Πέπλο απελπισίας τυλίγει τις τουριστικές επιχειρήσεις στη βόρεια Εύβοια, η οποίες δεν πρόλαβαν καλά καλά να συνέλθουν από την καταστροφική πυρκαγιά στις αρχές Αυγούστου που «μηδένισε» το κοντέρ της σεζόν και βρέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες, με εικόνες που θυμίζουν «βιβλική καταστροφή» εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή τους.
Έτσι, με το φόβο να ξαναχτυπηθεί η περιοχή τους από ένα νέο κύμα κακοκαιρίας (πλέον αρκεί λένε και μια μικρή βροχούλα για να επαναληφθούν τα φαινόμενα) ζουν μαζί με τους κατοίκους και οι άνθρωποι του τουρισμού, οι οποίοι μετρούν ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω της η «Αθηνά», ειδικά στον περιβάλλοντα χώρο του πυρόπληκτου Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
Οι μεγαλύτερες από τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις που πλημμύρισαν καταγράφηκαν σε Αχλάδι, Κοτσικιά, Αγία Άννα, Ελληνικά, Λίμνη, Ροβιές και Ψαροπούλι.
Μια ολόκληρη περιοχή δηλαδή, μετατράπηκε σε ποτάμι.
Δεν υπήρχε τίποτε για να συγκρατήσει τον όγκο νερού μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή και έφτασε μέχρι τη θάλασσα, δοκιμάζοντας και πάλι τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων.
Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, η μικρή χρονική απόσταση από τις φωτιές έως τη βροχή, έφερε δυστυχώς ακόμα μια «αναμενόμενη» καταστροφή για τους ντόπιους.
Αν και την περίμεναν, ωστόσο οι εικόνες που σήμερα αντικρίζουν, δεν πίστευαν ότι θα «ψαλιδίσουν» τελικά και άλλο τις ελπίδες τους για την επόμενη τουριστική σεζόν.
«Θέλει γερό στομάχι για να αντέξεις»
Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στις κουβέντες τους.
«Το ένα μετά το άλλο, τα δεινά πέφτουν σε εμάς.
Όλο το γύρω περιβάλλον της βόρειας Εύβοιας είναι μαύρο ή πλημμυρισμένο ή καμένο.
Να φανταστείτε ότι μια ολόκληρη παραλία, η Χιλιαδού, εξαφανίστηκε από τα νερά που έτρεχαν σαν ποτάμι.
Δεν είμαστε αισιόδοξοι για το 2022 για τη συγκεκριμένη περιοχή» τονίζει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού κ. Μιλτιάδης Χέλμης.
Παρά τη νέα δέσμη 12 μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ήδη το υπουργείο Οικονομικών, οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, διότι οι ενδείξεις που έχουν όπως λένε για την περιοχή τους δεν είναι καθόλου ευοίωνες ενόψει 2022, όπου το 80% των καταλυμάτων θα λειτουργήσει εποχικά.
Μάλιστα κάποιοι σκέφτονται να αναβάλουν ακόμα και τις αναγκαίες ανακαινίσεις μετά την πυρκαγιά στον περιβάλλοντα χώρο της επιχείρησής τους, καθώς όπως λένε με συναισθηματική φόρτιση, «είναι μάταιο, όταν όλα τριγύρω έχουν καεί ή πλημμυρίσει, αφού δεν υπάρχει πια τοπίο.
Έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας, γίνονται καθαρισμοί, αλλά το έδαφος είναι σαθρό και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι την αποκατάσταση».
Ενδεικτική της αγωνίας τους που κλιμακώθηκε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, είναι τα όσα φέρεται να ζήτησε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αιδηψού κ. Θεόδωρος Ρουμελιώτης, κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Εύβοια, ανακοινώνοντας μάλιστα και έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκ. ευρώ για τη θωράκισή της ενόψει χειμώνα:
- απαλλαγή φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τον Μάιο του 2022
- επιδότηση εργασίας για τη σεζόν 2022
- επιδότηση ενοικίου αντίστοιχη με τα προγράμματα κορωνοϊού
Άφαντοι οι ξένοι, οι ελπίδες στον εσωτερικό τουρισμό
«Εκτιμώ ότι θα ανακάμψουμε το 2024», δηλώνει στο ΒΝ ο κ. Ρουμελιώτης και προσθέτει: «Να φανταστείτε ότι για του χρόνου το καλοκαίρι, πρακτορεία που τροφοδοτούσαν την περιοχή με εισερχόμενο τουρισμό από Σερβία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Ουγγαρία, διστάζουν να βγάλουν προγράμματα για την περιοχή μας, διότι οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές.
Θα χρειαστούμε σίγουρα διαφημιστική καμπάνια η οποία έχει δρομολογηθεί, αλλά σκεφτόμαστε ακόμα το τι θα βρούμε για να προβάλλουμε, ποιο θα είναι δηλαδή το «όπλο» μας μέσα σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία για να προσελκύσουμε κόσμο».
Μάλιστα σε μια απέλπιδα προσπάθεια, ξενοδόχος της περιοχής αποφάσισε να πάρει ακόμη και ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του και επισκέφθηκε τη Σερβία, προκειμένου να καταφέρει να μεταπείσει το ταξιδιωτικό πρακτορείο με το οποίο συνεργάζεται, ώστε να του στείλει τελικά πελάτες το 2022.
Οι ίδιοι, στρέφουν και τις τελευταίες τους ελπίδες στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού μέσα από διπλασιασμό της διάρκειας διακοπών κοινωνικού τουρισμού «αλλά όχι μόνο για τον Αύγουστο που παραδοσιακά παίρνει άδεια ο Έλληνας, από εκεί που φυσιολογικά, είχαμε τέσσερις μήνες σεζόν», υπογραμμίζουν και σχεδιάζουν την πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων, ώστε να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Μόνο ο ιαματικός τουρισμός «δείχνει να λειτουργεί» αναφέρουν, αλλά όπως λένε, «ακόμη και η λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου στα Λουτρά Αιδηψού κατά τη χειμερινή περίοδο που έχει ανακοινωθεί, έχει αρκετές ελλείψεις και θα χρειαστεί υποδομές».
Δεν «έκαψαν» οι φωτιές και οι πλημμύρες την κεντρική και νότια Εύβοια
Την ίδια ώρα, το κεντρικό και νότιο κομμάτι της Εύβοιας ξαναζεί μέρες του 2019, όσο παράδοξο και αν ακούγεται.
Σύμφωνα με τον κ. Χέλμη «οι φετινοί μήνες, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος πήγαν καλύτερα και από το 2019 από άποψη τουριστικής κίνησης, με μια αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 5%».
Στον αντίποδα, εκτιμά ότι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στα βόρεια του νησιού μετρούν ήδη δύο χρόνια χαμένα, λόγω πανδημίας και φυσικών καταστροφών.
Αλλά και επιχειρηματίες του νησιού τονίζουν ότι «η Εύβοια είναι σαν να έχει κοπεί στα δύο.
Το ίδιο και η επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού το 50% όλων των καταλυμάτων σε δυναμικότητα εδρεύει στα βόρεια, όπου εκεί ο τουρισμός όπως λένε οι συνάδελφοί μας, του χρόνου με αυτές τις σημερινές ενδείξεις «είναι από τώρα τελειωμένος».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών