Για την ελληνική οικονομία εκτίμησε ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί πάνω από 7% και κατά 5% την επόμενη χρονιά.
Ο ίδιος μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg επανέλαβε ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία η Ελλάδα θα είχε αποκτήσει από τους οίκους αξιολόγησης την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα.
Για το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στα υπόλοιπα προγράμματα αγοράς της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος PEΡΡ τον Μάρτιο του 2022, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι πως το ΔΣ της ΕΚΤ θα εξετάσει το ζήτημα, καθώς μέχρι τώρα είχαν εξαιρεθεί λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.
Συμπλήρωσε δε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε αναστάτωση μετά το τέλος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων 1,85 τρισ. ευρώ.
«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στοχεύουν σε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής και την αποτροπή κάθε είδους κατακερματισμού στις δικαιοδοσίες της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να στοχεύει σε αυτό».
«Τέλεια καταιγίδα»
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση του πληθωρισμού.
«Βρισκόμαστε εν μέσω της τέλειας καταιγίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα βιαστεί να πει ότι θα αντιμετωπίσουμε στασιμοπληθωρισμό, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ αλλά και άλλων οργανισμών δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% το επόμενο έτος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών