Οι νομισματικές αρχές πρέπει να δράσουν γρήγορα, ανέφερε ο Benoît Coeuré στο μανιφέστο του για τα κρυπτονομίσματα
Ως εκ τούτου, οι νομισματικές αρχές πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αναπτύξουν επίσημα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Benoît Coeuré κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Eurofi την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.
Τα σχόλια του Coeuré, νυν αξιωματούχου της BIS και πρώην μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζουν την αγωνία των χρηματοπιστωτικών αρχών για την άνθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών χρηματοπιστωτικών καινοτομιών.
Ο Coeuré είπε ότι τόσο οι DeFi εταιρείες όσο και τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins αποτελούν ευθεία απειλή για τα θεσμικά ιδρύματα και τους μεσάζοντες όπως οι τράπεζες.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί παρατηρητές αντιμετωπίζουν τώρα επείγοντα ζητήματα, αναζητώντας απάντηση.
«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολλή δουλειά -προσφέροντας σταθερότητα τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα- και πρέπει να διατηρήσουν την ικανότητά τους για να την κάνουν» δήλωσε ο Coeuré, προσθέτοντας το μέλλον ξεκινά σήμερα, «πρέπει να δράσουμε όσο το σύστημα είναι ακόμα στη θέση του - και να δράσουμε τώρα».
Ο Coeuré, ο οποίος ηγείται της έρευνας για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας για το BIS, κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επισπεύσουν την απάντησή τους σε ό,τι αφορά την απειλή των κρυπτονομισμάτων και να επιταχύνουν τη δουλειά τους σε σχέση με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής - διαφορετικά θα χάσουν τον ρόλο τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Μη γελιέστε»
«Παρήλθε ο καιρός για τις κεντρικές τράπεζες.
«Τα ψηφιακά νομίσματά τους θα χρειαστούν χρόνια για να κυκλοφορήσουν, ενώ τα stable coins και τα κρυπτονομίσματα είναι ήδη εδώ.
Αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγον το ξεκίνημα».
Στη συνέχεια, ο Coeuré είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν τι ρόλο θα παίξουν οι τράπεζες μετά την εμφάνιση των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών και τον ρόλο των μεσάζοντων σε ένα ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και τις επιπτώσεις του σχεδιασμού αυτών των νέων περιουσιακών στοιχείων.
Ο Coeuré είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές εταιρείες μέρος της νέας υποδομής πληρωμών.
«Αλλά μη γελιέστε: Τα παγκόσμια stable coins, οι πλατφόρμες DeFi και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα αμφισβητήσουν τα μοντέλα των τραπεζών».
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες άργησαν να ανταποκριθούν στην πρόκληση του bitcoin και των άλλων ιδιωτικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σε αντίθεση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου τα έργα γύρω από ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από την κεντρική τράπεζα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Στην Κίνα, η ψηφιακή έκδοση του renminbi βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο και θα κυκλοφορήσει στους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του κυβερνητικού πειράματος με τα κεντρικά κρυπτονομίσματα.
Αντίθετα, η ΕΚΤ ξεκίνησε τη φάση έρευνας για ένα έργο ψηφιακού ευρώ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μια ψηφιακή έκδοση του δολαρίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών