Στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας της προχωρά από σήμερα Δευτέρα 19/7 η Αγγλία, τη στιγμή πάντως που διατυπώνονται ενστάσεις από σειρά ειδικών και επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούν για έξαρση κρουσμάτων - ακόμα και 200.000 μολύνσεις ημερησίως - τις επόμενες εβδομάδες.
Παρά τις εφιαλτικές αυτές προβλέψεις, η κυβέρνηση του Boris Johnson ευελπιστεί ότι χάρη στον πλήρη εμβολιασμό του 68% των Βρετανών ενηλίκων, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν θα συνοδευτεί από αύξηση των εισαγωγών, των σοβαρών νοσηλειών και των θανάτων.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα πρώτης τάξης πείραμα.
Εάν τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά στη μείωση των σοβαρών νοσήσεων και των θανάτων ενώ τα κρούσματα θα παραμένουν στα ύψη, αυτόματα θα ανοίξει ένας νέος δρόμος για την έξοδο από την χειρότερη επιδημιολογική κρίση εδώ και δεκαετίες.
Εάν τα εμβόλια αποδειχθούν αναποτελεσματικά, τότε τα νέα lockdown μάλλον θα είναι μονόδρομος.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η Γαλλία υποστηρίζει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ακόμα lockdown μια και η παράλλαξη Δέλτα τείνει να κυριαρχήσει σε όλη την χώρα ενώ προβληματισμός επικρατεί και στις ΗΠΑ καθώς αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε όλες τις Πολιτείες μια και εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν.
Σε lockdown παραμένει και σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Αυστραλίας, καθώς παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 190.526.225 και οι νεκροί σε 4.091.672
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.080.007 κρούσματα και 609.021 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.144.229 και τρίτη σε νεκρούς με 414.108
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 542.214 και τρίτη σε κρούσματα με 19.376.574
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.929.929
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.884.593 και έκτη η Τουρκία με 5.529.719
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.455.276 και όγδοη η Αργεντινή με 4.756.378
• Ένατη η Κολομβία με 4.639.466 και δέκατη η Ιταλία με 4.287.458
Ανοίγει σήμερα 19/7 η Αγγλία – Αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid
Ανοίγει σήμερα 19 Ιουλίου η Αγγλία καθώς η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας της covid, τη στιγμή πάντως που κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για την κίνηση αυτή και για τον κίνδυνο μιας νέας ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και εβδομάδες αυξάνεται ραγδαία και πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων, τα οποία ξεπέρασαν τα 50.000 τα τελευταία 24ωρα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 200.000 μολύνσεις την ημέρα.
Σημειώνεται πως θετικός στον ιό βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid ενώ ο πρωθυπουργός Boris Johnson και ο υπουργός Οικονομικών που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, μπήκαν σε απομόνωση.
Πάντως και παρά τους προβληματισμούς αυτούς, οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν πως με το 68% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο και με το 87% να έχει κάνει τη μία δόση, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι σε πολύ χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της επιδημίας.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα πείραμα που θα δείξει εάν με τα εμβόλια μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα ή εάν τα νέα lockdown είναι μονόδρομος.
Σύνεση ζητά ο Johnson
Παρόλο αυτά ο Boris Johnson ζητά από τους Βρετανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιδείξουν σύνεση
Υπενθυμίζεται πως ήταν προγραμματισμένο η Αγγλία να ανοίξει την 21η Ιουνίου, ωστόσο το άνοιγμα αναβλήθηκε για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να εμβολιαστούν πλήρως αρκετά εκατομμύρια πολίτες ακόμη και να κερδηθεί χρόνος μπροστά στην επέλαση του ιού.
Τι αλλάζει
Από τα μεσάνυχτα, χώροι θεάματος και στάδια μπορούν να λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις.
Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.
Σκοτία και Ουαλία, που απολαύουν αυτονομία σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διατηρούν από την πλευρά τους σε ισχύ την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.
Προβληματισμός ειδικών
Βρετανοί και ξένοι επιστήμονες κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, η οποία «διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες να ελεγχθεί η πανδημία όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες».
Σημειώνεται πως στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Ηνωμένου Βασιλείου νοσηλεύονται επί του παρόντος 550 ασθενείς με την COVID-19.
Ήταν πάνω από 4.000 στην κορύφωση του λεγόμενου δεύτερου κύματος, τον Ιανουάριο.
Πέραν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκατομμύρια άνθρωποι, που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα, καλούνται να μείνουν σπίτια τους για δέκα ημέρες.
Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες υγείας να βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην Αγγλία, τα μέλη του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, όπου θα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, δεν θα υποχρεούνται να παραμένουν σε αυστηρή απομόνωση στα σπίτια τους.
Χαλάρωση και στα σύνορα
Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα κι αν φθάνουν από χώρες που κατατάσσονται στις «πορτοκαλί» – ανάμεσά τους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ισπανία – δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους.
Η Γαλλία ωστόσο εξαιρείται λόγω της παραλλαγής Βήτα, η οποία ανησυχεί το Λονδίνο εξαιτίας του ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, που χρησιμοποιείται μαζικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Γαλλία: Δεν αποκλείει νέο lockdown
Το σενάριο ενός νέου lockdown παραμένει ανοιχτό στη Γαλλία, η οποία βλέπει τις τελευταίες ημέρες μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας των παραλλάξεων του ιού.
Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune υποστήριξε ότι η επιβολή από τη Βρετανία περιορισμών σε αυτούς που φθάνουν στη χώρα από τη Γαλλία φαίνεται μάλλον «υπερβολική».
Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι όσοι έρχονται από τη Γαλλία θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 10 ημέρες μετά την είσοδό τους στη Βρετανία.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζονται απολύτως σε επιστημονικές βάσεις.
Τις βρίσκουμε υπερβολικές» είπε ο Γάλλος υπουργός.
ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με την επιδημία των ανεμβολίαστων
Ανησυχία όμως επικρατεί και στις ΗΠΑ, καθώς αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στις 50 Πολιτείες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επιδημία πλέον «χτυπά» ολοένα και πιο νέους ανθρώπους με αποτέλεσμα σε πολλά νοσοκομεία να ξανανοίγουν οι πτέρυγες για τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, οι ειδικοί κάνουν λόγο για την «επιδημία των ανεμβολίαστων» καθώς όπως αναφέρεται, σχεδόν στο σύνολο τους οι βαριές νοσήσεις και οι θάνατοι είναι σε ανθρώπους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, το 48,6% των Αμερικάνων είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ εκτιμάται πως 20 Πολιτείες έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 50% του πληθυσμού τους.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές Πολιτείες που υπολείπονται καθώς δεν έχουν εμβολιάσει ούτε το 40% των πολιτών τους.
Αυστραλία: Παρατείνεται το lockdown στη Βικτόρια – Υπό περιορισμό Μελβούρνη, Σίδνεϊ
Παρατείνεται το lockdown στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, όπου σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της χώρας είναι υπό περιορισμό μια και έχουν επιβληθεί μέτρα σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα.
Ο Daniel Andrews, πρωθυπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης στη Βικτόρια, τόνισε πως τα μέτρα δεν θα αρθούν διότι συνεχίζουν να εντοπίζονται κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα.
Η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία, όπου υπάγεται διοικητικά η Μελβούρνη, κατέγραψε σήμερα 13 κρούσματα που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, από 16 την προηγουμένη.
Όλες οι μολύνσεις συνδέονται.
Σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό της Αυστραλίας (25 εκατ.) έχει λάβει οδηγία να μείνει σπίτι, με το Σίδνεϊ να είναι σε lockdown επί πέντε εβδομάδες.
Η Νέα Νότια Ουαλία, της οποίας είναι πρωτεύουσα το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε 98 κρούσματα οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα, από 105 την προηγουμένη.
Στη Νέα Νότια Ουαλία τα μέτρα έχουν παραταθεί δύο φορές. Αναμένεται πλέον να αρθούν το νωρίτερο την 30ή Ιουλίου.
Η άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων, η τήρηση των κανόνων της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και η διεξοδική ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων οι οποίοι μολύνθηκαν θεωρείται πως επέτρεψαν στην Αυστραλία να ελέγξει – συγκριτικά – την πανδημία και κυρίως να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο τον απολογισμό των θυμάτων.
Έως σήμερα η Αυστραλία έχει καταγράψει περίπου 31.900 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 914 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 13% των ενήλικων Αυστραλών.
Ιαπωνία: Τα δύο τρίτα πιστεύουν πως δεν θα είναι ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Τα δύο τρίτα των Ιαπώνων δεν πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω ενός νέου κύματος της covid-19, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Asahi μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης στο Τόκιο.
Το 68% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων να ελέγξουν τις μολύνσεις από κορωνοϊό, με το 55% να επισημαίνει ότι αντιτίθεται στη διεξαγωγή τους.
Σημειώνεται ότι τα κρούσματα αυξάνονται στο Τόκιο, το οποίο παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι στιγμής οι διοργανωτές των Αγώνων έχουν ανακοινώσει 58 κρούσματα ανάμεσα σε αθλητές, δημοσιογράφους και αξιωματούχους.
Απειλητική μετάλλαξη Beta του Covid, μπορεί να παρακάμψει τα εμβόλια
Η μετάλλαξη Beta του Covid, που εξαπλώνεται στη Γαλλία, μπορεί να παρακάμψει τα εμβόλια, προειδοποιεί Βρετανός επιστήμονας που συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Boris Johnson σε μία εξέλιξη που έρχεται να προκαλέσει ανησυχία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, πως οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Γαλλία - σε αντίθεση με άλλους πορτοκαλί προορισμούς - πρέπει να συνεχίσουν να μένουν σε καραντίνα ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο καθηγητής John Edmunds, της Σχολής Υγείας του Λονδίνου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες (Sage), τόνισε, πως δικαίως η κυβέρνηση είναι ανήσυχη με τη νέα παράλλαξη, όπως γράφει ο Guardian.
«Η μετάλλαξη Beta είναι απειλή.
Είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματική από την παραλλαγή Delta που εξαπλώνεται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Covid, μπορεί να ξεφύγει από την ανοσοαπόκριση σε καλύτερο βαθμό.
Καθώς ο πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό ανοσία, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα η παραλλαγή Beta.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα Νότια Αφρική, η εν λόγω μετάλλαξη αποφεύγει την ανοσολογική απάντηση, που δημιουργείται με το εμβόλιο, όπως αυτό της AstraZeneca», είπε ο Βρετανός επιστήμονας στο ραδιόφωνο του BBC.
Εφιαλτική πρόβλεψη ECDC: Πενταπλασιασμός κρουσμάτων στην Ευρώπη έως την 1η Αυγούστου
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες καθώς προβλέπει ότι τα κρούσματα covid θα πενταπλασιαστούν έως τις αρχές Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, το ECDC προβλέπει ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.
Το ECDC προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα.
Για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου, το ECDC προβλέπει νέα αύξηση σε περισσότερα από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Αυξητικός ο αριθμός νοσηλειών, θανάτων
Παράλληλα, το ECDC επισημαίνει ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο γρήγορα κυρίως χάρη στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 αναμένεται να περάσει ξανά το όριο των 10 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 6,8 την περασμένη εβδομάδα.
Αυτή τη στιγμή η τάση είναι ανοδική στα δύο τρίτα των 30 χωρών, τις οποίες παρακολουθεί το ECDC, «και στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, οι πιο μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα μολύνσεων αφορούν τις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες μεταξύ των άνω των 65 ετών».
Άλμα 60%
Την περασμένη εβδομάδα (5-11 Ιουλίου), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ έκανε άλμα κατά 60%, αυξανόμενος για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με το ECDC, λόγω «της χαλάρωσης των μέτρων και της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα», που είχε ταυτοποιηθεί αρχικά στην Ινδία.
Τον περασμένο μήνα η υπηρεσία αυτή, που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη, είχε προειδοποιήσει πως, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η παραλλαγή Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών