Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δοκιμασία οι γερμανοτουρκικές σχέσεις - Η υπόθεση Kavala διχάζει Γερμανία -Τουρκία

Σε δοκιμασία οι γερμανοτουρκικές σχέσεις - Η υπόθεση Kavala διχάζει Γερμανία -Τουρκία
Το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις χώρες, των οποίων οι πρεσβευτές χαρακτηρίστηκαν "ανεπιθύμητοι" και απειλούνται με απέλαση από την Τουρκία - Αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων

Μόνο μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη της καγκελαρίου, Angela Merkel στην Κωνσταντινούπολη και παρά τις φιλοφρονήσεις που εκφράστηκαν δημόσια, οι γερμανοτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν νέα δοκιμασία, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Deutsche Welle.
Ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έδωσε χθες εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Davut Cavusoglu, να κηρυχθούν "ανεπιθύμητα πρόσωπα" (persona non grata) ο γερμανός πρέσβης και άλλοι εννέα ομόλογοι του, οι οποίοι ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Kavala.
Ο 64χρονος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής είναι προφυλακισμένος από το 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων ενάντια στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί το 2013 και για κατασκοπία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Το 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την αποφυλάκιση του από την Άγκυρα, η οποία ωστόσο αδιαφορεί.
Την δικαστική απόφαση επικαλέστηκαν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Νεοζηλανδίας όπως και της Γερμανίας για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Οσμάν Kavala.
Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να πάρει δημόσια θέση, αλλά μάλλον προσανατολίζεται να χειριστεί την υπόθεση σε συντονισμό με τα άλλα εννέα κράτη.
"Έχουμε λάβει γνώση των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Erdogan όπως και τη σχετική ειδησιογραφία και συζητούμε αυτή τη στιγμή με τις άλλες εννέα εμπλεκόμενες χώρες", δήλωσαν κύκλοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Παρόμοια προσεκτική στάση τηρεί και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι ζητά διευκρινήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Claudia Rot.
Σύμφωνα με την πολιτικό των Πρασίνων, "οι αδίστακτες ενέργειες του Erdogan ενάντια σε επικριτές του πραγματοποιούνται όλο και πιο ανεξέλεγκτα."
Η "αυταρχική του πορεία" θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις και τη διακοπή της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.
Σε μήνυμα του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Alexander Graff Labsdorf, δηλώνει πως "μια πιθανή απέλαση" των 10 πρεσβευτών από το "νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία θα ήταν απερίσκεπτη, μη διπλωματική και θα αποδυνάμωνε τη συνοχή της συμμαχίας."
Ο Graff Labsdorf αμφιβάλει, ότι o κ. Erdogan θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη.
Σκληρή κριτική ασκεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Robert Roetgen, στη Suddeutsche Zeitung.
Ενώ κάνει λόγο για "κλιμάκωση στην εξωτερική πολιτική", ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καταλογίζει στον τούρκο πρόεδρο, ότι "οδηγεί τη χώρα του περαιτέρω σε πλήρη απομάκρυνση από την Ευρώπη και τη Δύση."
Μοναδικό κόμμα που δείχνει κατανόηση για τη τουρκική στάση, είναι το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Ο εκπρόσωπος της ΚΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Petr Bistron, καταλογίζει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Κομισιόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Τουρκίας. Αντί να επιλέξουν τη διπλωματική οδό για την αποφυλάκιση του Osman Kavala οι δύο θεσμοί επιδόθηκαν σε "πολιτικό ακτιβισμό".
Αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εκτιμά ο βουλευτής του AfD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης