Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαρτίου επιβεβαίωσαν ότι μεγάλος αριθμός μελών υποστήριξε τα άμεσα βήματα για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα, έδειξαν ότι οι απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει αυτό παραμένουν διχασμένες...
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μεγάλος αριθμός μελών έκριναν ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού απαιτεί άμεσα βήματα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.
Αυτή η άποψη επικράτησε, παρότι η ανασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήταν μεγάλη.
Ενώ λοιπόν η ρωσική εισβολή αύξησε την αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμοι, δεδομένου ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πόλεμοι τείνουν να είναι πληθωριστικοί και συχνά τροφοδοτούνται από δημοσιονομικές δαπάνες, σε συνδυασμό με χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ο πόλεμος πιθανότατα θα περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, ωστόσο η ετήσια ανάπτυξη θα παρέμενε θετική, υποδηλώνοντας «επιβράδυνση» και όχι στασιμοπληθωρισμό.
Η ανάληψη δράσης που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Μαρτίου συνάδει με την πολιτική της ΕΚΤ να προχωρήσει σταδιακά και προσεκτικά, αναφέρουν τα πρακτικά.
Από την άλλη, μια διστακτική απάντηση νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί εκ των ων ουκ άνευ μια απότομη προσαρμογή κατεύθυνσης, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί «δαπανηρή» για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Συνολικά, στη συνεδρίαση του Μαρτίου θεωρήθηκε επιβεβλημένη μια προσεκτική προσέγγιση, με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP και αποσύνδεση του χρόνου μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων από τη διάρκεια των αγορών.
Αυτό θα αυξήσει τα περιθώρια ελιγμών και την ευελιξία του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς να σημαίνει ότι θα ακολουθήσει αυτόματα μια αύξηση των επιτοκίων λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών.
... Διαφορετικές απόψεις στις λεπτομέρειες
Ενώ φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια στο Συμβούλιο για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής γενικά, τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι οι απόψεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό λεπτομερώς παραμένουν ευρέως διχασμένες.
Από εκείνους που ζήτησαν δράση στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ορισμένα μέλη προτίμησαν να ορίσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το τέλος του καλοκαιριού για τις καθαρές αγορές APP, αντί να εξαρτήσουν αυτή την ημερομηνία από περαιτέρω εξελίξεις.
Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πιθανή αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εν μέσω της επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό, υποστήριξαν.
Η διατήρηση της δυνατότητας σε ό,τι αφορά τις καθαρές αγορές ομολόγων δεν έρχεται χωρίς κόστος, δεδομένου του κινδύνου «να παραμείνει η ΕΚΤ πίσω από την καμπύλη».
Άλλα μέλη συνέστησαν αναμονή, δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας λόγω του πολέμου.
Ενώ λοιπόν η προπολεμική κατάσταση απαιτούσε ανατροπή της προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής πέρα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2021, δεν θα απαιτούσε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο, τα μεγαλύτερα βήματα είναι ακόμη λιγότερο δικαιολογημένα και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη.
Επιπλέον, οι προϋποθέσεις του guidance δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, ούτε είναι σαφές εάν θα εκπληρωθούν σύντομα: τόσο το βασικό σενάριο που προβλέπουν οι ειδικοί όσο και τα δύο εναλλακτικά σενάρια έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 2% το 2024.
Aύξηση επιτοκίων
Το Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να αυξήσει τα επιτόκια...
Η υποστήριξη για αυξήσεις επιτοκίων έχει αυξηθεί από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες.
Όχι μόνο τα γεράκια του συμβουλίου, αλλά και πιο ουδέτεροι διοικητές, όπως ο Σλοβένος Vasle και ο Σλοβακικός Kazimir, υποστήριξαν τον τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων αργότερα μέσα στη χρονιά.
Και ακόμη και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Lane και ο διοικητής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Στουρνάρας, οι οποίοι ανήκουν ξεκάθαρα στο στρατόπεδο των «περιστεριών» στο Συμβούλιο, δεν θέλησαν να αποκλείσουν μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους - ωστόσο, η μάχη θα δοθεί για τις λεπτομέρειες...
www.bankingnews.gr
ΕΚΤ: Μάχη «γερακιών» με «περιστέρια» για τη σύσφιξη - Επιβράδυνση, όχι στασιμοπληθωρισμός
Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει η σύσφιξη παραμένουν πολύ διχασμένες...
Σχόλια αναγνωστών