Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται στην αμερικανική οικονομία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το αν θα υποχωρήσει τόσο σύντομα όσο προβλέπει η Fed ή θα αναγκαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 0,5%.
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,4% από το 5% που ήταν τον Μάιο.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε έως και το 1,38% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,36%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε διολισθήσει κάτω του 1,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, προκαλώντας sell-off στην αγορά.
Πλέον οι επενδυτές αναμένουν και την εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve στο Κογκρέσο, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τα σχέδια της Federal Reserve.
H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο James Bullard σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
«Με την οικονομία να τρέχει με ρυθμό 7% και την πανδημία να τίθεται υπό έλεγχο, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα », δήλωσε ο Bullard στη WSJ.
Τα σχόλια του Bullard είναι εντυπωσιακά για δύο λόγους - πρώτον, προέρχονται από κάποιον που προηγουμένως είχε τη φήμη ως ένα από τα πιο dovish μέλη της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC).
Δεύτερον, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προειδοποιήσεις άλλων μελών της FOMC σχετικά με τους κινδύνους απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams, επαναλαμβάνοντας πρόσφατες δηλώσεις του, εκτίμησε ότι η οικονομία δεν έχει ακόμη επιτύχει το κατώτατο όριο «ουσιαστικής περαιτέρω προόδου» που έχει οριστεί για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, ενώ η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μια «πρόωρη» απόσυρση των μέτρων στήριξης, θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο, δεδομένης της συνεχούς εξάπλωσης νέων στελεχών του ιού Covid-19.
Από τις αγορές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Fed τον μήνα, 80 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνονται στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα σε ομόλογα στεγαστικών δανείων.
«Ανησυχώ λίγο ότι τροφοδοτούμε μια φούσκα στην αγορά κατοικίας», τόνισε ο Bullard.
«Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και αυτό - και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία, οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να τροφοδοτούμε αυτό το ενδεχόμενο», προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Fed.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -0,31% στις 34.888,79 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειεις -0,35% στις 4.369,21 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,38% στις 14.677,65 μονάδες
Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο του 2021, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.
Τον χορό άνοιξε η JP Morgan Chase & Co η οποία ανακοίνωσε άλμα 155% στα κέρδη τριμήνου, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ επωφελήθηκε από την αύξηση των συμφωνιών και αποδέσμευσε περισσότερα αποθεματικά που είχε εξοικονομήσει πέρυσι για πιθανή αθέτηση πληρωμών δανείων.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 11,9 δισ. δολ. ή 3,78 σεντς ανά μετοχή στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, έναντι 4,7 δισ. δολ. ή 1,38 δισ. ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 3,21 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με την Refinitiv.
Τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν 7% στα 31,4 δισ. δολ.
Οι προβλέψεις για πιστωτικές απώλειες διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. δολ.
Ο δείκτης ROE διαμορφώθηκε στο 18%, ενώ ο CET1 στο 13,8%.
Υψηλότερα του αναμενομένου κινήθηκαν τα αποτελέσματα του β' 3μηνου του 2021 της Goldman Sachs, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 15,02 δολάρια/μετοχή, από 10,24 δολάρια/μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα έσοδα που εμφάνισε η Goldman Sachs ανήλθαν στα 15,39 δισ. δολάρια, από 12,17 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τον περασμένο μήνα,η Goldman δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει το μέρισμα της κατά 60% στα 2 δολάρια ανά μετοχή, με την επιφύλαξη έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η τράπεζα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με καθαρά κέρδη και έσοδα να ενισχύονται από την ισχυρή απόδοση των επενδυτικών τραπεζικών και εμπορικών επιχειρήσεων.
Η PepsiCo ανακοίνωσε επίσης κέρδη για το β' τρίμηνο καθώς και έσοδα μεγαλύτερα του αναμενόμενου, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 2%.
Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακές απώλειες 0,1% στις 15.789,64 μονάδες, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό υποχώρησαν ο γαλλικός CAC 40 στις 6.558,47 και ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.124,72.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έδωσαν σήμερα το τελικό πράσινο φως για την έγκριση δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin στις Βρυξέλλες.
«Είναι καταπληκτικά νέα. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να ετοιμάσουμε αυτά τα φιλόδοξα Σχέδια», τόνισε, ο αντιπρόεδρος Dombrovskis, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ειδικότερα, είπε, ότι το Ecofin υιοθέτησε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Λετονίας.
«H χρηματοδότηση της ΕΕ μπορεί να ξεκινήσει να ρέει για να ξεκινήσει η εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες», είπε ο Valdis Dombrovskis.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή», καθώς είναι ζωτικής σημασίας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης να εφαρμοστούν σωστά και άμεσα, να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις χώρες που έχουν λάβει έγκριση των Σχεδίων τους, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν περί τα τέλη Ιουλίου.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, η C. Lagarde αναφορικά με τα μη συμβατικά μέτρα πολιτικής, όπως οι αγορές ομολόγων και οι χορηγήσεις δανείων, η Lagarde είπε ότι αυτά εντάσσονται στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ και μπορούν να χρησιμοποιούνται, όταν τα επιτόκια κινούνται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους (effective lower bound).
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι τα επιτόκια μπορεί να κινούνται τα επόμενα χρόνια κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους, είτε λόγω της μείωσης του πραγματικού επιτοκίου ισορροπίας είτε λόγω του χαμηλού πληθωρισμού είτε ενός συνδυασμού τους.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση η ΕΚΤ σε περίπτωση αύξησης των spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, η Lagarde τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα το έδειξε αυτό στο παρελθόν και θα το δείξει και στο μέλλον, αν συμβεί κάτι τέτοιο ξανά. Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν περιμένει ομοφωνία στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της.
«Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κάθε έξι εβδομάδες θα έχουμε ομόφωνες αποφάσεις και καθολική αποδοχή, επειδή θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές, κάποιες ελαφρά διαφορετικές θέσεις.
Και αυτό είναι καλό», είπε.
Τόνισε επίσης ότι οι λέξεις- κλειδιά στην αλλαγή της στρατηγικής της ΕΚΤ, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ήταν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%, σημειώνοντας ότι η λέξη «επίμονη», δείχνει ότι «δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει πρόωρη χαλάρωση, όπως είχαμε δει στο παρελθόν».
Στην άρση των περιορισμών για τη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες, οι οποίοι είχαν τεθεί σε ισχύ στο ξέσπασμα της πανδημίας - εδώ και 16 μήνες - προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας.
H άρση των μέτρων τίθεται σε άμεση ισχύ, με την Bank of England να δηλώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να στηρίξει την οικονομία και ότι τα stress tests κατέδειξαν την ανθεκτικότητα των τραπεζών. «Η επίσπευση των εμβολιασμών έχει οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών προοπτικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη παραμένουν.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να χρειάζονται στήριξη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς η οικονομία ανακάμπτει και τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποσυρθούν στους επόμενους μήνες», δήλωσε ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 2,1% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2021, σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε εντός των εκτιμήσεων.
Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 2,3%, από 2,5% τον Μάιο.
Ενισχύθηκαν οι ασιατικές αγορές - Κέρδη άνω του 1% για το Χονγκ Κονγκ
Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές μετά το χτεσινό ρεκόρ της Wall Street. Στο επίκεντρο και τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας.
O ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο+0,46% και ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο +0,77%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο σύνθετος δείκτης Shangai Composite κατέγραψε κέρδη +0,45%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +1,86%.
Ο Shenzen υποχώρησε -0,03%.
Ταχύτερες του αναμενόμενου ήταν οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούνιο, καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση μετά από την άρση του lockdown και τους εμβολιασμούς.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 32,2% τον Ιούνιο έναντι του προηγουμένου έτους, σε σχέση με την ανάπτυξη 27,9% τον Μάιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 23,1%.
Τα στοιχεία επίσης εμφάνισαν ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν 36,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι εκτιμήσεων για 30%, αλλά επιβραδύνθηκαν από την άνοδο 51,1% τον Μάιο, που αποτέλεσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε μια δεκαετία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών