Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η αποκαλυπτική σειρά για το νέο καρτέλ των κατασκευών, αυξάνονται τα πειστήρια που επιβεβαιώνουν το αυτονόητο.
Σε λίγο θα γίνει συνήθεια η ανάθεση έργων με έναν διαγωνιζόμενο.
Μετά το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο, την παραχώρηση της Εγνατίας, μέρος του ΒΟΑΚ στην Κρήτη αλλά και το λιμάνι της Καβάλας δίνονται στους τυχερούς που συμμετείχαν σε δημοπρασίες χωρίς αντίπαλο.
Φαίνεται ότι ξαφνικά οι κατασκευαστικές εταιρείες συμπεριφέρονται παράλογα, αποφεύγουν τους διαγωνισμούς που γίνονται με έναν υποψήφιο ο οποίος κερδίζει τον… εαυτόν του!
Συγχαρητήρια.
Μάλλον κάποιοι κερδίζουν μη συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς.
Προφανώς όμως ο μεγάλος κερδισμένος είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κέρδισε σε όλες τις περιπτώσεις.
Κάποιοι βέβαια από όλα αυτά, βγάζουν το… συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καρτέλ στις κατασκευές!
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που επιμένουν ότι η γη είναι επίπεδη.
Έχει όμως μεγάλη σημασία να αντιληφθεί η κοινή γνώμη, ίσως και ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες που παριστάνουν τους άσχετους, πως φθάσαμε στο σημερινό καρτέλ.
Τον Οκτώβριο του 2020 εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, δημοσιεύει «αποκάλυψη» με τίτλο «Η Ελλάκτωρ σε περιδίνηση» και στην ουσία έθετε αμφιβολίες για την βιωσιμότητα της εταιρείας.
Συνέπεια αυτού του δημοσιεύματος, μια νέα απότομη πτώση της τιμής της μετοχής πολύ κάτω του ενός ευρώ και βέβαια μια ανανεωμένη δυνατότητα της Farallon να εκποιήσει τις μετοχές των αδελφών Καλλιτσάντση.
Η στήλη δεν γνωρίζει αν ο Holterman της Reggeborgh και ο Γ. Περιστέρης είχαν σχέση με το δημοσίευμα και την καθίζηση της μετοχής αλλά υποθέτουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα πλαίσια της υπό εξέλιξη έρευνας θα ερευνήσει και αυτό το θέμα.
Αν πράγματι υπάρχει εμπλοκή το γεγονός συνιστά σαφή πράξη χειραγώγησης για την οποία προβλέπονται από το νόμο αυστηρότατες ποινικές κυρώσεις.
Ωστόσο το επιθυμητό για τους εμπνευστές του σχεδίου αποτέλεσμα, είχε επιτευχθεί.
Η Ελλάκτωρ και οι μέτοχοι της μπήκαν σε περιδίνηση.
Στο χρόνο εκείνο η Reggeborgh ενισχύει συνεχώς και καθημερινά την μετοχική της θέση στην Ελλάκτωρ.
Με την μετοχή σε vertigo αγοράζει από την αγορά άλλο ένα 9% μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.
Από τον Σεπτέμβριο του 2020 , δηλαδή από το χρόνο που η Reggeborgh ανακοίνωσε το call του Μπόμπολα και το γεγονός ότι η Kendra ήταν δίκη της εταιρεία, η Astrobank και Barclays περιέργως σταματούν ταυτόχρονα να αγοράσουν Ελλάκτωρ και ξεκινά να αγοράζει η Reggeborgh.
Επισημαίνεται εδώ ότι η Astrobank και η Barclays που έφτασαν μαζί να ελέγχουν 10% της Ελλάκτωρ ξεκίνησαν να αγοράζουν Ελλάκτωρ την ίδια μέρα αλλά και σταμάτησαν να αγοράζουν Ελλάκτωρ την ίδια μέρα.
Μέρος της ίδιας χορογραφίας ήταν ότι τις συνελεύσεις που έγιναν πριν τον Σεπτέμβριο του 2020 ούτε η Astrobank ούτε η Barclays συμμετείχαν ή ψήφισαν.
Ο λόγος προφανής. Δεν ήθελαν να φανούν!
Μετά την ανακοίνωση της Reggeborgh ότι κατέχει το 5% της Kendra και το 12,5% του Μπόμπολα, τόσο η Astrobank όσο και η Barclays συμμετέχουν σε όλες τις συνέλευσης, εκπροσωπούνται από το ίδιο δικηγορικό γραφείο στο οποίο ο Ηλίας Λιανός (χειριστής των μετόχων της Astrobank) έχει μεταξύ άλλων και την έδρα εταιρειών του. Όλοι αυτοί οι «άσχετοι» μεταξύ τους ψήφιζαν πάντα σε συντονισμό με την Reggeborgh.
Φθάνουμε πλέον στον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ ξέρουν ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της Ελλάκτωρ από τον βασικό μέτοχο του κύριου ανταγωνιστή της εταιρείας.
Τι δεν ξέρουν;
Δεν ξέρουν τα κρυφά πακέτα μετόχων που είχε ο Ολλανδός μέσω Λιανού, Astrobank και Barclays και δεν ξέρουν ότι ο Μπόμπολας είχε πουλήσει ήδη την ψήφο του στον Ολλανδό με αντάλλαγμα την ΗΛΕΚΤΩΡ.
Επίσης δεν γνωρίζουν τον ρόλο του Γ. Περιστέρη και του δίδυμου Μπόμπολα - Κούτρα στην προφανή πλέον επιθετική εξαγορά που είχε ξεκινήσει η Reggeborgh που είχε τότε 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πάνω από 33% αν κανείς λάβει υπόψη του ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε τότε ποσοστό 5,5% ίδιων μετοχών, όπως αποκάλυψε το Β.Ν.
Η επενδυτική αγορά αλλά και οι μέτοχοι επίσης δεν γνώριζαν ότι ο Γ. Περιστέρης και ο Αντιπρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α. Ταμβακάκης είχαν ήδη ξεκινήσει να επιλέγουν την νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ και των θυγατρικών της. Δεν ήξεραν ότι ο Διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ που σε εκείνο τον χρόνο διαχειρίζονταν τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας είχε συμφωνήσει με Περιστέρη και Ταμβακάκη να συμμετέχει ως διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ στη διοίκηση που θα επέβαλε επίσημα, σε λίγους μήνες ο Ολλανδός.
Έτσι όταν η Ελλάκτωρ και οι άλλοι διαγωνιζόμενοι ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ να αναβάλει τον τεράστιας σημασίας διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας διότι η κρίση της πανδημίας τότε δεν επέτρεπε στους διαγωνιζόμενους να ετοιμάσουν σωστά τις προσφορές τους το ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε το αίτημα και συνέχισε τον διαγωνισμό με έναν μόνο υποψήφιο. Και ποιος ήταν αυτός ο υποψήφιος;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ!
Ο… επόμενος επικεφαλής της Ελλάκτωρ, έφτασε στο σημείο να παραλάβει την μια και μοναδική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και να επιχειρήσει να αναθέσει το έργο στην ίδια, υποστηρίζοντας την απόφαση αυτή σθεναρά ενώπιον των δικαστηρίων στα οποία προσέφυγε η τότε διοίκηση της Ελλάκτωρ. Την δικαστική αυτή μάχη κατά της Ελλάκτωρ ο Α. Ξενόφος (διευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ και τρεις μήνες αργότερα Διευθύνων της Ελλάκτωρ) την έδωσε με την συνδρομή του δικηγορικού γραφείου συνέταιρος του οποίου είναι Γ. Μυλωνογιάννης (μετέπειτα πρόεδρος του ΔΣ της Ελλάκτωρ). Παρά την τεράστια προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ, το ΣτΕ δικαίωσε τις προσπάθειες της τότε διοίκησης της Ελλάκτωρ και εμπόδισε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στην μοναδική υποψήφιο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ταυτόχρονα ο Ολλανδός αρχίζει να προσπαθεί να προσεγγίσει την Φάραλον και τους αδελφούς Καλλιτσάντση εκμεταλλευόμενος φυσικά και τις αντιπαράθεσης μεταξύ των αδελφών αλλά και το γεγονός ότι η Φάραλον είχε ξεκινήσει την αναγκαστική εκποίηση των μετόχων τους.
Τα δημοσιεύματα της εποχής κατευθυνόμενα ή μη είναι ενδεικτικά. Σύμφωνα με αυτά ο Ολλανδός μιλούσε με τους Καλλιτσάντσηδες με σκοπό την ομαλή αλλαγή της διοίκησης.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δώσει την εντύπωση ότι θα αγοράσει μέρος ή όλες τις μετοχές των αδελφών μέσω της Farallon και για το σκοπό αυτό έγιναν τότε πολλές συναντήσεις.
Οι συναντήσεις αυτές έγιναν με πρωτοβουλία και συμμετοχή προσώπων που η στήλη προτιμά στη φάση αυτή να μην αποκαλύψει για ευνόητους λόγους.
Τελικά για ανεξήγητους λόγους ο Ολλανδός αποφάσισε να μην αγοράσει μετοχές από την Farallon αφήνοντας στο έλεος των αγορών την επενδυτική εταιρεία. Προφανώς ο Ολλανδός θεωρούσε τότε ότι είχε εξασφαλίσει την ομαλή αλλαγή διότι είχε κάνει τις σχετικές συμφωνίες με τους αδελφούς Καλλιτσάντση ή τουλάχιστον με κάθε έναν από τους δυο ξεχωριστά.
Τι δεν είδε; Δεν έβλεπε αντίπαλο.
Δεν έβλεπε το ενδεχόμενο να αγοράσει κάποιος από την Φάραλον σε τιμή πάνω από 1,20 ευρώ ολόκληρο το πακέτο.
Αυτό έγινε με την εμφάνισε των επιχειρηματιών Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη που με συστάσεις του Α. Εξάρχου, διευθύνοντος τότε της Ακτωρ, αγοράσαν τις μετοχές.
Ο Γ. Περιστέρης και ο Χ. Χόλντερμαν ξεκίνησαν την επιθετική άλωση της Ελλάκτωρ πιστεύοντας ότι ο Ολλανδός θα καταφέρει να περάσει την προφανώς αστήρικτο ισχυρισμό, ότι είναι παθητικός επενδυτής.
Θεωρούσε απόδειξη το γεγονός ότι αν και έχει απόλυτο μετοχικό έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν άλλαξε την διοίκηση Περιστέρη και συνεπώς ο έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου δυο ανταγωνιστικών εισηγμένων εταιριών δεν παραβιάζει τους κανόνες υγειούς ανταγωνισμού!
Στα πλαίσια αυτά μάλιστα υπέγραψε μαζί με δυο μικρομετόχους της Ελλάκτωρ το εξώδικο με το οποίο ενεργοποίησε την διαδικασία αλλαγής του ΔΣ της εταιρείας εξοργισμένος υποτίθεται με τον Σάκη Καλλιτσάντση ο οποίος δήθεν δεν τήρησε την οποία συμφωνία είχαν μεταξύ τους και υποστήριξε ή συμμετείχε με την πλευρά της Greenhill.
Όπως φυσικά αποδείχθηκε από τα γεγονότα ο Σάκης Καλλιτσάντσης καμία σχέση δεν είχε με την Greenhill ή τους Μπάκο και Καϋμενάκη.
Είναι πανθομολογούμενο ότι υπεύθυνος για την εμπλοκή των εφοπλιστών στην Ελλάκτωρ ήταν ο τότε διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου και αυτός ήταν ο λόγος που ο Περιστέρης και ο Ολλανδός δεν διάβασαν εγκαίρως το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με άλλον ισχυρό μέτοχο.
Αυτό τους χάλασε τα σχέδια προς στιγμή.
Παρά το γεγονός ότι η Greenhill απέκτησε από την Farallon το 25,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ο Ολλανδός με τις παρκαρισμένες μετοχές του στην Astrobank και Barclays και με την βοήθεια του Μπόμπολα και της ομάδας του, κατάφερε να διορίσει τον Ιανουάριο του 2021 νέα διοίκηση στην Ελλάκτωρ παρά το γεγονός ότι τόσο η απερχόμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ όσο και η Greenhill ζητούσαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει ώστε να εμποδίσει την άλωση της Ελλάκτωρ από τον κύριο ανταγωνιστή της, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Είναι εντυπωσιακό ότι η Greenhill με εξώδικα της στη νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ προέβλεπε το ενδεχόμενο η εταιρεία να μη συμμετάσχει τελικώς στο διαγωνισμό της Εγνατίας προς όφελος της ΤΕΡΝΑ.
Όπως και έγινε!
Αύριο 3 Μαρτίου 2022: Μια ομάδα που δεν χάνει ποτέ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών