Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Σε δύο ταχύτητες η παγκόσμια ανάκαμψη των οικονομιών – Στο 6% η ανάπτυξη για το 2021

Georgieva (ΔΝΤ): Σε δύο ταχύτητες η παγκόσμια ανάκαμψη των οικονομιών – Στο 6% η ανάπτυξη για το 2021

Ο στόχος τερματισμού της πανδημίας έως το τέλος του 2022 δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Kr. Georgieva

Σχετικά Άρθρα

Η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021 θα είναι περίπου 6%, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρόβλεψη παρόμοια με αυτή του Απριλίου, αλλά με ορισμένες χώρες να αναπτύσσονται ταχύτερα και άλλες σε πιο αργούς ρυθμούς, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva την Τετάρτη 21 Ιουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επιβράδυνση

Η Georgieva, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί, εκτός εάν επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού κατά της COVID-19, προσθέτοντας ότι ο στόχος τερματισμού της πανδημίας έως το τέλος του 2022 δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού.
Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Απρίλιο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 θα έφτανε το 6%, ποσοστό που έχει να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, καθώς η διαθεσιμότητα εμβολίων βελτιώνεται και οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου, με τη βοήθεια πρωτοφανών δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων στήριξης, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσβαση στα εμβόλια

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η σχετική έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Delta, απειλούν να επιβραδύνουν την ορμή της ανάκαμψης. Μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο προβλεπόμενος, από το ΔΝΤ, παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα παραμείνει στο 6%.
«Είναι 6% τον Ιούλιο, αλλά μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, η σύνθεση αυτού του 6% έχει αλλάξει», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Ορισμένες χώρες αναμένεται τώρα να αναπτυχθούν ταχύτερα, ορισμένες χώρες προβλέπεται να αναπτυχθούν πιο αργά.
Ποια είναι η διαφορά;
Είναι κυρίως η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών και η διαθεσιμότητα δημοσιονομικού ‘‘χώρου’' για δράση», πρόσθεσε η ίδια.

Παροχή βοήθειας

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε δε ότι ο στόχος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να παράσχουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού COVID με περισσότερες από τις 11 δισεκατομμύρια δόσεις που είχαν αρχικά προβλεφθεί, κι αυτό επειδή ίσως απαιτηθούν ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις εμβολιασμού αλλά και κάλυψη των απωλειών εμβολίων σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που δεν διαθέτουν επαρκείς ψυκτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης