Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για βόρεια Ελλάδα - Ανεμβολίαστο το 60% σε πολλές περιφέρειες – Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες ΕΟΔΥ

Συναγερμός για βόρεια Ελλάδα - Ανεμβολίαστο το 60% σε πολλές περιφέρειες – Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες ΕΟΔΥ
Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 59,5% του γενικού πληθυσμού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού.
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη διασπορά του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου 11 περιφερειακές ενότητες είναι στο «κόκκινο» εδώ και εβδομάδες.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα και από το γεγονός ότι σε πολλές από αυτές τις περιφερειακές ενότητες το 60% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο (το 58,4% στο Κιλκίς, το 57,7% στην Πιερία), ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, εμβολιασμένο είναι μόλις λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται οι 4 στους 10 ασθενείς με covid σε όλη την Ελλάδα, ενώ από τη βόρεια Ελλάδα αναφέρονται καθημερινά σχεδόν οι μισοί θάνατοι.
Υπό αυτά τα δεδομένα και προκειμένου να προλάβουν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και την πτώση της θερμοκρασίας, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ αρχίζουν από σήμερα Τρίτη 12/10 επισκέψεις σε απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Ελλάδας σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τον εμβολιασμό των πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια πολίτες με τουλάχιστον μια δόση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 62% του γενικού πληθυσμού και στο 71,3% του ενήλικου πληθυσμού.
Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 59,5% του γενικού πληθυσμού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού.
7_30.JPG

Παρασκευής: Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, δεν επιτρέπει την πλήρη χαλάρωση

Τη θέση πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τον κορωνοϊό δεν επιτρέπει την πλήρη χαλάρωση διατύπωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δ. Παρασκευής.
«Ανησυχούμε γιατί δεν πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα στην κοινότητα ότι έχουμε τελειώσει ή ότι η κατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Παρασκευής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην περίπτωση των σχολείων και των πανεπιστημίων.
«Οι φοιτητές μας είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστά άνω του 70%, ανά την επικράτεια.
Όταν τα μέτρα τηρούνται και επιτηρούνται, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Αυτό το είδαμε και στα σχολεία όπου η ενδοσχολική διασπορά είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα» επεσήμανε ο κ.Παρασκευής.

Κίνδυνος από εμβολιασμένους

«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνουν μεταδόσεις του κορωνοϊού από τους εμβολιασμένους στους ανεμβολίαστους αλλά είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο που το εμβόλιο είναι διαθέσιμο εδώ και πολύ καιρό.
Θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα και να δώσουμε κάποιες ελευθερίες στους εμβολιασμένους.
Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να εμπιστευθούν το εμβόλιο προς όφελος της δικής τους και της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε ο κ.Παρασκευής, ο οποίος σημείωσε πως δεν πρέπει να τα βάζουμε με τους μη εμβολιασμένους.
«Δεν πρέπει να κριτικάρουμε κάποιον αλλά να απαντήσουμε στα ερωτήματά τους.
Να προσεγγίσουμε ειδικά τα άτομα στις αγροτικές περιοχές.
Πρόσωπο με πρόσωπο, με ανθρώπους που εμπιστεύονται, να τους πείσουμε για τα οφέλη του εμβολιασμού.
Αυτό είναι το ζητούμενο για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη» τόνισε ο κ.Παρασκευής.

Βασιλακόπουλος: Για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό να έχουμε 40 θανάτους λόγω covid την ημέρα

Τη θέση πως για κάποιο λόγο η ελληνική κοινωνία θεωρεί πως είναι αποδεκτό να έχουμε 40 θανάτους λόγω covid την ημέρα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ρυθμό των εμβολιασμών.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος χαρακτήρισε μύθευμα ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν νοσήσει – περίπου 600.000 - μπορεί να προσμετρηθεί στον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών.
«Εκείνος που νόσησε τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020 έχει τώρα μια πολύ μικρή ανοσία, μια πολύ μικρή κάλυψη και πρέπει να εμβολιαστεί» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Στην Ελλάδα επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης και να ρισκάρουμε να φτάσουμε προς τα εκεί, στο τείχος ανοσίας, με μεγάλο ποσοστό νόσησης και άρα μεγάλο αριθμό θανάτων» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας ότι για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία ότι κατά μέσο όρο έχουμε 2.000 διαγνωσμένα νέα κρούσματα και 30 με 40 θανάτους την ημέρα.
«Δηλαδή, θεωρούμε ότι 40 νεκροί είναι οκ», τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Κινητές μονάδες εμβολιασμού σε απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Ελλάδας

Σε απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Ελλάδας με απώτερο στόχο την αύξηση των εμβολιασμών θα βρεθούν από σήμερα Τρίτη 12/10 έως και την Πέμπτη 14/10 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
Στη Βόρεια Ελλάδα θα βρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να συνδράμει στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19.
Ο κ. Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Εξορμήσεις 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» εξορμούν σε απομακρυσμένα χωριά της Β. Ελλάδας από σήμερα έως και 14 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, σήμερα οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης:

  • Πιερίας (Πλαταμώνας 8:00-9:30, Δίον 10:00-11:30, Καλλιθέα 12:00-13:30, Κορινός 14:00-15:30, Μεθώνη 16:00-17:30),
  • Κιλκίς (Αξιούπολη 9:00-9:45, Νέο Αγιονέρι 10:15-11:00, Μικρόκαμπος 11:15-12:00, Νέα Σάντα 12:20-13:15, Μεγάλη Βρύση 13:30-14:00, Χέρσο 14:15-14:45, Μουριές 15:10-16:00),
  • Ξάνθης (Μαγικό 9:00-9:45, Σέλερο 10:00-11:00, Δροσερό 11:15-12:30, Σμίνθη 13:00-14:00, Κένταυρος 14:30-16:00).

Ο ΓΓ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους κάλεσε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι.
Οι επισκέψεις των κινητών μονάδων θα συνεχιστούν την Τετάρτη, σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

Συνεχίζεται η διασπορά και η πίεση του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα

Σταθερή παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να διατηρείται σε υψηλά μεν, αλλά ελεγχόμενα επίπεδα στις περισσότερες περιοχές.
Και στο μέτωπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) η κατάσταση χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές σταθερή, με την εξαίρεση και εδώ τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπου εντοπίζεται και η μεγάλη επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο στα νοσηλευτικά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας εισήχθησαν 187 νέοι ασθενείς, διασωληνωμένοι είναι 331 (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 86,7%), ενώ καταγράφηκαν και 41 θάνατοι.
Τέλος, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται πλέον στο 68,23% και των απλών κλινών COVID σε 33,78%.

Χαμηλότερος ο κίνδυνος νόσησης και μόλυνσης με την τρίτη δόση

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, η επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης της τρίτης δόσης και σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, όπως και σε άτομα άνω των 50 ετών και με τα δύο εμβόλια (Pfizer και Modena), με μοναδική προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη στιγμή που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Οι ομάδες που προτεραιοποιήθηκαν για τον βασικό εμβολιασμό είναι, μεταξύ άλλων, τα άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού (π.χ. κυστική ίνωση), χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, παθογόνο παχυσαρκία , διαταραχές στη λειτουργία του σπληνός, χρόνια νευρολογικά προβλήματα, σοβαρά ψυχικά νοσήματα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, κ.α.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανήκουν όσοι έχουν:

  • Χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού
  • Κυστική ίνωση
  • Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Παχυσαρκία
  • Αιμοσφαιροπάθειες
  • Διαταραχές σπλήνας
  • Χρόνια νευρολογικά προβλήματα
  • Σοβαρά ψυχικά νοσήματα
  • Σοβαρή αναπηρία

Στόχος της λήψης της τρίτης δόσης εμβολίου είναι η ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας, καθώς όσοι την έλαβαν είχαν έντεκα φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με κορωνοϊό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν συγκριτικά με όσους έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Επιπλέον, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ενισχυτικής δόσης είναι ίδιες και και ηπιότερες από εκείνες της δεύτερης, ενώ άτομα με ιστορικό νόσησης από COVID-19 συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου ανεξάρτητα από τα εμβόλια που έχουν κάνει πριν τη νόσηση.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες είχαν ήδη διενεργηθεί 120.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης και έχουν κλειστεί άλλα 50.000 ραντεβού.
Συνολικά, ο αριθμός των εμβολιασμών έχει ξεπεράσει τα 12.420.000, με το 62% του γενικού και το 71,3% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας να έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση, ενώ τον εμβολιασμό έχει ολοκληρώσει το 59,5% του γενικού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 68,3% του γενικού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού για την πρώτη δόση και 63,2% του γενικού και 74,% του ενήλικου πληθυσμού για τη δεύτερη δόση.

Τι άλλαξε  από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους

 Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και  ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό  παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι  συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στους 15.177 οι νεκροί

Στους 15.177 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 11/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.383, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 679.157, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 120 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.289 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η θετικότητα ανέβηκε στο 3,27% από μόλις 0,9% χθες.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 72.843 τεστ, τα 5.049 μοριακά και τα 67.794 rapid.
df1_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.177 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 331 (χθες 333).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 80,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 287 (86,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

df2_1.jpg

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.212 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 187 (ημερήσια μεταβολή -9,22%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis11_10.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης