Προετοιμαστείτε, η χρυσή εποχή των κεντρικών τραπεζών τελειώνει και ένας παγκόσμιος λιμός αρχίζει είναι το μήνυμα που στέλνει το fund One River asset management.
«Η υπεράσπιση της ελευθερίας θα κοστίσει», δήλωσε ο Πρόεδρος Biden, ανακοινώνοντας την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.
Και αναμφίβολα ότι κάνουμε έχει κόστος.
Ο στόχος σε καιρό ειρήνης, φυσικά, είναι να τα οφέλη από τις συνέπειες να είναι περισσότερα και έτσι να επιτυγχάνεται πρόοδος.
Στον πόλεμο όλοι χάνουν.
Οι νικητές απλώς υποφέρουν λιγότερο από τους νικημένους.
Στην τελευταία μεγάλη σύγκρουση της Ευρώπης, οι Σύμμαχοι νίκησαν τη Γερμανία.
Η νίκη της Ρωσίας της κόστισε 20-40 εκατομμύρια ζωές και οικονομική καταστροφή, ένα κόστος χαραγμένο ανεξίτηλα στον ψυχισμό της Ρωσίας.
Ο πόλεμος μας αναγκάζει να καθορίσουμε τι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για τα πράγματα που εκτιμούμε περισσότερο.
Το καθεστώς-μαριονέτα του Αφγανιστάν δεν ήταν διατεθειμένο να πληρώσει ούτε μια δεκάρα όταν δέχτηκε επίθεση από τους Taliban.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin περίμενε ότι κάτι αντίστοιχο θα ήταν και η Ουκρανία.
Ο χονδροειδής λάθος υπολογισμός του αύξησε το κόστος αυτής της σύγκρουσης, παρασύροντάς μας όλους στον τελευταίο παράλογο πόλεμο της Ευρώπης.
Και έτσι, η αναζήτηση έχει ξεκινήσει για το τι είναι διατεθειμένο να πληρώσει κάθε έθνος.
Το κόστος θα είναι μεγάλο και έχει ξεκινήσει με επίκεντρο την ενέργεια.
«Η Ευρώπη καταναλώνει περίπου 500 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Η Ρωσία παρέχει το 40% του φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη καταναλώνει περίπου 500 εκατ τόνους πετρελαίου και η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 30% αυτού, δηλαδή 150 εκατ τόνους, και 80 εκατ τόνους πετροχημικών επιπλέον».
«Είναι προφανές ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά.
Η άνοδος της τιμής θα είναι απρόβλεπτη, έως και 300 δολάρια το βαρέλι ή ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε, σπέρνοντας την αβεβαιότητα, η ρωσική πλευρά.
Χρυσές Εποχές:
«Η πανδημία του κορωνοϊού θα σηματοδοτήσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των αποπληθωριστικών δυνάμεων των τελευταίων 30-40 ετών και του νέου σκληρού πληθωρισμού των επόμενων δύο δεκαετιών», δήλωσε ο οικονομολόγος Goodhart, συγγραφέας του The Great Demographic Reversal.
Προβλέπει τον πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες να σταθεροποιείται στο 3-4% μέχρι το τέλος του 2022 και να παραμένει σε υψηλά επίπεδα για χρόνια.
Χρυσές εποχές 2:
Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο, επανασχεδιάζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι παγκόσμιες αποταμιεύσεις μειώνονται καθώς οι ηλικιωμένοι καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν, δαπανώντας ιδιαίτερα για την υγειονομική περίθαλψη.
Οι μισθοί της αμερικανικής μεταποίησης είναι λιγότεροι από 4 φορές εκείνους στην Κίνα (έναντι 26 φορές όταν η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ το 2001).
Με το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα ρεκόρ και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξημένες, ο Goodhart αναμένει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα δυσκολευτούν να δαμάσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν βαθιά ύφεση.
«Μια χρυσή εποχή για τις κεντρικές τράπεζες τελειώνει, η ζωή θα γίνει πολύ πιο δύσκολη».
«Νομίζω ότι οι παραλληλισμοί με τις αρχές της δεκαετίας του 1970 θα έπρεπε να γίνονται πολύ άβολοι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής»
Ουκρανία και Ρωσία εξαγωγείς των πιο κρίσιμων εμπορευμάτων
Η Ουκρανία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 7% των παγκόσμιων πωλήσεων (το 2019).
Το 71% του έθνους είναι γεωργική γη.
Έχει το 25% του «μαύρου χώματος» του πλανήτη, το οποίο είναι από τα πιο εύφορα.
Και ακόμα, το 1932, το έθνος υπέστη το Holodomor (Μεγάλος Λιμός), καθώς ο Stalin κατάσχεσε και κολλεκτιβοποίησε τις φάρμες.
H Ουκρανία ανακοίνωσε πρόσφατα απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων μέχρι να τελειώσει η σύγκρουση.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στη γη, αντιπροσωπεύοντας το 18% των παγκόσμιων πωλήσεων. Έτσι, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 25% των παγκόσμιων πωλήσεων σιταριού.
Οι τιμές είναι κοντά σε υψηλά ρεκόρ.
Μπλοκάρει εξαγωγές λιπασμάτων
Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τις εξαγωγές λιπασμάτων.
Η αγορά είναι ήδη σε έλλειψη, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 18% της αγοράς ποτάσας το 2017, το 20% των εξαγωγών αμμωνίας και το 15% της ουρίας.
Ο Putin είπε ότι η απαγόρευση των εξαγωγών λιπασμάτων είναι μια κίνηση για τη διασφάλιση σταθερών εγχώριων τιμών των τροφίμων.
Ανέφερε ότι οι αγορές λιπασμάτων επιδεινώνονται, καθιστώντας τα τρόφιμα πολύ πιο ακριβά, και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει συμφωνίες με «φιλικές χώρες» για τα λιπάσματα.
Πως συνδέονται όλα αυτά μαζί;
Ο κόσμος είναι απείρως πολύπλοκος και η αλήθεια είναι ότι συχνά φτάνουμε σε έναν προορισμό για λόγους που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πόσο μάλλον να έχουμε προβλέψει.
Η δημόσια ομιλία του Putin στις 25 Φεβρουαρίου που ήταν ο προάγγελος της εισβολής, παρουσιάζει την δική του άποψη για τις αιτίες αυτών που θα έρθουν.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η τελευταία σύγκρουση της Ευρώπης θα ήταν απίθανο να συμβεί αν δεν υπήρχε ο πληθωρισμός που κυριεύει τον κόσμο.
Η Ρωσία, άλλωστε, έχει μια ελεγχόμενη και φθίνουσα οικονομία. Δεν είναι σε θέση να ασκεί μεγάλη επιρροή αλλά λόγω της ικανότητάς της να επιδρά στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των μετάλλων διαδραματίζει καίριο ρόλο διεθνώς.
Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις δυτικές οικονομίες σε μια περίοδο που οι κεντρικές τους τράπεζες έχουν λίγα εργαλεία για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό εκτός από το οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός θα προκαλέσει ύφεση και η κρίση στα εμπορεύματα θα επιφέρουν επισιτιστική κρίση… παλαιότερα αυτό ονομαζόταν λιμός.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών