Οι αναλυτές αμφιβάλουν ότι η Ρωσία μπορεί και τελικά θα καταφέρει να αυξήσει την προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Aν και η Ευρώπη δεν βρίσκεται ακόμα στην καρδιά του χειμώνα, έχει αρχίσει να βιώνει κρίση στην αγορά φυσικού αερίου με αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά, προκαλώντας εκτόξευση των τιμών.
Στο πλαίσιο αυτό, όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, παρενέβη και υποσχέθηκε αύξηση της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι τιμές φυσικού αερίου (αυξημένες κατά 500% μέχρι στιγμής φέτος) υποχώρησαν και οι αγορές πήραν ανάσα.
Οι αναλυτές της αγοράς υποψιάστηκαν γρήγορα ότι η προσφορά για αύξηση των προμηθειών στην Ευρώπη πιθανότατα είχε σκοπό να ασκήσει πίεση στη Γερμανία να εγκρίνει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 (που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας). Σημειώνεται ότι η Ρωσία αναμένεται την έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η προσφορά της Ρωσίας κατέδειξε ότι η Ευρώπη είναι όλο και πιο ευάλωτη στην ικανότητα της Μόσχας να αυξάνει -και να μειώνει, το πιο σημαντικό- τις προμήθειες φυσικού αερίου όπως και όταν θέλει.
Ενώ η προσφορά της Ρωσίας προκάλεσε ανακούφιση στην αγορά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να μην είναι καν σε θέση να εκπληρώσει την υπόσχεση της.
«Οι δηλώσεις του Putin φαίνεται ότι παρείχαν κάποια ανακούφιση στην αγορά.
Ωστόσο, το εάν αυτή η αύξηση της προσφοράς εξαρτάται από τη γρήγορη έγκριση του Nord Stream 2 ή όχι, ενδεχομένως να μην είναι το βασικό θέμα» δήλωσε η Adeline Van Houtte από την Economist Intelligence Unit.
«Επί του παρόντος, η ρωσική εγχώρια αγορά φυσικού αερίου παραμένει σφιχτή, με τα αποθέματά της να εξαντλούνται, η παραγωγή είναι ήδη κοντά στο αποκορύφωμά της και ο χειμώνας αναμένεται επίσης στη Ρωσία, περιορίζοντας την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου», είπε η ίδια.
«Υπάρχει επίσης μικρή ένδειξη ότι η Gazprom -που καλύπτει το 35% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο- προσπαθεί να προσφέρει περισσότερο φυσικό αέριο στους αγοραστές της Ευρώπης μέσω υφιστάμενων διαδρομών, και συνολικά δεδομένου των μικρών περιθωρίων για ελιγμούς, είναι απίθανο ότι η Gazprom θα μπορούσε να παραδώσει περισσότερα από 190 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη φέτος», είπε, προειδοποιώντας ότι αυτό σημαίνει πως «οι ευρωπαϊκές τιμές είναι απίθανο να υποχωρήσουν σημαντικά το 2021».
Από την πλευρά του, ο Mike Fulwood από το Oxford Institute for Energy Studies εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να προμηθεύσει περισσότερο αέριο και στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η παραγωγή είναι ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.
«Ο περασμένος ήταν ένας δύσκολος χειμώνας για τη Ρωσία και η ρωσική παραγωγή είναι στην πραγματικότητα σε επίπεδα ρεκόρ» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC και συμπλήρωσε «είναι πολύ πιο πάνω από πέρυσι, όταν η ζήτηση είχε υποχωρήσει, αλλά είναι και υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019. Και πρέπει να ξαναγεμίσουν και τις δικές τους αποθήκες, που εξαντλήθηκαν λόγω της βαρυχειμωνιάς».
«Είναι λοιπόν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν να παρέχουν περισσότερο φυσικό αέριο, όποια κι αν είναι η διαδρομή», πρόσθεσε ο ίδιος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών