Η Attica bank είναι χρεοκοπημένη τράπεζα και αυτό το γνωρίζει η χρηματιστηριακή αγορά, η τραπεζική αγορά, οι εποπτικές αρχές, η κυβέρνηση.
Το βασικό ζήτημα δεν είναι ποιοι οδήγησαν την Attica bank στα βράχια, αυτό αποτελεί την μια πλευρά του νομίσματος, η άλλη είναι πως θα καταστεί επενδύσιμη ξανά η χρεοκοπημένη τράπεζα;
Πρωτίστως γιατί είναι ξανά στο επίκεντρο η Attica bank;
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 έληξε η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ.
Εμφανίστηκαν 4 ενδιαφερόμενοι που δεν κατέθεσαν προσφορές απλά εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κοινώς απέτυχε η διαδικασία
Στις 28 Σεπτεμβρίου έληξε μια διαδικασία όπου οι επενδυτές έπρεπε να υποβάλλουν προσφορές δηλαδή κεφάλαια, τι ύψος της αύξησης θα καλύψουν, προσφορές δεν υπάρχουν και αναμένουμε από την διοίκηση της Attica bank να παρουσιάσει σήμερα τα αποτελέσματα της διαδικασίας.
Επίσης της ουσίας δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Το επόμενο στάδιο είναι το εξής
- Η Attica bank από τις 30 Σεπτεμβρίου θα τεθεί εκτός του συστήματος χρηματοδότησης της ΕΚΤ και θα επιστρέψει στον ELA στην έκτακτη παροχή ρευστότητας της ΤτΕ.
- Θα μετατραπούν τα warrants σε μετοχές με βάση το reverse split και θα περιέλθουν δωρεάν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Θα ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ όπου το ΤΧΣ θα εισφέρει τουλάχιστον το 68% που θα κατέχει στην Attica bank μέσω των warrants.
Πως θα καταστεί επενδύσιμη η Attica bank;
Για να καταστεί μια χρεοκοπημένη τράπεζα, η Attica bank επενδύσιμη θα πρέπει να συμβούν 5 σημαντικά πράγματα.
1)Να αποσαφηνιστεί πόση είναι η πραγματική κεφαλαιακή τρύπα.
Η Attica bank έχει πραγματικά αρνητικά ίδια κεφάλαια και το ερώτημα είναι πόση είναι αυτή η μαύρη τρύπα;
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η μαύρη τρύπα είναι 500 με 550 εκατ που σημαίνει ότι αφαιρώντας τα 186 εκατ κεφάλαια που υποστηρίζει ότι διαθέτει η Attica bank συνεπάγεται έλλειμμα κεφαλαιακό 300 εκατ ευρώ.
Θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank και ουσιαστικά να καλύψει την τεράστια κεφαλαιακή ζημία.
2)Θα πρέπει όλες οι τιτλοποιήσεις να ενταχθούν στον Ηρακλή, να αναγνωριστεί η ζημία και την ζημία αυτή να την καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
3)Θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αντικαταστήσει όλη την διοίκηση και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Αυτό το διοικητικό συμβούλιο απέτυχε, δεν μπορεί να αναλάβει την ριζική εξυγίανση της Attica bank, πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως και να έρθει νέα διοίκηση που θα αναλάβει να εκπονήσει ένα νέο business plan.
4)Θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έρθει σε συνεννόηση με τους υποψήφιους επενδυτές τύπου Bain Capital και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η διοίκηση Θεόδωρου Πανταλάκη της Attica bank φέρει τεράστια ευθύνη για το αδιέξοδο και το φιάσκο.
Μάλιστα έφθασε να ζητάει από τους επενδυτές να θέσουν τους όρους τους ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
5)Η Attica bank θα χρειαστεί συνδυαστικά σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου δύο φάσεων τουλάχιστον 500 εκατ κεφάλαια.
Για να καλύψει όλες τις ζημίες και να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.
Οτιδήποτε λιγότερο απλά θα συγκαλύπτει το πρόβλημα και θα ναρκοθετεί την προσπάθεια διάσωσης.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι ΕΦΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών είναι αδιανόητο να συμμετάσχουν όταν έχουν χάσει σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια.
H Attica bank ήταν μια καταστροφική επένδυση για το Ταμείο των Μηχανικών, πραγματικό οικονομικό σκάνδαλο.
Προσοχή
Όποιος επενδυτής εμφανιστεί χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις που θέτουμε θα πρόκειται για επενδυτή απάτη.
Η Attica bank δεν θέλει άλλα πειράματα, η τράπεζα έχει χρεοκοπήσει, δεν χρειάζονται άλλα πειράματα σε ένα επιχειρηματικό πτώμα.
Το μεγάλο ρίσκο θα το πάρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να μην μετατραπεί το ΤΧΣ σε επενδυτή έσχατης λύσης που απλά θα επωμιστεί την ζημία της Attica bank, το Ταμείο με κάποιο τρόπο πρέπει να διασφαλιστεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών