«Το κράτος δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, μπορούμε μόνο να τις αναδιανείμουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Μονάχου Ιfo Clemens Fuest, σε συνέντευξή του στο Bayerischer Rundfunk, τασσόμενος υπέρ της αναδιανομής προς όφελος των φτωχότερων νοικοκυριών λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.
"Η ανακατανομή σημαίνει ότι οι ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα προστατεύονται στην πραγματικότητα, αλλά οι άλλες όχι μόνο επιβαρύνονται με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, αλλά πρέπει επίσης να πληρώσουν κάτι επιπλέον".
Ο Fuest είπε ότι οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες είχαν αυξηθεί ξανά απότομα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλούν προβλήματα τόσο στις εταιρείες όσο και στους καταναλωτές.
Αναμένει ποσοστό πληθωρισμού άνω του 5% για φέτος.
Στοχευμένη η βοήθεια
Σε μια τέτοια κατάσταση, το κράτος θα πρέπει να παρέχει στοχευμένη βοήθεια μόνο σε όσους δεν μπορούν να αντέξουν μόνοι τους το βάρος.
Επομένως, ο Fuest πιστεύει σε μια εθνική μείωση του φόρου ορυκτελαίων εξίσου μικρή όσο και στις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις για εταιρείες.
Είναι πιο λογικό να έχουμε δάνεια που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται μόνο από εκείνους που τα χρειάζονται για να επιβιώσουν.Η ενέργεια κόστισε στους Γερμανούς καταναλωτές 22,5% περισσότερο τον Φεβρουάριο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 25,8% και της ενέργειας των νοικοκυριών κατά 20,8%.
Εδώ, το ελαφρύ πετρέλαιο θέρμανσης (συν 52,6%), το φυσικό αέριο (συν 35,7%) και η ηλεκτρική ενέργεια (συν 13,0%) ειδικότερα έγιναν ακριβότερα.
Πολλοί οικονομολόγοι αυξάνουν επί του παρόντος τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, επειδή οι τιμές του πετρελαίου, για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί ξανά από τότε.
Όχι στην πλήρη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία
Ο Fuest συμβουλεύει να μην υπάρξει πλήρης διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα, παρά την εισβολή στην Ουκρανία που διέταξε ο πρόεδρος Vladimir Putin.
"Η ουσία είναι ότι είναι καλύτερα να μην το εγκαταλείψουμε", είπε ο κορυφαίος οικονομολόγος την Παρασκευή σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ).
Η Γερμανία πρέπει τώρα να δημιουργήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε φυσικό αέριο και να εφοδιαστεί με προμήθειες από άλλες χώρες, όπως οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
"Μόλις το αποκτήσετε, θα πρέπει να συνεχίσετε να αγοράζετε φυσικό αέριο, γιατί τότε μπορείτε να πείτε στον Putin: Εσείς εξαρτάστε από εμάς, αλλά εμείς δεν εξαρτόμαστε από εσάς", είπε ο Fuest, ο οποίος υποστήριξε μια στρατηγική προσέγγιση.Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να μην υπάρχουν άλλες επιλογές για την επιβολή κυρώσεων στον Putin εάν το εμπόριο με τη Ρωσία είχε προηγουμένως εγκαταλειφθεί λίγο πολύ.
"Θα είναι τότε ένα είδος Βόρειας Κορέας", προειδοποίησε ο Fuest για πλήρη διακοπή του εμπορίου με τη Ρωσία.
"Δεν νομίζω ότι κανείς πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο ειρηνικά τότε."
Δεν είναι ορθό παράδειγμα η Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα είναι σχεδόν εντελώς αποκομμένη από το εμπόριο με τις δυτικές χώρες εδώ και χρόνια και ως εκ τούτου είναι οικονομικά φτωχή, αλλά έχει προκαλέσει επανειλημμένα τους γείτονές της με δοκιμές πυραύλων.
Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία όχι μόνο προκάλεσε ανθρώπινο πόνο, αλλά και διέκοψε πολλές αλυσίδες εφοδιασμού, ο Fuest δεν πιστεύει στο τέλος της παγκοσμιοποίησης.
"Μπορεί να είναι ακόμη και το αντίθετο, μια ώθηση για την παγκοσμιοποίηση", είπε ο Πρόεδρος του Ifo.
Εταιρείες όπως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi δεν προμηθεύονται επί του παρόντος ανταλλακτικά από την Ουκρανία ως συνήθως λόγω του πολέμου.
Στην Audi, το επίκεντρο είναι πρωτίστως στις ιμάντες καλωδίων, για τις οποίες η δυτική Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε σημαντική τοποθεσία παραγωγής.
www.bankingnews.gr
Fuest (Ifo): Το κράτος αδυνατεί να εξαλείψει τις υψηλές τιμές ενέργειας, μπορεί όμως να τις αναδιανείμει
Ενάντια στην πλήρη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ifo
Σχόλια αναγνωστών