Η αποκάλυψη του σκανδάλου και ο πόλεμος στην κορυφή του διεθνούς οργανισμού – Ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί η είδηση ότι η νυν γενική διευθύντρια Kristalina Georgieva, μεταξύ άλλων, κατηγορείται πως σε ετήσια έκθεση για τις συνθήκες επιχειρείν του «αδελφού οργανισμού», της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε ασκήσει «αδικαιολόγητες πιέσεις», ώστε να λάβουν βελτιωμένη κατάταξη οι κινεζικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021.
Πρόκειται για την έκθεση «Doing Business», στην οποία αναλύεται και βαθμολογείται το επενδυτικό κλίμα κάθε χώρας και η παρατυπία, την οποία διαπίστωσε η Παγκόσμια Τράπεζα αφορούσε την έκδοση του 2018 (με αναφορά σε στοιχεία του 2017).
Η Kristalina Georgieva, η οποία τότε διατελούσε διευθύνουσα σύμβουλος της τελευταίας, αρνείται πλήρως το κατηγορητήριο.
Το αποτέλεσμα του εσωτερικού ελέγχου – Πιέσεις για αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας
Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε τη διακοπή της έκδοσης, αφότου μετά εσωτερικό έλεγχο ανέκυψαν τα εν λόγω θέματα δεοντολογίας, που αφορούν νυν και πρώην στελέχη της.
Η έρευνα διεξήχθη από τη νομική εταιρεία WilmerHale η οποία, στη δική της έκθεση, αναφέρει ότι ασκήθηκαν «άμεσες και έμμεσες πιέσεις» από υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο του τότε προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Αμερικανού Jim Yong Kim, προκειμένου να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης «Doing Business», ώστε να βελτιωθεί η κατάταξη της Κίνας.
Και πιθανότατα αυτό έγινε υπό τις οδηγίες του, ενώ η Georgieva καθώς και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος άσκησαν πιέσεις στους υπαλλήλους ώστε «να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας», σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα ζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.
Τροποποιήσεις – Στην 78η θέση
Ως αποτέλεσμα των αλλαγών η Κίνα εμφανίστηκε στην 78η θέση, έχοντας υπερπηδήσει επτά θέσεις σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο της έκθεσης «Doing Business 2018».
Η αξιολόγηση είχε να κάνει, γενικά μιλώντας, με το πόσο ευνοϊκές ή αντίξοες είναι οι συνθήκες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μία χώρα, τι φορολογία προβλέπεται και πόσο εύκολο είναι να συσταθεί νεοφυής εταιρεία εκεί.
«Διαφωνώ εκ βάθρων με τα συμπεράσματα και την ερμηνεία που δόθηκαν από την έρευνα περί παρατυπιών σε ό,τι αφορά τον ρόλο μου στην έκθεση του 2018 για τις συνθήκες επιχειρείν», ανέφερε η Gerogieva.
Και άλλες παρατυπίες
Αξίζει να αναφερθεί πως στην έρευνα της νομικής εταιρείας είχαν εντοπιστεί παρατυπίες και όσον αφορά τα δεδομένα για την κατάταξη της Σ. Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν στην έκθεση του 2020, αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι στελέχη της Π.Τ. είχαν αναμειχθεί.
Η κατηγορία που διατυπώνεται είναι απλά η τελευταία σε μια σειρά σκανδάλων γύρω από την εν λόγω έκθεση τα τελευταία χρόνια.
Εξ ου και δεδομένης της αμφισβήτησης της μεθοδολογίας της, η Παγκόσμια Τράπαζα. ανακοίνωσε τη διακοπή της.
Βέβαια, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ενδελεχής έρευνα για την Kristalina Georgieva μόλις αρχίζει, ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρεί τις κατηγορίες σοβαρές.
Να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
O ρόλος του Jim Yong Kim
Η Kristalina Georgieva ως διευθύνουσα της Παγκόσμιας Τράπεζας δρούσε υπό τις οδηγίες του Jim Yong Kim,, ο οποίος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Obama και για μεγάλο μέρος της θητείας του, συχνά από ανάγκη, εφάρμοζε γεωπολιτικές πρακτικές: Επιχείρησε να οικοδομήσει σχέσεις με την Κίνα και το ανταγωνιστικό της Παγκίοσμιας Τράπεζας. ίδρυμα της Ασιατικής Επενδυτικής Τραπέζης Υποδομών.
Και η προσέγγιση δυσκόλευε, όσο ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping εδραίωνε περαιτέρω τη θέση της χώρας και οι διμερείς σινοαμερικανικές σχέσεις διένυαν περίοδο σημαντικών εντάσεων.
H μαρτυρία του νομπελίστα
Ο νομπελίστας οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. έως τις αρχές του 2018, Paul M. Romer, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters, ότι συχνά η Κίνα πίεζε το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού να τροποποιήσει τα προσχέδια εκθέσεων.
Με αφορμή αυτή την τοποθέτησή του ξεκίνησε η σχετική έρευνα.
Τα αποθεματικά
Τέλος, σημειώνεται πώς η Geogieva, η πρώτη επικεφαλής του ΔΝΤ από αναδυόμενη αγορά, αυτήν της Βουλγαρίας, είναι υπεύθυνη μιας ιστορικής αύξησης των αποθεματικών του ΔΝΤ (σ.σ. πρόκειται για τα περίφημα τραβηκτικά δικαιώματα), αποσκοπώντας να συνδράμει τα κράτη - μέλη να διαχειριστούν το χρέος τους και την πανδημία.
Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ επικρίνουν την κίνηση αυτή, η οποία αποζημιώνει χώρες με μη δημοκρατικό καθεστώς, όπως η Κίνα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών