Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Πολωνία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα και μετά το 2050

Η Πολωνία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα και μετά το 2050
Η κυβέρνηση θέλει  οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα να παραμείνουν ως «πρόσθετος σταθεροποιητής» του ενεργειακού της συστήματος
Σχετικά Άρθρα
Η Πολωνία θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μετά το 2049, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Η Πολωνία επιθυμεί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να παραμείνουν ως «πρόσθετος σταθεροποιητής» του ενεργειακού της συστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Jacek Sasin κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανθρακωρύχους στην πόλη Κατοβίτσε, ανέφερε το πολωνικό Newswire PAP και αναμεταδίδει το Bloomberg.
Η Πολωνία μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ομως, η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου, καυσίμου-γέφυρας στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια.
Η σύγκρουση έχει ανατρέψει τις αγορές ενέργειας και προκάλεσε επανεξέταση των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Οι δηλώσεις του Sasin αντανακλούν τα νέα πλάνα της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης, που πριν από δύο χρόνια είχε κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία με τα συνδικάτα εξόρυξης για το κλείσιμο του τελευταίου ορυχείου θερμικού άνθρακα το 2049.
Ο αντιπρόεδρος Sasin διευκρίνισε ότι μετά την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθεί το σχέδιο να τεθούν υπό κρατική καθοδήγηση οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Πολωνίας για να επικεντρωθούν στη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ΕΕ πέρυσι ενεργοποίησε ένα σχέδιο μακράς πνοής για την αναμόρφωση των ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών της, προκειμένου να επιτύχει έναν αυστηρότερο στόχο μείωσης των εκπομπών το 2030 και να γίνει η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Τα σχέδια νόμου χρειάζονται έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης