Η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και πάνω από το 50% του φυσικού αερίου της Γερμανίας
Και σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αναμένεται ήδη να δουν αύξηση 54% στο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας παρά τις καλύτερες προσπάθειες των κυβερνήσεων να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλά.
Άλλωστε, η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαντήσουν με κυρώσεις, υπάρχει πιθανότητα να διακοπεί ο εφοδιασμός.
Εντείνεται η ενεργειακή κρίση
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εντείνεται ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο αγωνίζονται να σταματήσουν την κρίση μέσω μέτρων πολιτικής και επιδοτήσεων.
Το περασμένο έτος σημειώθηκε μια εκπληκτική άνοδο 330% στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, χτυπώντας σκληρά τους καταναλωτές την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και να προσαρμοστεί στη συνεχιζόμενη πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό αβοήθητες να σταματήσουν την έκρηξη του πληθωρισμού.
Οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν -οικονομικές, υγειονομικές και πολιτικές- ξεπερνούν κατά πολύ τις ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις τιμές ρεκόρ της ενέργειας και τους εαυτούς τους από την οργή των ψηφοφόρων», σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
«Οι αναλυτές της BofA υπολογίζουν ότι τα μέσα νοικοκυριά της Δυτικής Ευρώπης ξόδευαν περίπου 1.200 ευρώ ετησίως σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια το 2020», γράφει το Reuters.
«Με βάση τις τρέχουσες τιμές χονδρικής, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κατά 54% στα 1.850 ευρώ».
Έρχεται επιδείνωση της κρίσης
Με ανεπαρκή πολιτική ισχύ για την καταπολέμηση της κρίσης και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, η κρίση πρόκειται να γίνει πολύ, πολύ χειρότερη.
Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να διαταράσσουν τον ενεργειακό τομέα και να καθιστούν τις προμήθειες ανίκανες να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.
Επιπλέον, η γεωπολιτική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση καθώς η πλούσια σε πετρέλαιο Ρωσία σφίγγει τον έλεγχο της Ευρώπης δεδομένου ότι η ήπειρος εξαρτάται όλο και περισσότερο από το Κρεμλίνο για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα.
Η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και πάνω από το 50% του φυσικού αερίου της Γερμανίας.
Και εικάζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin αρνείται να ανοίξει τις «κάνουλες» και να καλύψει την ανάγκη της Ευρώπης για φυσικό αέριο λόγω της δύναμης μόχλευσης που δίνει στη Μόσχα για να προωθήσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει πρωτοβουλίες όπως ο αγωγός Nord Stream 2.
Ο αγωγός, ο οποίος θα διοχετεύει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία, παρακάμπτοντας εξ ολοκλήρου την Ουκρανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, αποτελεί σημείο μεγάλων γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι θα έδινε στο Κρεμλίνο πάρα πολύ μεγάλη εξουσία έναντι της Ευρώπης.
Ενώ ο αγωγός είναι ήδη υπό κατασκευή, η Μόσχα περιμένει στο πράσινο φως από το Βερολίνο για να τον θέσεις σε λειτουργία.
Το Βερολίνο, ωστόσο, δέχεται σοβαρές πιέσεις να σταματήσει το έργο και να αποφύγει την υποταγή στη Ρωσία, ειδικά σε μια εποχή που η επιθετικότητα της γίνεται ανησυχητικά ανεξέλεγκτη και η εισβολή στην Ουκρανία είναι στα σχέδια.
Η ενδεχόμενη εισβολή αποτελεί σημαντική απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης σε μια εποχή που η ενεργειακή οικονομία βρίσκεται ήδη σε κρίση.
«Εάν η Ρωσία επιλέξει να διακόψει τις προμήθειες στα μέσα του χειμώνα ως απάντηση στην επιβολή κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευθεί στα ύψη και εκατομμύρια θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διακοπές ρεύματος», ανέφερε η Axios.
Εάν αυτή η διακοπή της προσφοράς όντως συμβεί ως αντίποινα σε κυρώσεις που απειλούνται από παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να περιορίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη επ' αόριστον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών