Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ο σχεδιασμός για τον τουρισμό το 2022, τα σενάρια και τα «στοιχήματα» της θερινής περιόδου

Ο σχεδιασμός για τον τουρισμό το 2022, τα σενάρια και τα «στοιχήματα» της θερινής περιόδου
Αναπτυξιακό «όχημα» ο τουρισμός - «κλειδί» η επιμήκυνση της σεζόν στα άκρα
Σχετικά Άρθρα

Μια πρώτη εικόνα για την πορεία των αφίξεων που θα διαμορφώσουν την τάση για τη φετινή σεζόν, αναμένουν οι επιχειρηματίες μέσα στον Μάρτιο, καθώς προετοιμάζονται για άλλη μια χρονιά πανδημίας, όπου η αβεβαιότητα παραμένει στο τραπέζι. «
Θα πάμε καλά» εκτιμά η πλειοψηφία.
«Θα πλησιάσουμε τις επιδόσεις του 2019, αλλά δεν θα τις πιάσουμε φέτος, αυτό περιμένουμε να συμβεί το 2023», προσθέτουν, ενώ οι περισσότερο αισιόδοξοι δεν αποκλείουν «τουριστική έκρηξη» ακόμα και μέσα στο 2022.

Γιατί τον Μάρτιο;

Διότι η Omicron σάρωσε τα πάντα μέσα στον χειμώνα και σκόρπισε ξανά νέες αβεβαιότητες, παρά τις θετικές ενδείξεις που προϋπήρχαν από τις 30% περισσότερες προκρατήσεις πέρυσι τον Οκτώβριο, σε σχέση με το 2019.
Ο κλάδος είδε το ξεκίνημα του 2022 να μη βοηθά στο να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα από νωρίς, ενώ οι περισσότεροι εύχονται πλέον να μην προκύψουν νέα εμπόδια με καινούργιες παραλλαγές που θα σημάνουν και άλλες ανατροπές.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κρατήσεις έχουν ξαναβρεί τους ρυθμούς τους και βλέπουμε αγορές όπως η γερμανική, η βρετανική, η αυστριακή να ξανάρχονται από τις αρχές Απριλίου, αν όλα πάνε καλά», δηλώνει επιχειρηματίας από την Κρήτη και εξηγεί ότι η περίοδος των κρατήσεων για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό που θέλουν να επισκεφτούν το καλοκαίρι την Ελλάδα, ξεκινά παραδοσιακά νωρίτερα, αλλά όπως λέει και φέτος «το last minute» αναμένεται να είναι ένας από τους ρυθμιστές της σεζόν.

«Καθρέφτης» η υγειονομική εικόνα Απριλίου

«Εφόσον ανοίγουμε νωρίς, είναι σημαντικό το μήνυμα που εκπέμπουμε στο εξωτερικό να είναι ξεκάθαρο», προσθέτει ο ίδιος και παρομοιάζει με «καθρέφτη» την υγειονομική εικόνα του Απριλίου.
Η ασφάλεια θα είναι και πάλι ο νούμερο ένα παράγοντας που θα κρίνει τη θερινή τουριστική περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες επιλέγουν να «χαλαρώσουν» τους περιορισμούς ενόψει καλοκαιριού.
«Είναι το τουριστικό «διαβατήριο» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας», σημειώνουν πηγές της αγοράς και εστιάζουν στα θετικά της προαναγγελίας «ότι η σεζόν στην Ελλάδα ανοίγει τον Απρίλιο», με την ευχή να εξελιχθούν όλα ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας.

Βασικές αγορές

Η αύξηση του αριθμού των προγραμματισμένων πτήσεων και των διαθέσιμων θέσεων είναι άλλο ένα σημείο – «κλειδί» για το μήνυμα τουριστικής αξιοπιστίας που εκπέμπει η Ελλάδα στη διεθνή ταξιδιωτική κοινότητα.
Ήδη οι αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία για δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Ρόδος και η Κρήτη, έχουν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό σε σχέση με το 2019, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη βρετανική αγορά, ειδικά μετά την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης που αποφάσισε να διευκολύνει τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Στο μεταξύ, σε διπλασιασμό των αφίξεων έναντι του 2021 που αντιστοιχεί σε 3 εκ. πελάτες στοχεύει η TUI στην Ελλάδα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν μέσω του Ομίλου θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα του 2019. EasyJet και Jet2 αυξάνουν ήδη τη διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων, κατά 500.000 και 600.000 αντίστοιχα σε σχέση με το 2019, ενώ και η British Airways προτίθεται να ενισχύσει τις πτήσεις προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, αναμένονται 14 απευθείας συνδέσεις της Αθήνας με τις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές εταιρείες να προγραμματίζουν επανεκκίνηση από την άνοιξη.

Διατήρηση της υψηλής δαπάνης

Για την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, η στόχευση στο πεδίο του τουρισμού φαίνεται πως έχει δύο κύριες κατευθύνσεις: Την αύξηση των επισκεπτών που θα διαχυθούν σε όλη ελληνική περιφέρεια και θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας και, την αύξηση των εσόδων που βάζει στο επίκεντρο τη διατήρηση της ανεβασμένης μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης που πέρυσι ξεπέρασε τα 600 ευρώ – τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα.
Εξάλλου αυτή η νέα τάση που διαμορφώθηκε μέσα στην πανδημία, το να ξοδεύουν δηλαδή οι τουρίστες περισσότερα επιλέγοντας έναν προορισμό για πιο πολλές μέρες ώστε να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις, αναμένεται να διατηρηθεί και παραμένει ζητούμενο για όλες τις τουριστικές αγορές της Μεσογείου.
Τα ελκυστικά πακέτα από την άλλη, διεκδικούν με αξιώσεις το δικό τους μερίδιο στην αγορά, ανάμεσά τους και τα φθηνότερα φέτος στα τουρκικά παράλια, εξαιτίας νομίσματος.

Το τριπλό «στοίχημα»

Σύμφωνα με ανθρώπους του τουρισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, το στοίχημα της επανεκκίνησης του 2022 θέτει από μόνο του τρεις στόχους, με βάση την εμπειρία του 2021 και του 2020.

  • Επιμήκυνση της σεζόν στα δύο άκρα της, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να ξεδιπλωθεί η τουριστική περίοδος και να τονωθεί η οικονομία
  • Αντοχές των υποδομών και βελτίωσή τους εκεί όπου πέρυσι υπήρξαν προβλήματα
  • Άμεσα αντανακλαστικά σε περίπτωση διαχείρισης κρίσης

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ, ο τουρισμός θα συνεχίσει και φέτος τις ισχυρές επιδόσεις του με τα έσοδα να φτάνουν το 80% έως 90% του ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019.
Το 2021 επισφραγίστηκε η ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα και εφόσον η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, ο τουρισμός αναμένεται να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο κομμάτι των εσόδων.

Ανάπτυξη και τουρισμός

Εξάλλου, στο βασικό σενάριο που προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2022, στο οποίο δεν αναμένονται γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης περυσινοί και φετινοί, θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι το 2021, προβλέπεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,5-5,0%.
Ενώ, στο εναλλακτικό σενάριο για το 2022, στο οποίο αναμένεται επαναφορά ορισμένων ισχυρών περιοριστικών μέτρων, όχι όμως lockdown, τα οποία θα επενεργήσουν ανασχετικά στον τουρισμό, αλλά θα κάμψουν και τις αυξήσεις στην ενέργεια, ενώ η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι παρόμοια με το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,5-3,0%.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης