Στην τρίτη ενισχυτική δόση ποντάρουν οι αρχές του Ισραήλ
Για πέντε μήνες, το Ισραήλ απόλασε μια γεύση ελευθερίας, σε συνθήκες προ πανδδημίας, ωστόσο σήμερα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα, καταγράφοντας νέο υψηλό κρουσμάτων, που ίσως αναγκάσει τη χώρα να μπει ξανά σε lockdown, σημειώνουν οι Financial Times.
Οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τι πήγε στραβά,παρά το γεγονός ότι το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Γιατί καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων το Ισραήλ
Η απάντηση διαμορφώνεται σιγά σιγά από έρευνες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, που η χώρα χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά, μειώνεται γρηγορότερα από ότι αναμενόταν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να μολυνθεί ένας εμβολιασμένος.
Στο Sheba Medical Center, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, ερευνητές αναγνώρισαν νωρίς αυτή την τάση.
Μηνιαίες εξετάσεις αίματος στο προσωπικό, πολλοί εκ των οποίων εμβολιάστηκαν τον Δεκέμβριο, άρχισαν να δείχνουν μείωση των αντισωμάτων και σημαντική πτώση από τον Ιούνιο, δήλωσε ο Arnon Afek που ανήκει στην επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου.
Τα αντισώματα μπορεί να μειώνονται χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα, αλλά περίπου την ίδια περίοδο στα νοσοκομεία άρχισε να καταγράφεται αύξηση στις περιπτώσεις που ηλικιωμένοι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες βρίσκονταν θετικοί και αναζητούσαν νοσηλεία.
«Tα στοιχεία προκάλεσαν συναγερμό», δηλώνει ο Afek.
«Περίπου στους έξι μήνες, συνειδητοποιήσαμε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στο προσωπικό μας μειώνονταν και σε όλο το Ισραήλ υπήρξε αύξηση των ασθενών.
Και αυτό συνέβη εκ παραλλήλου με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα».
Εως τον Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer σε ό,τι αφορά τη μόλυνση μειώθηκε στο 39% και ακόμα και στο 16% για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης για τους ευάλωτους -ηλικίες άνω των 65 ετών-, οι περισσότεροι εκ των οποίων εμβολιάσηκαν τον Ιανουάριο, υποχώρησε στο 55%.
Αμφισβητούν τα στοιχεία οι επιστήμονες
Ειδικοί, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια αυτών των στοιχείων, τα οποία η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σιωπηλά και χωρίς να ξεκαθαρίσει τη μεθοδολογία.
Άλλες διεθνείς μελέτες έχουν επίσης δείξει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του Pfizer κατά της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά οι εκτιμήσεις αναφορικά με το πόσο μειώνεται είναι χαμηλότερες.
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η αποτελεσματικότητά του απέναντι στη συμπτωματική μόλυνση περιορίζεται στο μισό μετά από τέσσερις μήνες.
Η Pfizer, η οποία συνεργάστηκε στενά με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πιέζει για τη χρήση ενισχυτικής δόσης παγκοσμίως, υποστήριξε την εκτίμηση της κυβέρνησης.
«Αυτά τα τελευταία δεδομένα από το Ισραήλ είναι συνεπή με τις επιδημιολογικές τάσεις που παρατηρούμε και ενισχύουν την ανάγκη για μια ενισχυτική δόση για να αποκατασταθεί η μέγιστη προστατευτική αποτελεσματικότητα», είπε ο Pfizer απαντώντας σε ερωτήσεις.
Ο Eran Segal, σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης και βιολόγος, δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται σαφώς με την πάροδο του χρόνου.
"Αν δεν ήταν αυτό που φαίνεται να είναι μια φθίνουσα επίδραση, δεν θα βλέπαμε τόσο υψηλούς αριθμούς", είπε. από τέσσερις μήνες.
Πιο ανησυχητικός από τα θετικά κρούσματα, είναι ο αριθμός που απαιτεί νοσηλεία.
Καθώς η Delta κυριάρχησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ώθηση για τον εμβολιασμό σήμαινε ότι το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού που απαιτούσαν νοσηλεία μειώθηκε κατά 70%, η λεγόμενη αποσύνδεση μεταξύ μόλυνσης και νοσηλείας.
Στο Ισραήλ, όπου περισσότεροι από τους ηλικιωμένους είχαν εμβολιαστεί νωρίτερα και η Delta έφτασε αργότερα, αυτός ο αριθμός μειώθηκε μόνο κατά 40%, μια τάση που οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Segal, δήλωσαν ότι η προστασία του εμβολίου από σοβαρές ασθένειες είχε αρχίσει να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.
Προσπάθεια να αποφευχθεί ένα νέο lockdown
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα νέο lockdown, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett, ανακοίνωσε ένα σχέδιο σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων για να διπλασιάσει την ικανότητα του νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των βαριά ασθενών.
Στις 30 Ιουλίου το Ισραήλ έγινε επίσης η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως στην τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer ως ενισχυτική.
"Η απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα, αλλά ήταν ακόμα μια πολύ, πολύ θαρραλέα απόφαση", δήλωσε ο Afek.
«Εκείνη την εποχή, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έλεγε ότι η τρίτη λήψη δεν ήταν απαραίτητη, οπότε χρειάστηκε πολλή γενναιότητα για να προχωρήσει το Ισραήλ, χωρίς την υποστήριξη του FDA».
Ο FDA επέτρεψε την τρίτη δόση του εμβολίου στις 13 Αυγούστου μόνο για ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες.
Το Ισραήλ αρχικά χορήγησε ενισχυτική δόση σε άτομα άνω των 60 ετών, στη συνέχεια σε άτομα άνω των 50 ετών και, από την Παρασκευή, σε άτομα άνω των 40 ετών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών