Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία βρίσκονται 1.554 ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι 188 είναι διασωληνωμένοι, αριθμός που έχει αυξηθεί πάνω από 50% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Και ενώ το ΕΣΥ αρχίζει να επιβαρύνεται, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τον ιδιαίτερα υψηλό δείκτη θετικότητας, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση της κινητικότητας και των επαφών που αναμένεται να κορυφωθούν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της επιδημίας στην Ελλάδα.
Ήδη πολλά μοντέλα κάνουν λόγο ακόμα και για 5.000 κρούσματα ημερησίως στα τέλη Αυγούστου, τη στιγμή που πολλά νησιά βρίσκονται ένα βήμα πριν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.
Πέρα από τη Μύκονο και την Ίο, στο «κόκκινο» είναι ανάμεσα σε άλλα και η Πάρος, η Τήνος, η Σαντορίνη, η Λευκάδα, η Ρόδος και το Ρέθυμνο στην Κρήτη με πολλούς ειδικούς να επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων, χρήσης της μάσκας και την αποφυγή συνωστισμών, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν νέα μίνι lockdown.
Πάντως, ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για την χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους, μια και είναι πλέον σαφές πως και αυτοί μεταδίδουν τον ιό ενώ θέμα χρόνου εκτιμάται πως είναι και η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ολοκληρώνει την εισήγηση της για το ποιοι πρέπει να προηγηθούν στην χορήγηση της τρίτης δόσης και ενώ η κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να εντείνει τις προσπάθειες της για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, με κύριο στόχο να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 50 ετών.
Κικίλιας: Μέτρα για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε τουρισμό, εκπαίδευση
Τη θέση πως η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε τουρισμό και εκπαίδευση διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Κικίλιας κάλεσε τους επαγγελματίες του τουρισμού να στείλουν λίστες με τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αναφέροντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμα και να στείλει κινητά συνεργεία εμβολιασμού έτσι ώστε να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι.
Παράλληλα κάλεσε και τους εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αναφέροντας πως «τώρα είναι η ώρα να εμβολιαστούν».
«Ανοίξαμε και τον εμβολιασμό για τα παιδιά και τους εφήβους» είπε ο κ.Κικίλιας, τονίζοντας ότι αν και υπάρχει σύσταση να εμβολιαστούν τα παιδιά, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μολύνσεις στις νεότερες ηλικίες.
«Θέλουμε όλοι να ξαναγυρίσουμε σε μια κανονική ζωή» είπε ο υπουργός, αναφέροντας πως τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες δημόσιας υγείας, ανεβάζοντας τα ποσοστά των εμβολιασμένων με όλους που σχετίζονται με το σχολείο (καθηγητές, δασκάλους, οδηγούς πούλμαν, φύλακες).
«Θα σκεφτούμε κι άλλα μέτρα αν δεν ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων επαγγελματιών», είπε ο υπουργός Υγείας.
Οι ανεμβολίαστοι πεθαίνουν
Όπως είπε ο κ.Κικίλιας, οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που χάνουν τις ζωές τους.
«Αυτό το οποίο ζητάω από τους συμπολίτες μου είναι να σκεφτούν τον εαυτό τους» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος σημείωσε ότι διάφορα αντικρουόμενα μηνύματα ειδικά στο διαδίκτυο δεν βοήθησαν στον εμβολιασμό.
Ερωτηθείς ιγα το αν και πότε θα κάνουμε την τρίτη δόση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για να ξεκινήσει η τρίτη δόση στις ευάλωτες ομάδες.
Καπραβέλος: Μεγάλη η διασπορά του κορωνοϊού – Μας ανησυχεί το ρήγμα στο τείχος ανοσίας
Την ανησυχία του για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
«Η σύγκρουση του ανορθολογισμού με την επιστήμη, θα έχει τραγικά αποτελέσματα.
Η άρνηση συμμόρφωσης σε βασικούς κανόνες όπως ο εμβολιασμός, θα μας οδηγήσει σε έκρηξη του τέταρτου κύματος με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Έχουμε μια υπερμεταδοτική μετάλλαξη» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού.
«Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.
Υπάρχει ρήγμα στο τείχος της ανοσίας που μας ανησυχεί πολύ.
Για να μη κλείσουμε πάλι με οριζόντια μέτρα θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ.
Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό, τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Το τέταρτο κύμα, με τη ρωγμή των ανεμβολίαστων, θα προσβάλλει πάρα πολύ» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας 58χρονης γυναίκας που δεν είχε εμβολιαστεί και που αρνούνταν να διασωληνωθεί.
«Οι ανεμβολίαστοι που νοσούν, νοσηλεύονται, μετά πείθονται.
Όμως το θέμα είναι να μη φτάσουμε εκεί.
Δηλαδή πρέπει ο καθένας να έχει ένα θύμα στην οικογένειά του για να καταλάβει τη σημασία του εμβολιασμού;» διερωτήθηκε ο κ.Καπραβέλος.
Βατόπουλος: Υπαρκτό σενάριο να ξεμπερδέψουμε με covid το επόμενο καλοκαίρι
Την εκτίμηση πως είναι υπαρκτό σενάριο να ξεμπερδέψουμε με την covid το ερχόμενο καλοκαίρι διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολοβίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η νόσος από το φθινόπωρο και μετά.
«Τον Σεπτέμβριο θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη.
Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.
Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.
Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο τρίτης δόσης
Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε ότι είναι πολύ πιθανό και συζητιέται.
«Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή η πρώτη δόση στην Αφρική» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους) ο κ.Βατόπουλος είπε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο.
«Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος.
Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη» υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε πως η Δέλτα πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους.
Όσον αφορά το τείχος ανοσίας, ο κ.Βατόπουλος υπογράμμισε πως είναι ένας αγώνας δρόμους στον ρυθμό του εμβολιασμού και τον ρυθμό που μεταλλάσσεται ο ιός.
«Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορωνοϊός 2.
Οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%» είπε ο κ.Βατόπουλος.
Λινού: Ναι στη χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους - Πολύ υψηλός ο δείκτης θετικότητας
Υπέρ της χρήσης μάσκας και από τους εμβολιασμένους τάχθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι παραμένει πολύ υψηλός ο δείκτης θετικότητας.
«Είναι δύσκολο τα πράγματα όπως ακούμε για τα νοσοκομεία.
Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη.
Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού, η οποία τάχθηκε υπέρ του να φορούν μάσκα και οι εμβολιασμένοι.
Μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι
«Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν.
Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό.
Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους.
Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας.
Επίσης, στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν.
Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα» είπε η κα.Λινού.
Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση
Αναφερόμενη στο θέμα της τρίτης δόσης εμβολίου, και ποιοι ενδέχεται να εμβολιαστούν εκ νέου, η κα. Λινού είπε ότι «οπωσδήποτε υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί».
«Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν.
Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση.
Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση» είπε η καθηγήτρια.
Εμβολιασμοί παιδιών
Μιλώντας για τον εμβολιασμό, των παιδιών η κα. Λινού τόνισε ότι «οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες που ευνοούν τη διασπορά».
«Αυτό δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού σε μεγάλους ανθρώπους, αλλά και για την υγεία των ίδιων των παιδιών.
Ελάχιστα παιδιά, αλλά κάποια, θα νοσήσουν σοβαρά και για αυτό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν.
Οι γονείς να ενθαρρυνθούν ότι κάνουν καλό στα παιδιά εμβολιάζοντάς τα» υποστήριξε η κα.Λινού.
Αύξηση πάνω από 50% για τους διασωληνωμένους 18-39 ετών
Αν και το προφίλ του τέταρτου κύματος έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως «φιλικότερο» προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τους ασθενείς να νοσούν κυρίως κατ' οίκον χάρη και στη μεταστροφή του ιού στις μικρότερες ηλικίες, τα επίσημα στοιχεία χαρακτηρίζονται μάλλον δυσοίωνα.
Ολοένα πιο κοντά στο φράγμα των 200 πλησιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 188.
Την 1η Ιουνίου ήταν 189 και μετά από 19 ημέρες συνεχούς μείωσης, στις 20 του μήνα, ο δείκτης άγγιξε το κατώτατο όριο (121) προτού η πανδημία βρεθεί ξανά σε ανοδική πορεία.
Ωστόσο, ένα ανησυχητικό στοιχείο στον παραπάνω επιδημιολογικό δείκτη που αποτυπώνει και το αντίκτυπο της πανδημίας στους νέους ηλικίας 18-39 ετών, είναι ότι χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να υπερδιπλασιαστούν και από το 2,2% του συνόλου των διασωληνωμένων να φτάσουν στο 5,9%.
Σημείο της επιδημιολογικής επιβάρυνσης αποτελούν και οι 167 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, μια αύξηση κατά 2.45% σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην έκθεση του οποίου μοναδική ανακούφιση επιτρέπει ο χαμηλός και σήμερα αριθμός νέων θανάτων, μόλις 8.
Αύξηση των εμβολιασμών μετά τον Δεκαπενταύγουστο – Πώς ενισχύεται η εκστρατεία
Τον Δεκαπενταύγουστο όρισε ως την ημερομηνία «ορόσημο» μιας νέας δυναμικής φάσης για την εμβολιαστική εκστρατεία ο κ. Θεμιστοκλέους, ευελπιστώντας ότι μετά τα μέσα του μήνα θα υπάρξει σημαντική αύξηση στα ραντεβού, αφήνοντας πίσω τις ημέρες των 60.000 ημερήσιων εμβολιασμών όπως της περασμένης εβδομάδας, αριθμός μεγαλύτερος ωστόσο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάνω από έξι στους δέκα ενήλικες είναι εμβολιασμένος με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, ενώ το 49% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ανηλίκων, 33.000 έφηβοι 15-17 ετών και πάνω από 5.300 12-14 ετών έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει το ραντεβού τους.
Ο γενικός γραμματέας παρέθεσε στοιχεία και για την πορεία των εμβολιασμών κατ΄οίκον και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σχετικά με τους πρώτους, 3.200 πολίτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα από την έναρξή του στις 20 Ιουνίου και οι 725 έχουν ήδη εμβολιαστεί, με ενδεικτικό της δυναμικής του προγράμματος τουςπερισσότερους από 300 εμβολιασμούςπου πραγματοποιήθηκαν σήμερα από 46 κινητά συνεργεία σε όλη την Ελλάδα.
Αναφορικά με τις απομακρυσμένες περιοχές, πάνω από 6.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί χάρη στο πρόγραμμα.
Τέλος, νέα ώθηση στους εμβολιασμούς για το χτίσιμο τους τείχους ανοσίας θα δώσουν οι δράσεις που αναπτύσσονται για πληθυσμούς όπως οι ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες καθώς και ένα επικείμενο νέο επιχειρησιακό σκέλος για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Στους 12.983 οι νεκροί
Στους 12.983 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 2/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.156, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 497.061, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.687 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.983 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 188 (χθες 176).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.815 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 167 (ημερήσια μεταβολή +2,45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 173 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών