Αυτό συμβαίνει επειδή δαπανά σήμερα σχεδόν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της για ενέργεια (κόκκινη γραμμή), το υψηλότερο μερίδιο από το 1981, άρα είναι πιο ευάλωτη στο ενεργειακό σοκ.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η BlackRock, o πόλεμος στην Ουκρανία έχει φρικτό ανθρώπινο τίμημα, ανατρέπει ζωές και έχει ως αποτέλεσμα την επισιτιστική και ενεργειακή ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.
Κατά συνέπεια οδηγεί στην ανάπτυξη μιας ροπής εντός της Δύσης για ενεργειακή ασφάλεια η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη, αυξάνει τον πληθωρισμό και τροφοδοτεί τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα εκτός Ρωσίας.
Σήμερα η Δύση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια στον απόηχο του τραγικού πολέμου που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, αλλά αυτό πλήττει την ανάπτυξη και αυξάνει βραχυπρόθεσμα τον πληθωρισμό.
Θα χρειαστεί αύξηση των προμηθειών ορυκτών καυσίμων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές.
Γιατί η Ευρώπη είναι τόσο ευάλωτη στο ενεργειακό σοκ
Η διαμορφωθείσα κατάσταση πλήττει με ιδιαίτερη ένταση την Ευρώπη που στην παρούσα φάση δαπανά σχεδόν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της για ενέργεια, το υψηλότερο μερίδιο από το 1981.
Για το λόγο αυτό στην Ευρώπη θα είναι μεγαλύτερος ο αντίκτυπος του ενεργειακού σοκ και η Ευρώπη θα διατρέξει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Αντίθετα, το ενεργειακό βάρος των ΗΠΑ είναι λιγότερο από το ήμισυ της Ευρώπης (κίτρινη γραμμή).
Αναμένουμε ότι το ενεργειακό σοκ θα πλήξει τους καταναλωτές των ΗΠΑ και των επιχειρήσεων, αλλά θα έχει πολύ μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο από ό,τι στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Αυτό θα συμβεί επειδή η οικονομία είναι πιο ενεργειακά αποδοτική στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι πλέον και εξαγωγέας ενέργειας.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα παραμείνει πάνω από την τάση, χάρη στην ισχυρή υποκείμενη δυναμική από την επανέναρξη της οικονομικές δραστηριότητας μετά τις αναστολές της πανδημίας.
Πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος του ενεργειακού σοκ
Το πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος του ενεργειακού σοκ για την Ευρώπη εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία η Δύση θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η μείωση θα γίνει με σταθερό ρυθμό καθώς η Δύση και η Ρωσία εισέρχονται σε παρατεταμένη αντιπαράθεση.
Περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιταχύνει τη μείωση των εισαγωγών, μεγεθύνοντας τον αντίκτυπο.
Η χαλάρωση των εντάσεων θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία, μειώνοντας τον αντίκτυπο αλλά είναι απίθανο να τη σταματήσει.
Το κενό είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί αρκετά γρήγορα, μέσω της αύξησης της προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ή της πυρηνικής ενέργειας ή μέσω της μείωσης της ζήτησης.
Πρέπει να καλυφθεί μέσω της αύξησης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων από τις ΗΠΑ και αλλού.
Η Ευρώπη θα επιμείνει στην καθαρή ενέργεια
Αυτό δεν σημαίνει ότι η μετάβαση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια εκτροχιάζεται.
Ο κόσμος χρειάζεται ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις για ενέργεια, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι οικονομίες είναι συνδεδεμένες σήμερα.
Ταυτόχρονα, οι υψηλές τιμές ενέργειας ενισχύουν τελικά την επιθυμία για περικοπές εκπομπές άνθρακα.
Γιατί;
Λειτουργούν ως ένα είδος φόρου άνθρακα στους καταναλωτές, κάνουν τις ανανεώσιμες πηγές πιο ανταγωνιστικές και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και καινοτομίας.
Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα πλήξουν επίσης τους καταναλωτές των ΗΠΑ, αλλά στις ΗΠΑ θα συνοδευτούν και από αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.
Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να μην δούμε στις ΗΠΑ την ίδια ροπή για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων που βλέπουμε στην Ευρώπη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών