Ρόλο στο Αφγανιστάν μετά και την κατάληψη της εξουσίας από τους Taliban, διεκδικεί η Τουρκία.
«Η Τουρκία χαιρετίζει τα μέχρι στιγμής μηνύματα από τους Taliban» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογο του από την Ιορδανία.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη του Αφγανιστάν, τη σταθερότητα και την ειρήνη» τόνισε o Cavusoglu και επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι σε διάλογο με όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των Taliban».
Ο ρόλος της Άγκυρας στο Αφγανιστάν είναι στην παρούσα φάση διττός: Η Τουρκία αφενός έχει προσφερθεί να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την απόσυρση των ΗΠΑ και των άλλων συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και αφετέρου η στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό κύμα που αναμένεται να προκληθεί είναι κομβικής σημασίας.
Το προσφυγικό κύμα
Η ανησυχία για νέο προσφυγικό κύμα -από το Αφγανιστάν αυτή τη φορά- είναι μεγάλη με την ελληνική πλευρά να προειδοποιεί ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015 και σημείωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει για αν αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.
Κατά συνέπεια ο ρόλος της Τουρκίας θεωρείται κομβικός. Η χώρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι χτίζει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν για να αποκρούσει πιθανή νέα εισροής προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Το τείχος θα έχει μήκος 295 χιλιομέτρων όταν ολοκληρωθεί, ενώ θα περιλαμβάνει και συρματοπλέγματα, σύμφωνα με έκθεση του AFP.
«Θα εντείνουμε τις δράσεις μας και θα διαμηνύσουμε ότι τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar. Όπως είπε «ένα μεγάλο μέρος του τείχους έχει ολοκληρωθεί, ενώ παρέχονται ενισχύσεις στα συνοριακά φυλάκια».
Ο ρόλος της Τουρκίας
Όσο όμως κι αν η Τουρκία δείχνει... καλές προθέσεις όσον αφορά το προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, κανείς δεν ξεχνά πόσες φορές έχει εργαλειοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μετριάσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι ανταλλάγματα θα ζητήσει η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση...
Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Πάντως, το απόγευμα της Τρίτης (17/8/2021) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα επίσης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Το θέμα μπαίνει αύριο και στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα διεξαχθεί ψηφιακά. Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
www.bankingnews.gr
Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στο Αφγανιστάν - Cavusoglu: Είμαστε σε διάλογο με όλες τις πλευρές και με τους Taliban
Η ανησυχία για νέο προσφυγικό κύμα -από το Αφγανιστάν αυτή τη φορά- είναι μεγάλη με την ελληνική πλευρά να προειδοποιεί ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015
Σχόλια αναγνωστών