(upd6) Παρά τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση, με την οποία η κυβέρνηση και οι ειδικοί ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα και στην κανονικότητα, και παρά την εκτίμηση πως το κύμα της πανδημίας έχει φτάσει στη κορύφωση του και πλέον θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός θανάτων που καταγράφεται καθημερινά λόγω της covid.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 119 θανάτων.
Συνολικά τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 2.710 θάνατοι, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο (συνολικά οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 23.500), ενώ λίγο περισσότεροι από 4.700 είναι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 576 είναι διασωληνωμένοι.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι σκληροί δείκτες – δηλαδή νεκροί και διασωληνωμένοι – θα αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες ημέρες αλλά με εξαιρετικά αργό ρυθμό και εκτιμούν πως η κατάσταση θα είναι κατά πολύ καλύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και σύμφωνα με τα διάφορα μοντέλα, τα κρούσματα θα πέσουν ακόμα και κάτω από τα 10.000 ημερησίως.
Ωστόσο, αυτό το είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό θα υλοποιηθεί εφόσον προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, όπως για παράδειγμα μια νέα ακόμα διασπορά του ιού λόγω της παραλλαγής της μετάλλαξης Omicron, της περίφημης Omicron 2, η οποία φέρεται να είναι έως και 150% πιο μεταδοτική από την αρχική Omicron.
Μάλιστα, χθες Δευτέρα 31/1 εντοπίστηκαν στην Κρήτη τα δύο πρώτα κρούσματα της Omicron 2, τα οποία ωστόσο όπως αναφέρεται, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρά σταδιακά στην ολοένα και μεγαλύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, έτσι ώστε από το Μάρτιο και μετά το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
Παυλάκης: Αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της covid – Θα έχουμε ενδημική νόσο για πάντα
Για αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση της covid έκανε λόγο ο γιατρός – ερευνητής και επικεφαλής τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος είπε πως η Ευρώπη έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία, το ίδιο και η Ελλάδα.
«Έχουμε αποφασίσει ότι θα έχουμε μία ενδημική νόσο για πάντα.
Αυτό είναι συνθηκολόγηση άνευ όρων» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Παυλάκης, ο οποίος αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα τόνισε ότι είναι μια αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας.
«Όπως είχε πάει πολύ καλά το πρώτο διάστημα της επιδημίας, τώρα πρέπει να πούμε ότι τα πάει πολύ άσχημα.
Και αυτό αντανακλάται και στα κρούσματα και στους θανάτους.
Χάθηκε η ευκαιρία πριν από τις γιορτές να περιοριστεί το τσουνάμι.
Έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την πείρα των προηγούμενων χρόνων και να αποφύγουμε τα 20.000 και 50.000 κρούσματα κάθε μέρα.
Τα κρούσματα δεν θα περιοριστούν εύκολα.
Χάσαμε πολλές ευκαιρίες τις περασμένες εβδομάδες.
Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να περιορίσει το τσουνάμι πριν από τις γιορτές, όπως τις ημέρες της κακοκαιρίας για να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα» τόνισε ο κ.Παυλάκης.
Μεγάλα προβλήματα
«Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει στον Μεσαίωνα και έχει αφεθεί χωρίς επιμόρφωση για τα εμβόλια.
Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται και να πηγαίνουν στην εντατική και χειρότερα
Υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που κάνει ότι του πούμε, έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολιασμού, θα κάνει και τέταρτη αν χρειαστεί. Υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν κάνει τίποτα από αυτά για διάφορους λόγους.
Αν δεν αλλάξουν αυτά τα μυαλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μεγάλα προβλήματα» ανέφερε ο κ.Παυλάκης, επισημαίνοντας πως «οι άνθρωποι που νόσησαν πριν από ένα και δύο χρόνια είναι ακόμα ευάλωτοι».
«Τα εμβόλια δεν πιάνουν το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, τα οποία προστατεύονται πολύ καλά» είπε ο κ.Παυλάκης.
Θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις
Μιλώντας για την Όμικρον 2 ο κ. Παυλάκης δήλωσε ότι «θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις».
«Θα έρθουν πολύ περισσότερα γιατί έχουμε αφήσει τον ιό να αλωνίζει παγκόσμια με τρισεκατομμύρια ιούς που πολλαπλασιάζονται.
Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι γίνεται με τους ιούς, ας δούμε τι γίνεται με την γρίπη κάθε χρόνο» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.
Δεν αποδίδει το ΕΣΥ με πάνω από 500 διασωληνωμένους
«Δυστυχώς όταν υπάρχει τέτοια κατάσταση ανάγκης και οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 500, το σύστημα υγείας δεν αποδίδει το ίδιο.
Το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο παντού.
Αρχίζει να κουράζεται και δεν αποδίδει το ίδιο.
Επίσης, επειδή δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία, πολλά κρούσματα δεν πάνε γρήγορα στον γιατρό.
Όλοι αυτοί οι λόγοι συντείνουν στο να υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα.
Κάθε μέρα που περνάει με τσουνάμι, είναι μία μέρα χαμένη» επισήμανε ο κ.Παυλάκης.
Τζανάκης: Θα πρέπει να ψαχτούμε, αν δεν μειωθούν οι θάνατοι αυτήν την εβδομάδα
Τη θέση πως θα πρέπει να «ψαχτούμε» εάν δεν μειωθούν οι θάνατοι λόγω covid από αυτήν την εβδομάδα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος απέδωσε το μεγάλο αριθμό θανάτων στους περίπου 300.000 «αμετανόητους» που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 250.000 που έτρεξαν τώρα να εμβολιαστούν και ακόμη δεν είναι οχυρωμένοι ανοσολογικά, καθώς χρειάζεται να περάσει ένας μήνας από τον εμβολιασμό τους για να προστατευτούν.
Όπως είπε ο κ.Τζανάκης, στην Ιταλία οι θάνατοι είναι 63 ανά 100.000 και στην Πορτογαλία 45 ανά 100.000 ενώ στην Ελλάδα έχουμε 95 θανάτους ανά 100.000.
Εκτίμησε ωστόσο ότι από αυτή την εβδομάδα οι θάνατοι θα μειωθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτό δεν συμβεί «θα πρέπει να ψαχτούμε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς επιδημιλογικών δεδομένων».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη αν δεν σημειωθεί κάμψη στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζει τα δικά μας κρούσματα, όπως οι ηλικίες τους, οι συννοσηρότητες, ίσως τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ανά νοσοκομείο.
Γουργουλιάνης: Την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν θάνατοι και διασωληνωμένοι
Την εκτίμηση πως την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι λόγω της πανδημίας διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Γουργουλιάνης είπε πως σύντομα θα βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας σχετικά με τους θανάτους και τους σκληρούς δείκτες, πως «δυστυχώς αυτοί οι δείκτες καθυστερούν να εξομαλυνθούν».
Όπως είπε, η μερική άρση των υγειονομικών μέτρων που αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών οφείλεται στο ότι «είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρά το ότι έχουμε πολλές μολύνσεις στην κοινότητα οι οποίες όμως δεν οδηγούν σε εισαγωγές και βαριές νοσηλείες».
Ο κ.Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, ενώ ερωτηθείς γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι, είπε μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα δηλώνουμε ευκολότερα το θάνατο και τον αποδίδουμε στον κορωνοϊό, στη Βόρεια Ευρώπη δεν είναι έτσι. Είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα».
Επιπλέον, σημείωσε ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα βγήκε ταλαιπωρημένο από την οικονομική κρίση των προηγουμένων ετών.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παίζει ένα μεγάλο ρόλο.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό υπολειπόμασταν σε εμβολιασμό σε σχέση με άλλες χώρες.
Το τελευταίο διάστημα πήγαμε καλά στους εμβολιασμούς», είπε εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι «πρέπει να οργανωθεί η υγεία του μέλλοντος.
Αυτό πρέπει να μείνει από την πανδημία» επισήμανε ο κ.Γουργουλιάνης.
Από αύριο 2/2 διαθέσιμα άλλα 5 self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς
Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από αύριο Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 11 Φεβρουαρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2022.
Τελεσίγραφο Πλεύρη στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Tελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας.
«Θέση του υπουργού Υγείας και εισήγησή του, ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο στο κομμάτι της αναστολής εργασίας, αλλά δε θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.
Αν η εισήγηση μου γίνει δεκτή, (στον γιατρό) θα απουσιάζει τυπικό προσόν για να παρέχει την υπηρεσία.
Αν δεν υπάρχει αυτό το τυπικό προσόν, αυτομάτως δεν τίθεται θέμα απόλυσης, θέτει ο ίδιος εαυτόν εκτός ΕΣΥ» εξήγησε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον Σκάι.
Επίσης επεσήμανε πως «όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί (δεν έχουν κάνει τις δυο δόσεις) παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μάρτιου, και μέχρι τότε θα υπάρξει συνολική ρύθμιση αν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός περάν της πανδημίας σε υποχρεωτική βάση στους υγειονομικούς για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα.
Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση δεν υπάρχει στο νόμο καμιά πρόβλεψη ούτε είναι στις προθέσεις να συνδέεται με αναστολή εργασίας».
Η Omicron δεν περιορίζεται
Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ο κ. Πλεύρης μίλησε για πλήρη αποκλιμάκωση τους.
«Από εδώ και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί η Omicron έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Delta αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό,τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα μέτρα είναι αρκετά ήπια και αυτά που έχουν παραμείνει προς συζήτηση στην πραγματικότητα είναι τα γήπεδα και η διασκέδαση.
«Πιστεύω πως τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα με την εβδομάδα.
Όσο φαίνεται μία σταθεροποίηση, πηγαίνουμε και σε αποκλιμάκωση.
Η πρόθεση μας είναι να αποκλιμακώνονται μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.
Διαθέσιμα τα αντιικά φάρμακα
Την έναρξη της διαδικασίας για την χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τη θεραπεία με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.
Ποιους αφορά
Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:
• Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
• Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
• Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
• Κυστική ίνωση
• Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) το τελευταίο έτος
• Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
• Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab
• HIV λοίμωξη
• Επιδημική έξαρση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων
• Ηλικία τουλάχιστον 70 ετών
• BMI άνω του 40
• Χρόνια νεφρική νόσος
• Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
• Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
• Διαβήτης υπό θεραπεία
• Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥ Class II)
• Χρόνια ηπατική νόσος
• Καρδιαγγειακή νόσος
• Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
• Θαλασσαιμία – Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Η επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης πραγματοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Διαδικασία αίτησης
Τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου, ο θεράπων ιατρός θα υποβάλει την αίτηση συμπληρώνοντας τα στοιχεία του ασθενούς. Αυτόματα ο γιατρός και ο ασθενής θα λαμβάνουν SMS στο κινητό τους για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.
Τα αιτήματα αξιολογούνται από πενταμελή επιστημονική επιτροπή η οποία απαντά εντός 24 ωρών από την καταχώριση του αιτήματος. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε αρνητική.
Διαδικασία παραλαβής των φαρμάκων
Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει την ειδική φόρμα για τη συναίνεση στη θεραπεία και την εξουσιοδότηση του ταχυμεταφορέα, η οποία βρίσκεται στο fay.eopyy.gov.gr.
Για την είσοδο στην πλατφόρμα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί Taxisnet.
Αφού ο ασθενής ταυτοποιηθεί, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή για την επιβεβαίωση των στοιχείων του και τον προγραμματισμό της παράδοσης του φαρμάκου.
Σε κάθε περίπτωση, τα αντιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες.
Ταυτόχρονα, στο SMS που λαμβάνει ο ασθενής για την έγκριση της αίτησής του θα υπάρχει σύνδεσμος που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.
Στους 23.500 οι θάνατοι
Στους 23.500 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.731 , εκ των οποίων 58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.940.723 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 431 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.856 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 119, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.500 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 576 (60.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 452 (78.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.035 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή -18.78%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών