Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία
Για εξηγήσεις κάλεσες τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η ανακοίνωση της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS.
Παράλληλα, η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της από ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις.
Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.Yπενθυμίζεται ότι βάσει της AUKUS η Αυστραλία θα αναπτύξει με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια, σπάζοντας συμφωνία με τη Γαλλία
Στην ανακοίνωση της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean Ives Le Drian έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά.
«Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο Trump.
Αισθάνομαι θυμό, μαζί με πολλή πικρία.
Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης.
Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε» υποστήριξε ο Le Drian, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε υπογράψει το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Αυστραλία.
«Δεν βλέπουμε πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε την Αυστραλία»
Η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια, δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κleman Bon.
«Βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο», είπε ο Bon, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI και στα τηλεοπτικά δίκτυα France24 και Public Sénat, την επομένη της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του συμβολαίου με τη Γαλλία.
«Πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας», τόνισε.
«Οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αφέλεια, τις καλές προθέσεις, όμως ο λόγος, η υπογραφή μιας σύμβασης μετράνε.
Εάν δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε», εκτίμησε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει από το 2018 να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Από τη στιγμή που η Γαλλία χάνει, επίσης, πάνω από 50 δισ., λόγω συμμετοχής της Αυστραλίας στη συμμαχία, στην οποία θα παρέδιδε υποβρύχια, αποφάσισε να ακυρώσει γκαλά στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών