Ναι στο διάλογο με τους Ταλιμπάν έτσι ώστε να αποτραπεί μια οικονομική κατάρρευση που με τη σειρά της θα οδηγούσε εκατομμύρια Αφγανούς στο θάνατο λέει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
«Πρέπει να διατηρήσουμε έναν διάλογο με τους Ταλιμπάν, επαναβεβαιώνοντας χωρίς περιστροφές τις αρχές μας, έναν διάλογο με αίσθημα αλληλεγγύης προς τον αφγανικό λαό.
Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας σε έναν λαό που υφίσταται τα πάνδεινα, (σε μια χώρα) όπου εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.
Yπάρχουν εγγυήσεις;
Όχι, η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και επειδή είναι απρόβλεπτη, πρέπει να εμπλακούμε (σε διάλογο) με τους Ταλιμπάν, προκειμένου το Αφγανιστάν να μη γίνει κέντρο της τρομοκρατίας, οι γυναίκες και τα κορίτσια να μη χάσουν όλα τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγουμένης περιόδου, οι διάφορες εθνικές ομάδες να μπορούν να αισθάνονται πως εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση» υποστήριξε ο Guterres.
Κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς
«Μέχρι στιγμής, στις συνομιλίες που είχαμε, τουλάχιστον υπήρχε δεκτικότητα στο να συζητήσουμε.
Αυτό που θέλει ο ΟΗΕ είναι κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς», στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες της αφγανικής κυβέρνησης και αυτή η πρώτη μεταβατική κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε προ ημερών δεν δίνει τέτοια εντύπωση» τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Όπως είπε, «χρειάζεται σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου, (στα δικαιώματα) των γυναικών και των κοριτσιών.
Χρειάζεται η τρομοκρατία να μην αποκτήσει βάση στο Αφγανιστάν ώστε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών και χρειάζεται οι Ταλιμπάν να συνεργαστούν στον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών.
Αυτό που θέλουμε είναι η κυβέρνηση να εγγυάται ειρήνη και σταθερότητα και να τηρεί τα δικαιώματα των πολιτών τους.
Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν θέλουν να αναγνωριστούν, οι κυρώσεις να αρθούν, θέλουν οικονομική υποστήριξη και αυτό δίνει έναν μοχλό στη διεθνή κοινότητα.
Παρότι δεν έχουμε ακόμη μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση» στο Αφγανιστάν, πρέπει να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας που μπορεί να έρθει με φρικτές συνέπειες από ανθρωπιστική σκοπιά» υποστήριξε ο Guterres.
Χρηματοοικονομικά εργαλεία
Όπως είπε, όπως συνέβη στην περίπτωση της Υεμένης, έτσι και τώρα είναι εφικτό να προβλεφθεί να προσφερθούν στην Καμπούλ «χρηματοοικονομικά εργαλεία», παρά τις κυρώσεις, ώστε να επιτραπεί «η οικονομία να αναπνεύσει».
«Αυτό είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας και δεν μιλάω για άρση κυρώσεων ή αναγνώριση, μιλάω για στοχευμένα μέτρα που θα επιτρέψουν η αφγανική οικονομία να μπορέσει να αναπνεύσει» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών