Ιστορική βουτιά καταγράφει η τουρκική λίρα, με την κεντρική τράπεζα να προσπαθεί μάταια να την συγκρατήσει, ρίχνοντας ξανά στην αγορά μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος.
Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να παραμείνει το νόμισμα κάτω από τα επίπεδα των 14 λιρών/δολάριο, προχώρησε σε νέα παρέμβαση, αλλά μάταια…
Όπως αναφέρει η Daily Sabah, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος για τρίτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες λόγω των «μη υγιών» τιμών της αγοράς.
Με την παρέμβαση, η λίρα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 13,8844 λιρών/δολάριο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώνεται στο 21,3% τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία (+1,5 μονάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο), μετά από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Ο πληθωρισμός, υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εξηγείται κυρίως από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, που έχει δει την αξία της να κατακρημνίζεται πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο, το οποίο καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές.
Εrdogan: Θέλημα Αλλάχ...
Την ίδια στιγμή, ως «θέλημα Αλλάχ» παρουσίασε τα οικονομικά δεινά των Τούρκων πολιτών ο Tayyip Erdogan, και ενώ η λίρα παραμένει σε επίπεδα ιστορικών χαμηλών και ο πληθωρισμός για τον Νοέμβριο κατέγραψε ράλι άνω του 20% με τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται στη γείτονα χώρα.
«Εμείς ως Μουσουλμάνοι βλέπουμε ως δοκιμασία τα εγκόσμια» δήλωσε ο Τ. Ερντογάν, για να προσθέσει:
Ο Θεός μας στο Κοράνι έχει πει “θα σας βάλω σε δοκιμασία με λίγη πείνα, με στέρηση από τα αγαθά, από τις ζωές από τα προϊόντα.
Δώσε το χαρμόσυνο νέο σε όσους κάνουν υπομονή.
Έτσι ορίζει».
Ας μην επιχαίρουν…
Τα νέα για την κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν είναι ευχάριστα… και καλό είναι οι όποιοι ένθερμοι «πατριώτες» να μην επιχαίρουν.
Την Ελλάδα συμφέρει μια δυνατή οικονομικά Τουρκία, όπως αντιστοίχως συμφέρει και τη γείτονα.
Ήδη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Ευρωζώνης επικρατεί μεγάλη αναστάτωση.
Η βουτιά της τουρκικής λίρας προκαλεί πτώση στο ευρώ, λόγω φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων, ενώ η ΕΚΤ εκφράζει ανησυχία εξαιτίας της εμπλοκής ευρωπαϊκών τραπεζών στη γειτονική χώρα.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία το 2021 λόγω της πτώσης της Τουρκικής λίρας… εμφανίζει μια διττή εικόνα.
Ειδικότερα, η πτώση του νομίσματος θεωρείται ένδειξη αδυναμίας για την οικονομία υπό μια έννοια καθώς είναι έρμαιο κερδοσκοπικών πιέσεων.
Ωστόσο, η διολίσθηση της τουρκικής λίρας οδήγησε:
• τις εξαγωγές σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών θα αγγίξουν τα 220 δισεκ. δολάρια
• Μόνο οι εξαγωγές ετοίμων ενδυμάτων φθάνουν τα 20 δισεκ. με προοπτική τα 23 δισεκ και απώτερο στόχο τα 33 δισεκ. δολάρια.
Πρέπει να ξέρουμε ότι σχεδόν το 50% των Ελλήνων που πουλούν ρούχα στην Ελλάδα ως δική τους παραγωγή ράβονται στην Τουρκία.
Η διολίσθηση της λίρας, ευνοεί τον Έλληνα επιχειρηματία γιατί το τουρκικό προϊόν ένδυσης το οποίο πουλάει με ετικέτα made in ΕΕ δηλαδή κατασκευασμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο φθηνό.
• Η Τουρκία μεταξύ των 100 μεγαλύτερων πολεμικών και εξαγωγικών βιομηχανιών συμμετέχει με δύο εταιρίες… η Ελλάδα προφανώς είναι παντελώς απούσα.
• Ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και η λίρα διολισθαίνει – αν και στις 14 λίρες ανά δολάριο έχει βρει ισχυρές στηρίξεις – το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST 100 έφθασε στις 2.000 μονάδες και αποτελεί ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.
Αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο στις 891 μονάδες δεν βρίσκεται πουθενά…
• Οι συμφωνίες με το Κατάρ είναι πολύ μεγάλες, για όσους δεν το γνωρίζουν την Finansbank που ήταν στο παρελθόν θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και μια αξιόλογη τράπεζα την αγόρασε η NQB η Εθνική Τράπεζα του Qatar. Επίσης το 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης το έχει αγοράσει το Κατάρ.
• Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 21,31% που είναι η υψηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2018, από 19,89% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat).
Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 9,99% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 54,62%, αντανακλώντας την κρίση στα εμπορεύματα που έπληξε καίρια μια χώρα όπως η Τουρκία με έντονη παραγωγική οικονομία.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν ετησίως κατά 32,14%, να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιδοτεί το φυσικό αέριο και τα προϊόντα πετρελαίου στα νοικοκυριά.
www.bankingnews.gr
Ιστορική βουτιά για το τουρκικό νόμισμα, στις 14 λίρες ανά δολάριο - Erdogan: Θέλημα Αλλάχ η πτώση
Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ποντάρει σε μια ισχυρή οικονομικά Τουρκία;
Σχόλια αναγνωστών