Λίγοι είναι οι χειμερινοί προορισμοί που κατέγραψαν καλύτερη τουριστική κίνηση τα Σαββατοκύριακα μέσα στον Ιανουάριο από ό,τι τις καθημερινές, κατά τις οποίες εξακολουθούν να έχουν χαμηλές πληρότητες, έως και μηδενικές, σύμφωνα με τους ξενοδόχους.
Οι περισσότεροι ελπίζουν πια στη νέα μαζική (;) έξοδο των εκδρομέων του επόμενου εορταστικού τριημέρου, για να πάρουν «ανάσα» και να βελτιώσουν τους τζίρους τους.
Ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας συνεχίζει να δείχνει τα διαφορετικά του πρόσωπα και να κινείται με πολλαπλές ταχύτητες στην ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αποδράσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Περιμένουμε να έρθει Σάββατο για να δουλέψουμε»
Τα Λουτρά Πόζαρ στην Αλμωπία και οι γύρω περιοχές του – αγαπημένος προορισμός για ευεξία, σπορ, διασκέδαση και ψυχαγωγία ιδιαίτερα τον χειμώνα - αισθάνονται τις τελευταίες μέρες να έχει πιάσει «ψύχρα» στα συστήματα των κρατήσεων όχι μόνο τις καθημερινές, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, ενώ προβλέπουν ότι και ο Φεβρουάριος θα είναι ανάλογος μήνας από άποψη κίνησης.
«Χάθηκαν οι Παρασκευές και οι Κυριακές, όχι μόνο οι καθημερινές που η πληρότητα σχεδόν εξανεμίζεται.
Σκεφτείτε ότι όταν η αγορά είναι ανοιχτή, εδώ δεν κινείται τίποτα.
Περιμένουμε να έρθει Σάββατο για να δουλέψουμε» τονίζει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής κ. Γιάννης Ουζούνης.
Όπως λέει, η εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού συρρίκνωσαν κατά πολύ την κίνηση του τριημέρου και πλέον μόνο η πληρότητα Σαββάτου χαρακτηρίζεται αξιόλογη.
«Μπορεί να πλησιάσει το 70%, με επιφύλαξη πάντα, γιατί υπάρχουν και οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής», υποστηρίζει.
«Για το Σάββατο ουσιαστικά γίνεται όλος ο... χαμός» τονίζει με νόημα η πρόεδρος των ξενοδόχων Κορινθίας κ. Σοφία Φιλιππίδου και προσθέτει ότι οι ορεινές μονάδες της περιοχής επί της ουσίας δουλεύουν μόνο για μια μέρα με πληρότητες που ενδέχεται να μην ξεπεράσουν ούτε το 40% ή 50%.
Η ορεινή Κορινθία εξαρτάται από τις last minute κοντινές εξορμήσεις - «ευαίσθητες» όμως απέναντι στα μετεωρολογικά δελτία.
«Αν ο καιρός δεν είναι καλός, έχουμε πολλές ακυρώσεις» εξηγεί και σημειώνει πως τα τελευταία χιόνια που προκάλεσαν αποκλεισμούς, έκαναν πιο διστακτικούς τους εν δυνάμει επισκέπτες των ορεινών προορισμών στο να πάρουν τελικά την απόφαση να τους επισκεφτούν. Και σε συνδυασμό με τα πολλά κρούσματα και την ακρίβεια σε μετακινήσεις και αγαθά, εγκατέλειψαν την τελευταία στιγμή το «όνειρο» της ολιγοήμερης απόδρασης.
Αναστολή λειτουργίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου
Αντίστροφα σε σχέση με την τελευταία γιορτινή περίοδο εξελίσσεται η τουριστική κίνηση και στα ορεινά της Ηπείρου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων κ. Στάθη Σιούτη «υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία των μονάδων τους στον ορεινό όγκο και θα τις ανοίξουν ξανά για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου.
Εκεί που τα Χριστούγεννα δουλέψαμε με πληρότητα έως και 100%, την Πρωτοχρονιά λόγω των μέτρων πιάσαμε ένα 80% και τα Φώτα κινηθήκαμε γύρω στο 60% - 70%. Πλέον η κίνηση είναι υποτονική όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, διότι δουλεύουμε μόνο με εμπορικούς αντιπροσώπους αυτή τη στιγμή».
Για «νεκρές» καθημερινές κάνει λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης.
Όπως λέει, η περιοχή όταν έχει κακοκαιρία «χάνει και τα Σαββατοκύριακα» που τον Ιανουάριο κατέγραφαν πληρότητα μέσο όρο 40% - 45%.
«Ειδικά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ορεινά και πόλεων, θα χρειαστούν σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο κίνησης, αφού δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την εξέλιξη της πανδημίας, τους περιορισμούς και τη στασιμότητα που επικρατεί στη διοργάνωση συνεδρίων - εκδηλώσεων, όπως και στα επαγγελματικά ταξίδια», έγραψε μεταξύ άλλων στο facebook ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, σχολιάζοντας την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ.
Οι λίγες εξαιρέσεις
Υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρέσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα που λόγω της γειτνίασής τους με την Αθήνα και της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, εξακολουθούν να προσελκύουν κόσμο τα Σαββατοκύριακα. «Είμαστε μακριά ακόμα από τα αποτελέσματα του 2019, αλλά σε σχέση με το ότι πέρυσι ήμασταν κλειστά, φέτος βλέπουμε ικανοποιητική κίνηση στον προορισμό μας που τα Σαββατοκύριακα αγγίζει έως και το 70%.
Τις καθημερινές όμως, η κίνηση δεν ξεπερνά το 30% ή 40% και για αυτό το λόγο, κυρίως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια αναστέλλουν τη λειτουργία τους Δευτέρα με Παρασκευή», εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.
«Τρία χρόνια πανδημίας και (πλέον) με έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, είναι βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε «μνημονιακά τουριστικά χρόνια», εάν δεν εισακουστούν οι προειδοποιήσεις μας και δεν ληφθούν εγκαίρως όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα μέτρα για τη διάσωση επιχειρήσεων, τα οποία έχουμε επανειλημμένα προτείνει» προειδοποιεί ο κ. Τάσιος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά ότι «το ελληνικό ξενοδοχείο θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις ολόκληρο το 2022, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στον κλάδο», με στοιχεία που όπως λέει, «δεν αμφισβητούνται».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Ο τουρισμός... Σαββάτου των ορεινών προορισμών & οι εξαιρέσεις
«Χάθηκε και η Παρασκευή» λένε ξενοδόχοι και ελπίζουν πλέον στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Σχόλια αναγνωστών