Τα νέα μέτρα για την ακρίβεια που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα είναι δίκαια και ισορροπημένα, θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, για να στηριχθούν οι ευάλωτοι κατά προτεραιότητα, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης
Η «αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ, που έχει εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», αποτελεί βασική προτεραιότητα του νομοσχέδιο του υπουργείου «Δουλειές ξανά» που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ σχετικά με τους ανέργους που λαμβάνουν παροχές από τον ΟΑΕΔ ενώ έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.
Όπως ανέφερε, «θέλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτά τα φαινόμενα και μου λένε ότι δεν έχω κοινωνική ευαισθησία. Μα θα πρέπει να έχουμε ευαισθησία σε αυτούς που έχουν 300.000 ευρώ και 200.000 ευρώ εισόδημα και απολαμβάνουν παροχές από τον ΟΑΕΔ; Να στηρίξουμε τους μακροχρόνια ανέργους ναι, όχι όμως να συγκαλύπτουμε τους απατεώνες και αυτούς που κάνουν καταχρήσεις».
Προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους. Γι' αυτό, τους δίνουμε πριμ 300 ευρώ, για να εγγραφούν στο ψηφιακό μητρώο και να καταρτίσουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης».
Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό που παρατηρείται είναι ότι, ενώ η ανεργία μειώνεται, ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ παραμένει αμετάβλητος.
Ακόμη, σημείωσε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται το επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, διευκρινίζοντας ότι όσοι βρίσκουν δουλειά, κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% αυτού του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.
Περαιτέρω, έκανε αναφορά και σε μία ακόμη διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία προβλέπει τη διαγραφή από το μητρώο ανέργων, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.
Όπως είπε, «εάν ο ΟΑΕΔ σου δίνει τρεις δουλειές αντίστοιχες με το προφίλ σου, τις ικανότητές σου και κοντά στον τόπο κατοικίας σου και αρνηθείς, βγαίνεις από το μητρώο. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο, που έπρεπε να εφαρμοστεί από καιρό».
Για κατώτατο μισθό και εκκρεμείς συντάξεις
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι σε περίπου 45 ημέρες, θα υπάρξει τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο και σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σχετικά με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι αυτή είναι η άσκηση που πρέπει να λύσουμε, λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, τις αντοχές της οικονομίας.
Τόνισε πως «παραμένει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική».
Για το ζήτημα της αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων, σημείωσε ότι το 2021 καταγράφηκε αύξηση κατά 83% στην έκδοση συντάξεων σε σχέση με το 2019, κάνοντας λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών.
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας
Ο κ. Χατζηδάκης αφού σημείωσε πως το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό, τόνισε ότι «προφανώς, ακούμε την ανησυχία και τα προβλήματα του κόσμου και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο γίνεται ενός των αντοχών της οικονομίας και του προϋπολογισμού».
Σημείωσε ότι απαιτείται παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές ενέργειας και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η ΔΕΗ έχει δώσει 800 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία της, που θα είναι οριακή. «Αν δεν είχαμε σώσει τη ΔΕΗ το 2019, πού θα έβρισκε αυτά τα χρήματα;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι, αν δεν είχε γίνει η παρέμβαση με το λιγνίτη, το ρεύμα θα ήταν ακόμα ακριβότερο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα νέα μέτρα για την ακρίβεια, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα είναι δίκαια και ισορροπημένα, ενώ θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να στηριχθούν οι ευάλωτοι κατά προτεραιότητα.
«Δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε στην Ελλάδα ούτε σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Δεν είμαστε θαυματοποιοί» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών