Στην επέλαση και στην άνετη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αλλά και στο νέο «προσωπείο» τους αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι αυτήν την φορά οι ακραίοι Ισλαμιστές επιχειρούν να κερδίσουν τους αντιπάλους τους στο πεδίο της μάχης όχι μόνο με τα καλάσνικοφ αλλά και με το twitter.
«Οι Ταλιμπάν θέλουν να ξέρετε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε.
Και αυτήν την φορά προσπαθούν να κερδίσουν τους αντιπάλους τους με το twitter και όχι μόνο με τα καλάσνικοφ.
Είναι ένα μεγάλο ζήτημα για αυτούς τους μαχητές που φημίζονται για τις σαδιστικές εκτελέσεις σε γήπεδα ποδοσφαίρου να προσπαθούν να εμφανιστούν ως μια νόμιμη κυβέρνηση, αν και τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν μάθει από διπλωματικά «κόλπα».
Μέσω μιας προχωρημένης επικοινωνιακής εκστρατείας, οι Ταλιμπάν επιχειρούν να προβληθούν ως υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και ότι προσφέρουν αμνηστία στους εχθρούς τους.
Οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν πρόσφεραν μια αντίστοιχη αμνηστία το 1996, την τελευταία φορά που εισέβαλαν στην Καμπούλ και λίγο πριν εξαπολύσουν μια σειρά αντιποίνων» αναφέρει το Politico, το οποίο επισημαίνει και την αλλαγή στάσης από τη Δύση.
«Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, οι οποίες εξεπλάγησαν από την ταχύτητα της νίκης των Ταλιμπάν, θέλουν τόσο απελπισμένα να αποφύγουν μια νέα προσφυγική κρίση που υποστηρίζουν ότι τώρα είναι πρόθυμοι να κρίνουν τους Ταλιμπάν από τις μελλοντικές τους πράξεις και όχι για τα προηγούμενα εγκλήματα τους» υπογραμμίζει το Politico.
Επικοινωνιακή εκστρατεία
Όπως αναφέρεται, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία, η οποία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «η σκοτεινή εποχή» ανήκει στο παρελθόν.
Αφού κατέλαβαν την Καμπούλ, οι Ισλαμιστές μαχητές ανέβασαν βίντεο και φωτογραφίες στα social media, επιχειρώντας να προβληθούν αφενός ως φυσιολογικοί άνθρωποι που εργάζονται, τρώνε παγωτά και είναι ευπαρουσίαστοι και αφετέρου ως υπερασπιστές των μειονοτήτων και των γυναικών.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως οι ηγέτες των Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι Σουνίτες, ήταν παρόντες σε μια μεγάλη γιορτή των Σιιτών ενώ παράλληλα διαβεβαιώνουν πως το Αφγανιστάν δεν πρόκειται να μετατραπεί σε τόπο δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων.
Κατά το Politico, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την ανάγκη των Ταλιμπάν για αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.
Για παράδειγμα η Κίνα είναι ο πρώτος στόχος αυτής της επίθεσης «γοητείας» με τους Ταλιμπάν να διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν τους Ουιγούρους μαχητές στη δυτική Κίνα.
Το να εμφανίζονται ιδιαίτερα φιλικοί προς τη σιιτική μειονότητα των Hazaras, οι Ταλιμπάν θέλουν να τα έχουν καλά με το Ιράν.
Επίθεση γοητείας
Αυτή επιχείρηση δημοσίων σχέσεων φέρεται να αποδίδει.
«Τα μηνύματα από το Αφγανιστάν είναι θετικά.
Οι Ταλιμπάν κήρυξαν αμνηστία για τους πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και καλούν τις γυναίκες και άλλους να επιστρέψουν στη δουλειά τους, κάτι που πιστεύω πως είναι και μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» επισημαίνει ο Zaheer Aslam Janjua, πρέσβης του Πακιστάν στην ΕΕ ενώ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να επιβάλλουν τη δημόσια τάξη και να εγγυώνται την ασφάλεια των ντόπιων και των ξένων διπλωματικών αποστολών.
Ακόμα και το Ιράν, το οποίο ήταν εξαιρετικά εχθρικό απέναντι στους Ταλιμπάν, αν και διατηρεί επιφυλάξεις, κάνει λόγο για αλλαγή στάσης από τους Ισλαμιστές μαχητές ενώ και οι δυτικές κυβερνήσεις τους δίνουν μια ακόμα ευκαιρία.
Εξαίρεση ο Καναδάς, με τον πρωθυπουργό Justin Trudeau να αρνείται να αναγνωρίσει ως νόμιμη κυβέρνηση τους Ταλιμπάν.
Επιφυλάξεις
Παρόλο αυτά οι επιφυλάξεις παραμένουν.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και πρόκειται για τελείως διαφορετικούς Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να τους εμπιστευθεί κανείς.
«Είναι έμπειροι μαχητές, πολύ καλοί γνώστες της τεχνολογίας, πολύ γνώστες των μέσων επικοινωνίας.
Έχουν ταξιδέψει στον κόσμο, έχουν διαπραγματευτεί με τις μεγάλες δυνάμεις.
Έχοντας δημιουργήσει μια άμεση επικοινωνία με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν στο πέρασμα των χρόνων, πλέον οι Ταλιμπάν γνωρίζουν καλύτερα ποια είναι τα συμφέροντα της κάθε χώρας και πώς – ρητορικά – θα μπορούσαν να τα ικανοποιήσουν.
Αλλά δεν μπορείς να εμπιστευτείς το πολιτικό μέτωπο των Ταλιμπάν.
Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τις δεσμεύσεις τους επειδή είτε δεν ελέγχουν τους στρατιώτες τους είτε επειδή προσποιούνται ότι δεν τους ελέγχουν» αναφέρει ο Neha Ansari, αναλυτής σε θέματα αντιτρομοκρατίας, υποστηρίζοντας πως ακόμα και οι δεσμεύσεις τους για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων παραμένουν θολές.
Όπως επισημαίνει, παρά τις προσπάθειες των Ταλιμπάν για μια πιο «υγιή» εικόνα, η βία είναι δύσκολο να κρυφτεί, όπως άλλωστε προκύπτει από τα κυνηγητά αντιφροντούντων από πόρτα σε πόρτα, οι επιθέσεις κατά συγκεντρωμένων πολιτών σε διάφορες πόλεις του Αφγανιστάν.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, ότι έχουν αλλάξει.
Δεν βλέπω κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση» αναφέρει στο Politico Ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρωθούν μια σειρά από παλιές βεντέτες πριν οι Ταλιμπάν καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη διεθνή αναγνώριση.
Άλλωστε αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών