Τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά 10ετίας αναλύει η γερμανική Commerzbank, επισημαίνοντας πως τον Νοέμβριο θα κορυφωθεί στο 3,5%.
Ειδικότερα, στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,2% τον Ιούλιο σε 3,0% τον Αύγουστο.
Αυτή τη φορά, η αύξηση δεν οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη των τιμών της ενέργειας, αλλά κυρίως στη διόρθωση ενός ειδικού αποτελέσματος.
Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, η στρέβλωση που προκλήθηκε από τις πωλήσεις στα τέλη του καλοκαιριού στη Γαλλία και την Ιταλία, η οποία είχε μειώσει τον πληθωρισμό κατά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο, μειώθηκε σε ετήσια βάση.
Στην περίπτωση του βασικού ποσοστού πληθωρισμού, δηλαδή του ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή χωρίς την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ποτά, αυτή η επίδραση ήταν ακόμη πιο αισθητή.
Επιπλέον, τα δελτία παράδοσης για ορισμένα αγαθά είναι πιθανό να παρουσιάζουν αύξηση στις τιμές τους: από 0,7% σε 1,6%.
Σύμφωνα με την Commerzbank, ακόμα και αν η αύξηση του ποσοστού πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα ειδικό αποτέλεσμα, μένει να δούμε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης αυξηθεί.
Ειδικότερα, οι τιμές για ορισμένες υπηρεσίες όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί αισθητά.
Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί προς το παρόν, καθώς οι τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων και των αεροπορικών εισιτηρίων είναι επίσης πιθανό να ανακάμψουν μεσοπρόθεσμα.
Επιπλέον, η απότομη αύξηση των τιμών παραγωγού τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων θα αυξηθούν επίσης απότομα τους επόμενους μήνες.
Τον Νοέμβριο, ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πιθανό να κορυφωθεί φέτος σε περίπου 3,5 %.
Στη συνέχεια αναμένουμε ότι ο βασικός ρυθμός πληθωρισμού θα σταθεροποιηθεί στο 2%.
Στις αρχές του επόμενου έτους, τα ποσοστά πληθωρισμού είναι πιθανό να μειωθούν ξανά εάν η μείωση του γερμανικού ΦΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 δεν στρεβλώσει πλέον τον ρυθμό πληθωρισμού προς τα πάνω, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού υποχωρήσουν και σταδιακά ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ένας σταθερός υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού μπορεί να αναμένεται μόνο εάν η αύξηση των μισθών αυξηθεί σημαντικά.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι για αυτό.
Σύμφωνα με τον συλλογικά συμφωνημένο δείκτη μισθών που υπολογίστηκε από την ΕΚΤ, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις κατά 1,7% το β’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
www.bankingnews.gr
Commerzbank: Γιατί ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση ρεκόρ στην Ευρωζώνη - Στο 3,5% τον Νοέμβριο του 2021
Τον Νοέμβριο, ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πιθανό να κορυφωθεί φέτος σε περίπου 3,5 %, λέει η Commerzbank
Σχόλια αναγνωστών