Η Αθήνα είναι ενοχλημένη από την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία καθώς αναγνωρίζουν την πλεονεκτική θέση που έχει βρεθεί η γείτονα χώρα μετά τις εξελίξεις στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Μία σειρά από γεγονότα δείχνουν τις νέες διαθέσεις των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε, δευτερευόντως, απέναντι στην Τουρκία και τον αναβαθμισμένο ρόλο της για την ειρήνη στην περιοχή.
Το πλεονέκτημα της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας
Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στην σύρραξη στην Ουκρανία προσδίδει στην Άγκυρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Η ουδέτερη στάση του προέδρου Erdogan έχει καταστήσει τον Erdogan συνομιλητή με όλες τις πλευρές του πολέμου.
Και με τον Putin, και με τον Zelensky αλλά παράλληλα, είδαμε ότι συνομιλεί με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες καθώς και με τον πρόεδρο ΗΠΑ Biden τους οποίους πληροφορεί για τις συνομιλίες που έχει με τους εμπλεκόμενους του πολέμου Putin - Zelensky.
Και μόνο ότι σήκωσε το τηλέφωνο ο Biden να τηλεφωνήσει στον Erdogan ενώ το προηγούμενο διάστημα απέφευγε να συναντηθεί μαζί του συνιστά αλλαγή προθέσεων.
Και το ίδιο και οι ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γερμανία που έβλεπε επιφυλακτικά τη στάση της Γερμανίας, τώρα παραδέχεται την θέση της.
Και προσέξτε: Η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει στις κυρώσεις της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ στην Ρωσία…
ΝΑΤΟ και Ε.Ε πίεσαν για το μορατόριουμ Ελλάδας - Τουρκίας
ΝΑΤΟ και Ε.Ε πίεσαν για να επέλθει στην περιοχή της Μεσογείου ένα μορατόριουμ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Δεν ήθελαν ο ανατολικός βραχίονας του ΝΑΤΟ να είναι διασπασμένος σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ενιαίο.
Εξ ου και πέτυχαν συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan και κατ’ επέκταση μία άτυπη συμφωνία για μηδενικές εντάσεις τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, αλλά παράλληλα και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας οικονομικής φύσης.
Οι ΗΠΑ συζητάνε ξανά για τον Eastmed με πορεία προς Τουρκία
Οι ΗΠΑ βλέπουν, πλέον, με διαφορετική ματιά τον αγωγό Eastmed και τον θεωρούν εναλλακτική λύση απέναντι στην εξάρτηση της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η σαφή καλυτέρευση, παράλληλά, των σχέσεων Iσραήλ- Τουρκίας έχει δημιουργήσει νέα σενάρια, τα οποία εξέφρασε και στην συνάντηση που είχε ο Erdogan με τον γερμανό καγκελάριο Scholz, τα οποία κάνουν λόγο για την αλλαγή των σχεδίων ώστε το project Eastmed να περάσει από την Τουρκία μέσω Κύπρου.
Πριν λίγο καιρό να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ θεωρούσανε τον Εastmed ένα ακριβό αγωγό που διατάρασσε την ισορροπία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το νέο σενάριο μπορεί να φέρνει σε λίγο πιο πλεονεκτική θέση την Ελλάδα απέναντι στην εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αλλά μην ξεχνάμε ότι άλλος ένας αγωγός που μεταφέρει αέριο στην Ελλάδα θα περνάει μέσα από την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ βάζουν στην εξίσωση το πρόγραμμα F 35
Οι προχωρημένες απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ -Τουρκίας όπως αποκαλύπτονται από τους New York Times λένε ότι οι αμερικάνοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει στους τούρκους να δώσουνε τα αντιπυραυλικά συστήματα των s400 στην Ουκρανία και ως αντάλλαγμα να ξαναμπεί η Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροπλάνων F-35 από το οποίο είχε πεταχτεί έξω.
Αυτή είναι μία μεγάλη πρόταση την οποία θα διαπραγματευτεί η Τουρκία, την οποία αν δεχτεί θα απομακρυνθεί πολύ από την ρωσική επιρροή.
Η πρόταση αυτή έχει ενοχλήσει την Αθήνα που περίμενε να πάρει μαχητικά νέας γενιάς F 35 πρώτη και αποκλειστικά.
Nέες αμερικάνικες επενδύσεις στην Τουρκία
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Αμερικάνοι έχουν βάλει και νέες επενδύσεις στην Τουρκία.
Aνώτατη πηγή κάνει λόγο για πρόταση της Ford να κατασκευάσει στην Άγκυρα ένα τεράστιο εργοστάσιο μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Ford.
Mία επένδυση πολλών εκατ. ευρώ με ορίζοντα διάρκειας συνεργασίας μέχρι το 2035.
Συμπερασματικά θα πρέπει να πούμε ότι η αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας συνέβαλε να είναι το επίκεντρο των μεγάλων δυνάμεων και είναι εντυπωσιακή η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Άγκυρα.
Και αυτό ανησυχεί την ελληνική διπλωματία, μήπως ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας δώσει ερείσματα στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Νοτιανατολική Μεσόγειο όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Ενοχλημένη η Αθήνα από το νέο φλερτ ΗΠΑ - Τουρκίας για να φύγει η Άγκυρα από την ρωσική επιρροή
Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στην σύρραξη στην Ουκρανία προσδίδει στην Άγκυρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα
Σχόλια αναγνωστών