(upd 4) Διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς θα έχουν στην Τουρκία πιθανώς από 28 έως 30 Μαρτίου οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα όμως με τη Μόσχα οι συζητήσεις θα διεξαχθούν 29 και 30 Μαρτίου 2022 ενώ για το θέμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας.
Ο David Arakhamia, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θα συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις αντιπροσωπείες τους στην Τουρκία στις 28- 30 Μαρτίου».
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως η τουρκική προεδρία δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία των συναντήσεων.
Υπενθυμίζεται, πως σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες αλλά στα βασικά ζητήματα δεν έχει διαπιστωθεί συμφωνία.
Η Ουκρανία περιέγραψε τις προηγούμενες συνομιλίες με τη Ρωσία, που ξεκίνησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, ως «πολύ δύσκολες».
Η Ρωσία για τις διαπραγματεύσεις
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Vladimir Medinsky, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη (29 – 30/3), χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις.
Σε ένα βιντεομήνυμα που καταγράφηκε για μια εκπομπή, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της Ουκρανίας, την οποία πρόβαλε το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επανέλαβε πως αξιώνει την εφαρμογή μιας «κατάπαυσης του πυρός» και την «πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων» από την ουκρανική επικράτεια.
Zelensky: Συζητάμε για ουδετερότητα
Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή (27/3/2022).
«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε.
Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε.
«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.
Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Zelensky έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Putin - Erdogan
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή (27/3/2022) το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος ομόλογός του Recep Tayyip Erdogan, λίγες ώρες πριν από τον νέο κρίσιμο γύρο συνομιλιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο αλλά και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που πρόκειται να λάβει χώρα στην Τουρκία.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στη συνάντηση μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Τονίζοντας την ανάγκη για άμεση καθιέρωση εκεχειρίας και ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή, ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη σχετικά με τη διαδικασία.
Cavusoglu: Έχουμε επίγνωση της μεγάλης ευθύνης
Με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία, δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu.
«Έχουμε επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την εμπιστοσύνη που αποδίδεται στην Τουρκία και από τις δύο πλευρές.
Ελπίζουμε οι συναντήσεις να καταλήξουν σε διαρκή κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την ειρήνη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Το προηγούμενο της Αττάλειας
Η Άγκυρα φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια νωρίτερα τον Μάρτιο 2022 και ειδικότερα στις 10/3.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Sergei Lavrov της Ρωσίας και Dmytro Kuleba της Ουκρανίας συναντήθηκαν για συνομιλίες στην πόλη Αττάλεια, στις οποίες παρευρέθηκε και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu.
Οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες αλλά η Άγκυρα θεωρεί πως το γεγονός ότι διεξήχθησαν ως επιτυχία.
Διατηρώντας μία ουδέτερη και ισορροπημένη στάση , η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προτρέποντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, γράφει η Daily Sabah.
Ισορροπημένη στάση
Ενώ η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις που αποσκοπούν στην απομόνωση της Μόσχας, έκλεισε επίσης τα στενά της για να αποτρέψει ορισμένα ρωσικά πλοία να περάσουν από αυτά.
Η Τουρκία, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες.
Από την αρχή της σύγκρουσης, η Άγκυρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα.
Έχοντας χαρακτηρίσει πρόσφατα την εισβολή της Ρωσίας ως απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία έχει διατυπώσει προσεκτικά τη ρητορική της, ώστε να μην πλήξει τη Μόσχα, με την οποία έχει στενούς δεσμούς στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και του τουρισμού.
Καλές σχέσεις με Μόσχα - Κίεβο
Ενώ σφυρηλατούσε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας, άμυνας και εμπορίου και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, η Τουρκία πούλησε drones στην Ουκρανία, γεγονός που εξόργισε τη Μόσχα.
Η Τουρκία αντιτίθεται επίσης στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας pvw η ικανότητα της Άγκυρας να μιλήσει και με τις δύο πλευρές αποτελεί πλεονέκτημα.
Παρέμβαση Macron μετά την εμπρηστική δήλωση Biden
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προειδοποίησε κατά της κλιμάκωσης με «λόγια ή πράξεις», μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι ο Vladimir Putin «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
Ο Γάλλος ηγέτης είπε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 3 ότι θεωρεί καθήκον του «να επιτύχει πρώτα μια κατάπαυση του πυρός και μετά την πλήρη αποχώρηση των (ρωσικών) στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα».
«Αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε με λόγια ούτε με πράξεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken δήλωσε - χωρίς να πείθει- ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγική αλλαγής καθεστώτος, αλλά επικεντρώνονται στην άσκηση «πρωτοφανούς» πίεσης στη Μόσχα, ενώ στηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών