Ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό διεθνώς
Το συντεταγμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη θωράκιση της υγείας τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των τουριστών, ενόψει της περιόδου υψηλής ζήτησης, καθώς και τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν ενεργοποιηθεί παρουσιάζει σε συνέντευξή του στο tourismtoday ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
«Όπως δεν διστάσαμε να πάρουμε τα μέτρα που έπρεπε, όσο σκληρά και εάν ήταν, έτσι και θα κάνουμε, όποτε και εάν αυτό επιβληθεί από τις εξελίξεις», επισημαίνει, μεταξύ άλλων ο Χ. Θεοχάρης. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα» θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της και εκτιμά πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι για τον ελληνικό τουρισμό καλύτερο από το περσινό.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη φετινή σεζόν και τι πιστεύετε ότι θα κρίνει την πορεία της;
Χωρίς περιστροφές και χωρίς δεύτερη σκέψη, θα έλεγα ότι ο εμβολιασμός είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να το κατανοήσουμε, ότι από την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας εξαρτάται το εάν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ή εάν θα παραμείνουμε σε πολιορκία από την πανδημία, υπό τη διαρκή απειλή μιας μετάλλαξης, ενός επόμενου κύματος κ.λπ.
Μπορούμε να συζητάμε επ’ άπειρον για προβλέψεις, εκτιμήσεις, στόχους κ.ο.κ., αλλά η αλήθεια θα παραμένει ίδια και απαράλλαχτη: Χρειαζόμαστε επειγόντως το τείχος συλλογικής ανοσίας, κάτι που μόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή εξάπλωση των εμβολιασμών μπορεί να επιτευχθεί.
Ως υπουργείο Τουρισμού είναι κάτι που λέγαμε από την αρχή, ότι η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι θα παραμείνει ρευστή, καθόσον ολόκληρη η ανθρωπότητα μαθαίνει να συνυπάρχει με έναν ιό ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με τη βοήθεια των εμβολίων.
Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι μπαίνουμε στην περίοδο υψηλής τουριστικής ζήτησης;
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα αποδεικνύει ότι διαχειρίζεται τον κίνδυνο διάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα» με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ στη χώρα μας τα κρούσματα είναι απειροελάχιστα, στη Γαλλία, για παράδειγμα, το 20% των κρουσμάτων αφορά σε αυτήν τη μετάλλαξη και στην Πορτογαλία το 90%.
Οι άξονες προστασίας του τουριστικού κλάδου από αυτή τη νέα απειλή είναι δύο, η σχολαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η πρόοδος της εμβολιαστικής εκστρατείας. Αν συνεχίσουμε με τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που επιδείξαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα» θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της.
Υψώνοντας το τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας, θα δούμε τις ελπίδες μας να δικαιώνονται, ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι για τον ελληνικό τουρισμό καλύτερο από το περσινό. Θα ήθελα να τονίσω, όμως, ότι η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα απέναντι σε αυτή τη γιγαντιαία πρόοδο της επιστήμης, δηλαδή την παραγωγή των εμβολίων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας, είναι ένα εύκολο πρόσχημα για την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης στάσης.
Σχεδιάζετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων έτσι ώστε να τηρηθούν οι ισορροπίες και να μην τεθεί σε κίνδυνο τόσο η υγεία των Ελλήνων πολιτών όσο και η υγεία των τουριστών;
Η απάντησή μου στο ερώτημά σας, ως υπουργού Τουρισμού, είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: Η υγεία πάνω από όλα. Όπως δεν διστάσαμε να πάρουμε τα μέτρα που έπρεπε, όσο σκληρά και εάν ήταν, έτσι και θα κάνουμε, όποτε και εάν αυτό επιβληθεί από τις εξελίξεις. Βεβαίως, τον πρώτο λόγο έχουν πάντα οι ειδικοί και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τις οδηγίες των οποίων τηρούμε απαρέγκλιτα.
Σε ό,τι αφορά στους τουρίστες από το εξωτερικό, ισχύουν και γι’ αυτούς τα ίδια μέτρα που εφαρμόζουμε για τους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει τους φιλοξενούμενούς της επί ίσοις όροις με οποιονδήποτε άλλον.
Τα ίδια πιστοποιητικά που επιδεικνύουν για να διέλθουν από τις πύλες εισόδου, οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό. Παράλληλα, παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα και είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
Έχετε ξεκινήσει κάποιου είδους προεργασία για την ενδεχόμενη λήψη έκτακτων μέτρων;
Να διευκρινίσω ότι δε μιλάμε για έκτακτα μέτρα, αλλά για ένα συντεταγμένο σχέδιο και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας. Το οποίο αναλύει τα υγειονομικά δεδομένα, είτε σε σχέση με τους ανθρώπους που έρχονται στα σύνορά μας και υπόκεινται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου είτε σε ό,τι αφορά στη διασπορά της νόσου σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα.
Στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr έχουμε δημοσιοποιήσει χάρτες με την υγειονομική κατάσταση κάθε Δήμου, μαζί με τα ισχύοντα μέτρα, με διαρκή επικαιροποίηση των στοιχείων. Ορίσαμε τα επίπεδα «συναγερμού» από το 1 ως το 4 -από το πράσινο μέχρι το κόκκινο και έχουμε ετοιμάσει «σενάρια» ενεργειών για κάθε ενδεχόμενο.
Έχετε ταχθεί υπέρ μιας ενιαίας στάσης της Ε.Ε. Ενδεικτική είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την υιοθέτηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Παρατηρούμε, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε. επιδιώκουν να χαράξουν δική τους πολιτική. Κατά πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της σεζόν;
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι, όντως, στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών εμφανίζονται δηλώσεις από διακεκριμένους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προτείνουν ακραία μέτρα. Κατά τη γνώμη μου, η τακτική αυτή δεν ωφελεί, αντιθέτως, προκαλεί αναστάτωση και αποτυπώνει μια εικόνα δυσαρμονίας στην ΕΕ -η οποία όμως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Αν μας έμαθε κάτι η πανδημία, είναι ότι πρέπει και μπορούμε να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο κοινό πρόβλημα. Χωρίς την ενότητα σε μια εξαιρετικά δύσκολη ώρα, όπως είναι η πανδημία, η Ευρώπη δεν θα είχε σημειώσει ποτέ το θρίαμβο της κεντρικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Παρά τα όποια επιμέρους ζητήματα, η Ενωμένη Ευρώπη παρουσίασε ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Αποδείξαμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείριση της πανδημίας σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές που δεν τα πήγαν και πολύ καλά, έχουμε επιλέξει το δρόμο της άμεσης αντιμετώπισης των όποιων θεμάτων προκύπτουν και πιστεύουμε η περίοδος υψηλής τουριστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι δε θα επηρεαστεί.
Ενώ θα τεθούν επιπλέον οι βάσεις για την παράταση της σεζόν, την οποίαν επιδιώκουμε, με αυξημένο αριθμό αφίξεων στην Ελλάδα, ακόμη και έως το τέλος του φθινοπώρου.
Το Βερολίνο πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» και έχει βάλει στο τραπέζι την απαγόρευση εισόδου των Βρετανών στην Ε.Ε. Τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα; Θα «ανοίξει» τελικά η τόσο σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό βρετανική αγορά;
Στη Μεγάλη Βρετανία η έξαρση είναι υπαρκτή. Αντιστοίχως, δικαιολογημένη είναι και η ανησυχία όλων των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως εκείνων που, κατά παράδοση, αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες.
Επίσης, ουδείς αμφισβητεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, εφόσον το άνοιγμα του τουρισμού είναι μια κατεξοχήν δυναμική διαδικασία. Γι’ αυτό ακριβώς, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο το να επιχειρούμε προβλέψεις, ακόμη και για το αμέσως προσεχές μέλλον. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον μέτρα -ειδικά για τους Βρετανούς τουρίστες- θα το κάνουμε.
Παρακολουθούμε άγρυπνα τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα όμως, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές πηγές εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, δίνοντας έμφαση σε άλλες χώρες, όπως πχ τις Η.Π.Α. Αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα πολύ σοβαρό και οργανωμένο κράτος, που φροντίζει τους πολίτες του -και, κατ’ επέκταση, την υγειονομική ασφάλεια των χωρών τις οποίες αυτοί επισκέπτονται.
Με όπλο τη νέα εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), το βρετανικό κράτος θα συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα επιχειρήσει να ανοίξει τον τουρισμό από τις 19 Ιουλίου. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά στην τουριστική κίνηση από τη Βρετανία, αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.
Σε ποιους άξονες θα αξιοποιηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης; Πόσα κονδύλια θα κατευθυνθούν συνολικά για δράσεις που αφορούν τον τουρισμό;
Ο πυρήνας του προγράμματος που έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Τουρισμού για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αφ’ ενός η επέκταση της τουριστικής σεζόν με την καλλιέργεια σύγχρονων, θεματικών μορφών τουρισμού και αφ’ ετέρου, η επιτάχυνση της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης.
Επιγραμματικά αναφέρω ότι στη δέσμη των «πράσινων» δράσεων συμπεριλαμβάνεται μια επένδυση 45,6 εκατ. ευρώ για τον ορεινό τουρισμό, 23 εκατ. για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, όπου αναμένεται έκρηξη του ενδιαφέροντος μετά από την πανδημία, καθώς και 15 εκατ. ευρώ για την δημιουργία ενός πολύ σημαντικού θεσμού για την αποκέντρωση, των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΜOs).
Με 14 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουμε την ενίσχυση του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού. Σχετικά με τον «Γαλάζιο» άξονα του προγράμματος απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρω ενδεικτικά την αναβάθμιση θαλάσσιων εγκαταστάσεων και υποδομών (μαρίνες, λιμάνια κ.λπ.) με έργα προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, την ανάπτυξη του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού με 17,8 εκατ. ευρώ και τη διεύρυνση του δικτύου των προσβάσιμων παραλιών ανά την Ελλάδα με ένα κονδύλι 14 εκατ. ευρώ.
Έχει επανέλθει η Ελλάδα στο κάδρο των επενδυτών; Μπορεί η χώρα μας να προσελκύσει μεγάλες τουριστικές επενδύσεις;
Σαφέστατα ναι. Η πολιτική σταθερότητα που εγγυάται η κυβέρνηση, η φιλική στάση προς την επιχειρηματικότητα, τα μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την παροχή κινήτρων εγκατάστασης στη χώρα μας έναντι φορολογικών ελαφρύνσεων κ.λπ., έχουν δημιουργήσει ιδανικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.
Ειδικά όμως για τον τουρισμό, πραγματοποιούνται -θα έλεγα αθόρυβα, αλλά με όλο και μεγαλύτερη ένταση- σημαντικές επενδύσεις. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας αναπτύσσονται σύγχρονες, υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη της πατρίδας μας ως κορυφαίου προορισμού τα επόμενα χρόνια.
Όπως μου είπε πρόσφατα στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας ξενοδοχείων, «Greece is back».Αυτό πιστεύουμε και εμείς και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Πηγή: www.tourismotoday.gr
www.bankingnews.gr
«Όπως δεν διστάσαμε να πάρουμε τα μέτρα που έπρεπε, όσο σκληρά και εάν ήταν, έτσι και θα κάνουμε, όποτε και εάν αυτό επιβληθεί από τις εξελίξεις», επισημαίνει, μεταξύ άλλων ο Χ. Θεοχάρης. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα» θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της και εκτιμά πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι για τον ελληνικό τουρισμό καλύτερο από το περσινό.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη φετινή σεζόν και τι πιστεύετε ότι θα κρίνει την πορεία της;
Χωρίς περιστροφές και χωρίς δεύτερη σκέψη, θα έλεγα ότι ο εμβολιασμός είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να το κατανοήσουμε, ότι από την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας εξαρτάται το εάν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ή εάν θα παραμείνουμε σε πολιορκία από την πανδημία, υπό τη διαρκή απειλή μιας μετάλλαξης, ενός επόμενου κύματος κ.λπ.
Μπορούμε να συζητάμε επ’ άπειρον για προβλέψεις, εκτιμήσεις, στόχους κ.ο.κ., αλλά η αλήθεια θα παραμένει ίδια και απαράλλαχτη: Χρειαζόμαστε επειγόντως το τείχος συλλογικής ανοσίας, κάτι που μόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή εξάπλωση των εμβολιασμών μπορεί να επιτευχθεί.
Ως υπουργείο Τουρισμού είναι κάτι που λέγαμε από την αρχή, ότι η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι θα παραμείνει ρευστή, καθόσον ολόκληρη η ανθρωπότητα μαθαίνει να συνυπάρχει με έναν ιό ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με τη βοήθεια των εμβολίων.
Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι μπαίνουμε στην περίοδο υψηλής τουριστικής ζήτησης;
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα αποδεικνύει ότι διαχειρίζεται τον κίνδυνο διάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα» με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ στη χώρα μας τα κρούσματα είναι απειροελάχιστα, στη Γαλλία, για παράδειγμα, το 20% των κρουσμάτων αφορά σε αυτήν τη μετάλλαξη και στην Πορτογαλία το 90%.
Οι άξονες προστασίας του τουριστικού κλάδου από αυτή τη νέα απειλή είναι δύο, η σχολαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η πρόοδος της εμβολιαστικής εκστρατείας. Αν συνεχίσουμε με τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που επιδείξαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα» θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της.
Υψώνοντας το τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας, θα δούμε τις ελπίδες μας να δικαιώνονται, ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι για τον ελληνικό τουρισμό καλύτερο από το περσινό. Θα ήθελα να τονίσω, όμως, ότι η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα απέναντι σε αυτή τη γιγαντιαία πρόοδο της επιστήμης, δηλαδή την παραγωγή των εμβολίων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας, είναι ένα εύκολο πρόσχημα για την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης στάσης.
Σχεδιάζετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων έτσι ώστε να τηρηθούν οι ισορροπίες και να μην τεθεί σε κίνδυνο τόσο η υγεία των Ελλήνων πολιτών όσο και η υγεία των τουριστών;
Η απάντησή μου στο ερώτημά σας, ως υπουργού Τουρισμού, είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: Η υγεία πάνω από όλα. Όπως δεν διστάσαμε να πάρουμε τα μέτρα που έπρεπε, όσο σκληρά και εάν ήταν, έτσι και θα κάνουμε, όποτε και εάν αυτό επιβληθεί από τις εξελίξεις. Βεβαίως, τον πρώτο λόγο έχουν πάντα οι ειδικοί και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τις οδηγίες των οποίων τηρούμε απαρέγκλιτα.
Σε ό,τι αφορά στους τουρίστες από το εξωτερικό, ισχύουν και γι’ αυτούς τα ίδια μέτρα που εφαρμόζουμε για τους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει τους φιλοξενούμενούς της επί ίσοις όροις με οποιονδήποτε άλλον.
Τα ίδια πιστοποιητικά που επιδεικνύουν για να διέλθουν από τις πύλες εισόδου, οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό. Παράλληλα, παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα και είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
Έχετε ξεκινήσει κάποιου είδους προεργασία για την ενδεχόμενη λήψη έκτακτων μέτρων;
Να διευκρινίσω ότι δε μιλάμε για έκτακτα μέτρα, αλλά για ένα συντεταγμένο σχέδιο και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας. Το οποίο αναλύει τα υγειονομικά δεδομένα, είτε σε σχέση με τους ανθρώπους που έρχονται στα σύνορά μας και υπόκεινται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου είτε σε ό,τι αφορά στη διασπορά της νόσου σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα.
Στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr έχουμε δημοσιοποιήσει χάρτες με την υγειονομική κατάσταση κάθε Δήμου, μαζί με τα ισχύοντα μέτρα, με διαρκή επικαιροποίηση των στοιχείων. Ορίσαμε τα επίπεδα «συναγερμού» από το 1 ως το 4 -από το πράσινο μέχρι το κόκκινο και έχουμε ετοιμάσει «σενάρια» ενεργειών για κάθε ενδεχόμενο.
Έχετε ταχθεί υπέρ μιας ενιαίας στάσης της Ε.Ε. Ενδεικτική είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την υιοθέτηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Παρατηρούμε, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε. επιδιώκουν να χαράξουν δική τους πολιτική. Κατά πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της σεζόν;
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι, όντως, στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών εμφανίζονται δηλώσεις από διακεκριμένους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προτείνουν ακραία μέτρα. Κατά τη γνώμη μου, η τακτική αυτή δεν ωφελεί, αντιθέτως, προκαλεί αναστάτωση και αποτυπώνει μια εικόνα δυσαρμονίας στην ΕΕ -η οποία όμως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Αν μας έμαθε κάτι η πανδημία, είναι ότι πρέπει και μπορούμε να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο κοινό πρόβλημα. Χωρίς την ενότητα σε μια εξαιρετικά δύσκολη ώρα, όπως είναι η πανδημία, η Ευρώπη δεν θα είχε σημειώσει ποτέ το θρίαμβο της κεντρικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Παρά τα όποια επιμέρους ζητήματα, η Ενωμένη Ευρώπη παρουσίασε ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Αποδείξαμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείριση της πανδημίας σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές που δεν τα πήγαν και πολύ καλά, έχουμε επιλέξει το δρόμο της άμεσης αντιμετώπισης των όποιων θεμάτων προκύπτουν και πιστεύουμε η περίοδος υψηλής τουριστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι δε θα επηρεαστεί.
Ενώ θα τεθούν επιπλέον οι βάσεις για την παράταση της σεζόν, την οποίαν επιδιώκουμε, με αυξημένο αριθμό αφίξεων στην Ελλάδα, ακόμη και έως το τέλος του φθινοπώρου.
Το Βερολίνο πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» και έχει βάλει στο τραπέζι την απαγόρευση εισόδου των Βρετανών στην Ε.Ε. Τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα; Θα «ανοίξει» τελικά η τόσο σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό βρετανική αγορά;
Στη Μεγάλη Βρετανία η έξαρση είναι υπαρκτή. Αντιστοίχως, δικαιολογημένη είναι και η ανησυχία όλων των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως εκείνων που, κατά παράδοση, αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες.
Επίσης, ουδείς αμφισβητεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, εφόσον το άνοιγμα του τουρισμού είναι μια κατεξοχήν δυναμική διαδικασία. Γι’ αυτό ακριβώς, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο το να επιχειρούμε προβλέψεις, ακόμη και για το αμέσως προσεχές μέλλον. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον μέτρα -ειδικά για τους Βρετανούς τουρίστες- θα το κάνουμε.
Παρακολουθούμε άγρυπνα τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα όμως, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές πηγές εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, δίνοντας έμφαση σε άλλες χώρες, όπως πχ τις Η.Π.Α. Αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα πολύ σοβαρό και οργανωμένο κράτος, που φροντίζει τους πολίτες του -και, κατ’ επέκταση, την υγειονομική ασφάλεια των χωρών τις οποίες αυτοί επισκέπτονται.
Με όπλο τη νέα εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), το βρετανικό κράτος θα συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα επιχειρήσει να ανοίξει τον τουρισμό από τις 19 Ιουλίου. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά στην τουριστική κίνηση από τη Βρετανία, αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.
Σε ποιους άξονες θα αξιοποιηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης; Πόσα κονδύλια θα κατευθυνθούν συνολικά για δράσεις που αφορούν τον τουρισμό;
Ο πυρήνας του προγράμματος που έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Τουρισμού για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αφ’ ενός η επέκταση της τουριστικής σεζόν με την καλλιέργεια σύγχρονων, θεματικών μορφών τουρισμού και αφ’ ετέρου, η επιτάχυνση της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης.
Επιγραμματικά αναφέρω ότι στη δέσμη των «πράσινων» δράσεων συμπεριλαμβάνεται μια επένδυση 45,6 εκατ. ευρώ για τον ορεινό τουρισμό, 23 εκατ. για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, όπου αναμένεται έκρηξη του ενδιαφέροντος μετά από την πανδημία, καθώς και 15 εκατ. ευρώ για την δημιουργία ενός πολύ σημαντικού θεσμού για την αποκέντρωση, των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΜOs).
Με 14 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουμε την ενίσχυση του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού. Σχετικά με τον «Γαλάζιο» άξονα του προγράμματος απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρω ενδεικτικά την αναβάθμιση θαλάσσιων εγκαταστάσεων και υποδομών (μαρίνες, λιμάνια κ.λπ.) με έργα προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, την ανάπτυξη του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού με 17,8 εκατ. ευρώ και τη διεύρυνση του δικτύου των προσβάσιμων παραλιών ανά την Ελλάδα με ένα κονδύλι 14 εκατ. ευρώ.
Έχει επανέλθει η Ελλάδα στο κάδρο των επενδυτών; Μπορεί η χώρα μας να προσελκύσει μεγάλες τουριστικές επενδύσεις;
Σαφέστατα ναι. Η πολιτική σταθερότητα που εγγυάται η κυβέρνηση, η φιλική στάση προς την επιχειρηματικότητα, τα μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την παροχή κινήτρων εγκατάστασης στη χώρα μας έναντι φορολογικών ελαφρύνσεων κ.λπ., έχουν δημιουργήσει ιδανικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.
Ειδικά όμως για τον τουρισμό, πραγματοποιούνται -θα έλεγα αθόρυβα, αλλά με όλο και μεγαλύτερη ένταση- σημαντικές επενδύσεις. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας αναπτύσσονται σύγχρονες, υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη της πατρίδας μας ως κορυφαίου προορισμού τα επόμενα χρόνια.
Όπως μου είπε πρόσφατα στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας ξενοδοχείων, «Greece is back».Αυτό πιστεύουμε και εμείς και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Πηγή: www.tourismotoday.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών