(συνεχές upd) Για ρεκόρ κρουσμάτων, που θα φέρει η μετάλλαξη Omicron και θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ, ανησυχούν οι επιστήμονες ενώ ήδη η χώρα μετρά δεκάδες νεκρούς καθημερινά, αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 10%-20% των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι της μετάλλαξης Omicron και αναμένουν καταιγίδα μολύνσεων, που πιθανώς να φτάσουν και τις 20.000 μετά τις 15 Ιανουαρίου 2022.
Το νέο πακέτο μέτρων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 3η Ιανουαρίου 2022 και περιλαμβάνει μία σειρά παρεμβάσεων κυρίως στην εστίαση θα βρεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα 27/12.
Τα νέα μέτρα θα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της τηλεργασίας, αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διασκέδασης και τις αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Οι ειδικοί, εξάλλου, συστήνουν σε όλους τους πολίτες να κάνουν test κατά τη διάρκεια των εορτών, και ιδιαίτερα πριν συμμετάσχουν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, έτσι ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ασυμπτωματικοί ασθενείς και να σπάσει έτσι ο κύκλος της μετάδοσης.
Το επόμενο 10ημερο εκτιμάται ότι θα φανεί η ένταση του νέου κύματος του ιού, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει σύντομα σε όλη τη χώρα και τον καθηγητή στο LSE, Ηλία Μόσιαλο, να σημειώνει πως είναι θέμα λίγων εβδομάδων αυτό να συμβεί, αλλά και πως ήδη το 10% - 20% των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι αυτής της παραλλαγής, χωρίς να αποκλείεται να δούμε τοπικά lockdown.
Την Τρίτη 28/12 θα έχουμε 9.000 κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη, ο οποίος εκτιμά ότι μετά τις 15/1/2022 μπορεί και να φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα.
Για περίπου 12.000 κρούσματα μίλησε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για επερχόμενη καταιγίδα κρουσμάτων.
Tα νέα μέτρα στο τραπέζι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στις 27/12
Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Omicron και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει τη Δευτέρα (27/12/2021) η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Ήδη όμως έχει εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο με πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής τους την 3η Ιανουαρίου 2022.
Όπως όλα δείχνουν τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν σε πρώτη φάση τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00.
Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόστηκε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης.
Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.
Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων
Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο.
«Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19:
Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.
Η Omicron εξαπλώνεται στην Αττική
Η μετάλλαξη Omicron, που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας στις οποίες υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Μαγιορκίνης: Καταιγίδα κρουσμάτων
Δεν υπάρχει καμία σκέψη για την επιβολή ενδιάμεσων μέτρων μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2022 σημείωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron και εξηγώντας τη δεύτερη φάση του σχεδίου ανάσχεσης που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών.
Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή (26/12/2021).
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας.
Η Omicron είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα.
Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», σημείωσε και χαρακτήρισε «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.
«Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» τόνισε.
Συμπλήρωσε πως «η Omicron όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα.
Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ.
Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test».
Τζανάκης: Περιμένουμε έκρηξη κρουσμάτων – Μπορεί να φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα μετά τις 15 Ιανουαρίου 2022
«Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Omicron» και περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων, τόνσιε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης.
«Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα. Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων ανέφερε μιλώντας στο OPEN ο κ. Τζανάκης.
«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Omicron και είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της», όπως σημείωσε.
Εκτίμησε πως «η Omicron θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού», αν και «δεν είναι όμως βέβαιο.
Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη μπορούν να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως είναι το σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των κέντρων διασκέδασης, αύξηση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ, παράταση των διακοπών των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Δημόπουλος: Ταχεία εξάπλωση της Omicron - Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες
Ταχύτερη είναι η μετάδοση της μετάλλαξης Omicron, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ μελέτες από το Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων, κάτι που σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία.
Επιπλέον, τα συμπτώματα λόγω μόλυνσης με την Omicron είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.
Αύξηση κρουσμάτων
Ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά οι νοσηλείες δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως «έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό».
Το τέλος της πανδημίας
Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως «εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Omicron και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».
Σημείωσε ακόμη ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Εξαδάκτυλος: Οικογενειακά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Προγραμματίστε ελεύθερα για του χρόνου
Οικογενειακά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, εμβολιασμό, μάσκες και rapid test, συστήνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι μπορούμε να προγραμματίσουμε ελεύθερα για του χρόνου, ενώ σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό κρυολόγημα και τα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron είπε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι από τα δύο είναι.
Όπως ανέφερε, «για να είμαστε ασφαλείς, το κρυολόγημα θα πρέπει να μας κρατάει σε απομόνωση για 4 ημέρες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του τεστ».
Κεραμέως: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όλα τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όλα τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.
Σχετικά με την πρόσφατη ανάρτηση σκίτσου για τις μάσκες από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, η κα Κεραμέως ανέφερε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό περιστατικό και «είναι μία εικόνα που προσβάλλει τους Χριστιανούς τις άγιες τούτες ημέρες».
Στο τραπέζι νέα μέτρα για το νέο έτος
Μετά το πακέτο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για τις γιορτές, κυβέρνηση και ειδικοί ετοιμάζονται, ανάλογα με την εξέλιξη την πανδημίας και κυρίως της μετάλλαξης Omicron, να θέσουν σε εφαρμογή από το νέο έτος και ένα δεύτερο πλέγμα μέτρων που θα αφορά το ωράριο σε εστίαση και ψυχαγωγία, την επέκταση της τηλεργασίας.
Όπως επισημάνθηκε άλλωστε ήδη από τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, προ ημερών «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και στη διασκέδαση, όχι πάντως αναστολή της λειτουργίας των σχολείων».
Έτσι, με χρονικό ορίζοντα την εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η υποχρεωτική τηλεργασία να αφορά τουλάχιστον 40% σε πρώτη φάση, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να κλείνουν τα μεσάνυχτα ή στη 1 το βράδυ και να υπάρχει μείωση χωρητικότητας φιλοξενώντας μόνο καθήμενους, ενώ παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.
Μόσιαλος: Θέμα λίγων εβδομάδων η επικράτηση Omicron - Το 10%-20% είναι αυτής της παραλλαγής - Πιθανά τοπικά lockdown
Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η μετάλλαξη Omicron να επικρατήσει και στη χώρα μας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η εφαρμογή τοπικών lockdown το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή στο LSE, Ηλία Μόσιαλο.
Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στις 25/12 στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι ήδη το 10%- 20% των κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι της μετάλλαξης Omicron, αλλά και πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».
«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει», πρόσθεσε και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και τη λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση».
Κατά τον ίδιο, «θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου».
Ακόμη, σημείωσε πως η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Omicron είναι 40%- 70% λιγότερη σε σχέση με την Delta, γεγονός στο οποίο ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν, ενώ εκτίμησε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι και μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Delta με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Σαρηγιάννης: Lockdown τώρα για να μην φτάσουμε 30.000 κρούσματα, 150 νεκρούς και 1.500 διασωληνωμένους την ημέρα, στις 16 Ιανουαρίου
Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες λόγω Omicron με 30.000 κρούσματα, 150 νεκρούς την ημέρα και 1500 διασωληνωμένους στις 16 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που στις αρχές του έτους δεν ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως ένα γενικό lockdown, περιλαμβάνει η νέα έκθεση του καθηγητή της περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Την έκθεση ο καθηγητής έχει δηλώσει ότι θα την κοινοποιήσει επικαιροποιημένη και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς θεωρεί ζωτικό να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.
Με βάση τις προβλέψεις του μοντέλου CORE η ανοδική τάση αναμένεται να εδραιωθεί από την επόμενη εβδομάδα η μετάλλαξη Omicron αναμένεται να κυριαρχήσει, έστω και οριακά, μετά τις 27 Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) να ξεπερνά τα 5.500 στις 31 Ιανουαρίου, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ να είναι 590 και οι θάνατοι (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) 80.
Εάν δεν ληφθούν επιπλέον δραστικά μέτρα στις 16 Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) θα πλησιάσει τα 30.000 με 1.500 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 150 θανάτους ημερησίως, τονίζει ο καθηγητής την ανάλυση του υπολογιστικού του μοντέλου βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου σε ανάλυσή του στην εφημερίδα Real News.
Εάν μετά τις 3 Ιανουαρίου εφαρμοστεί γενικευμένο lockdown τότε ο αριθμός των κρουσμάτων, θα αρχίσει να μειώνεται μετά από μερικές μέρες και στις 16 Ιανουαρίου θα είναι κάτω από 5000, οι διασωληνωμένοι ΜΕΘ θα είναι 830 και οι θάνατοι 107, προσθέτει στην ανάλυση των καθηγητής.
ΕΟΔΥ: 4.036 κρούσματα και 79 θάνατοι στις 26/12
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 4.036 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 26/12/2021.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.074.869 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.429 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 624 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 624 (59.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 έτη. To 79.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 521 (83.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.716 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 302 (ημερήσια μεταβολή -3.21%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 122 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Πρώτη η Αττική με 1.803 μολύνσεις
Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 4.036 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σ ο ΕΟΔΥ οι 1.803 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 474 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 69.
Τα κρούσματα στην Αττική:
• Ανατολική Αττική 236
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 311
• Δυτική Αττική 56
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 228
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 509
• Νήσων 7
• Νότιος Τομέας Αθήνας 241
• Πειραιάς 215
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών