Με διπλή χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) με 10 δις ευρώ και την ταχεία επένδυση των νέων εισφορών των πρώτων δύο ετών σε Αμοιβαία Κεφάλαια, ευελπιστεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να ξεπεράσει το «σκόπελο» που έχουν θέσει οι θεσμοί για το υψηλό κόστος μετάβασης στο νέο επικουρικό ταμείο, το οποίο με βάση τα σενάρια της Αναλογιστικής Αρχής, κυμαίνεται από 50 δις ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν οι θεσμοί με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, πρόβαλαν αντιρρήσεις ως προς το κόστος μετάβασης του υπάρχοντος συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης σε Κεφαλαιοποιητικό, ώστε να μην φορτωθεί ο προϋπολογισμός και το ΑΕΠ αυτό το κόστος που για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ταμείου φτάνει τα 10 δις ευρώ.
Στις σκέψεις των επιτελών του υπουργείου υπήρχε και το θέμα της εξεύρεσης ενός κοινωνικού πόρου, τύπου «Αγγελιοσήμου» που ίσχυε πριν για το επικουρικό Ταμείο στο χώρο του Τύπου, αλλά η ιδέα απορροφήθηκε με δεδομένη την πίεση που ασκήθηκε στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο αντίστοιχος πόρος καταργήθηκε.
Τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ξεπερνούν σήμερα τα 10 δις ευρώ, και σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο το νέο σύστημα επικουρικής το κόστος μετάβασης υπολογίζεται στα 50 δις τα οποία θα αντισταθμιστούν από τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα που θα προκύψουν εξαιτίας της μεταρρύθμισης.
Ενισχυτικά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο νέο σύστημα ασφάλισης θα υπάγονται οι νέοι ασφαλισμένοι, αλλά προαιρετικά θα μπορούν να ενταχθούν και ήδη εργαζόμενοι μέχρι μίας ορισμένης ηλικίας, στα 35 έτη. Προαιρετικά μπορούν να ενταχθούν και ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που δεν έχουν σήμερα επικουρική ασφάλιση, ενώ υποχρεωτική είναι η επικουρική ασφάλιση για τους νέους μηχανικούς και δικηγόρους, γεγονός που σημαίνει περισσότερες εισφορές και ασφαλισμένοι από το υπάρχον σημερινό.
Οι παροχές θα είναι αυξημένες, λόγω της επένδυσης των ατομικών εισφορών, ενώ θα καλύπτονται επικουρικά και οι συντάξεις θανάτου (χηρείας) όπως και οι αναπηρικές, ενώ θα υπάρχει μίνιμουμ εγγύηση των παροχών αναλόγως με τις συσσωρευμένες εισφορές του ατομικού κουμπαρά.
Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση, στις επιτροπές και μετά το άνοιγμα των διακοπών του Αυγούστου στην Ολομέλεια του σώματος.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών