιατί δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών για τους ίδιους πρώτα από όλα, διότι παρασύρονται από τις διάφορες δικαιολογίες όσων τις υποκινούν», σημειώνει επιχειρηματίας που είδε τις ύστατες προσπάθειές του να «πέφτουν στο κενό» και τονίζει: «Είναι δικαίωμα του καθενός να μη θέλει να εμβολιαστεί, όμως τώρα που η πλειοψηφία το έχει ήδη πράξει, δεν μπορεί μια μειοψηφία να αγνοεί όσους επιδεικνύουν ατομική και συλλογική ευθύνη και νοιάζονται έμπρακτα για την υγεία και την ασφάλεια όλων, ειδικά σε ένα τόσο εύθραυστο από την πανδημία κλάδο, όπως είναι ο τουρισμός».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών