Τα ψηφιακά assets είναι πολύ «μεγάλα» και σημαντικά για να τα αγνοήσει κανείς –και όχι μόνο το Bitcoin– αναφέρει σε πρόσφατο report της η Bank of America, που εκτιμά ότι η ρύθμιση θα αυξήσει τις εισροές των θεσμικών και των venture capitals, που ήδη σημειώνουν +210% αύξηση σε σχέση με το 2020.
Με την αξία τους να ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και τους συναλλάσσοντες - χρήστες να ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια, δικαίως η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της πάνω τους.
Ειδικότερα το Bitcoin, με κεφαλαιοποίηση περί τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεχωρίζει…
Ωστόσο, γενικότερα, το οικοσύστημα είναι αξιομνημόνευτο:
Tokens που λειτουργούν σαν λειτουργικά υπολογιστικά συστήματα, αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) άνευ μεσαζόντων, stablecoin που συνδέονται με νομίσματα fiat, ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs) που προορίζονται να αντικαταστήσουν τα εθνικά νομίσματα, αλλά και τα γνωστά σε όλους πλέον NFTs, τα οποία ενεργοποιούν τη σχέση των δημιουργών τους με τους fans τους.
Σε αυτό το τεχνολογικά «οικοδόμημα», οι επενδύσεις των venture capital σε ψηφιακά assets/blockchain έφτασαν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 (+210%).
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια νέα γενιά εταιρειών που σχετίζονται με το digital trading και νέες εφαρμογές σε μια σειρά από τομείς, όπως η βαριά βιομηχανία, τα χρηματοοικονομικά, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Kαλώς ήλθατε στην οικονομία των token»
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η BofA, το Bitcoin σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως χρήμα, ωστόσο θεωρείται «ψηφιακός χρυσός».
Από την άλλη, το Ethereum σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ενσωματώνει τα smart contracts, επιτρέποντας την ενεργοποίηση, πάνω του, εκατοντάδων εφαρμογών που θα μπορούσαν να μετασχηματίσουν την οικονομία, το νομικό σύστημα, τον ασφαλιστικό κλάδο, το real estate κ.λπ.
Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που επιτρέπουν τη δημιουργία εφαρμογών, όπως έκανε η Apple για το iPhone με το App Store, αποκτούν μεγαλύτερη αξία.
Όπως αναφέρει λοιπόν η αμερικανική τράπεζα, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες από ό, τι πιστεύουν οι crypto-σκεπτικιστές.
Στο εγγύς μέλλον, λέει η BofA, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία blockchain για να ξεκλειδώσουμε το τηλέφωνό μας, να αγοράσουμε μια μετοχή, ένα σπίτι ή ένα ποσοστό από μια Ferrari.
Επίσης, να δανειστούμε ή να εξοικονομήσουμε χρήματα ή ακόμη και να πληρώσουμε για βενζίνη ή πίτσα.
DApps και NFTs: Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας
Η αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi) είναι ένα οικοσύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να βασίζονται στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Τα DApps θα προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε πολλούς από τους 1,7 δισεκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες, μέσω μιας απλής εφαρμογής smartphone.
Από την άλλη, τα NFTs αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί συνδέονται με τους θαυμαστές και αποζημιώνονται για τις δημιουργίες τους.
Οι πωλήσεις των NFTs τον Αύγουστο ανήλθαν σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια+ , από 250 εκατομμύρια δολάρια σε όλο το 2020, με αιχμή τη ζήτηση διασημοτήτων, εταιρειών και ιδιωτών (το εικαστικό δημιούργημα της Beeple πωλήθηκε μέσω του οίκου Christie's αντί 69 εκατ. δολ.)
Κίνδυνοι: Η Άγρια Δύση των κρυπτονομισμάτων θα ρυθμιστεί
Ο αυξημένος βαθμός υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων, το νέο blockchain και τα stablecoins θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντί χρημάτων.
Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως της Κίνας και της Ινδίας, έχουν απαγορεύσει τις συναλλαγές με bitcoin.
Οι κυβερνήσεις εργάζονται για την ανάπτυξη πολιτικών και, όπως είπε πρόσφατα η SEC (η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς), το μέλλον της βιομηχανίας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται «στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής».
Τα CBDCs είναι αναπόφευκτα, με τα fiat ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως το bitcoin, να είναι στο στόχαστρο των κεντρικών τραπεζών, υπό τον φόβο ότι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για το σύστημα πληρωμών ή να προκαλέσουν διαταραχές στις πιστωτικές ροές.
Η αβεβαιότητα που θα προκαλέσουν οι κανονιστικές ρυθμίσεις είναι ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος, κατά την άποψη της BofA.
Από την άλλη, η ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή μακροπρόθεσμων και θεσμικών επενδυτών.
To oικοσύστημα ανθεί
Με αξία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων και 200 εκατομμύρια χρήστες, το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί.
Πιστεύουμε ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε κρυπτογράφηση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εντελώς νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
www.bankignews.gr
BofA: Με αξία 2 τρισ., κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τα κρυπτονομίσματα - Αύξηση εισροών +210% το α’ εξάμηνο του 2021
Οι επενδύσεις των venture capital έφτασαν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020
Σχόλια αναγνωστών