γράφει : Μαρία Παπαδάτου
Τις εκτιμήσεις τους για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 24 Απριλίου, καταγράφουν οι αναλυτές των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.
Το βασικό σενάριο προβλέπει επανεκλογή του προέδρου Macron, με την αβεβαιότητα ωστόσο να είναι αυξημένη.
«Κλειδί» αποτελεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων, καθώς η αποχή στον πρώτο γύρο ανήλθε στο ιστορικό υψηλό του 27%.
Στον πρώτο γύρο, o νυν πρόεδρος Emmanuel Macron συγκέντρωσε το 27,6% των ψήφων ενώ η Marine Le Pen ποσοστό 23,4%.
Aπρόσμενα υψηλό ποσοστό 22% συγκέντρωσε ο υποψήφιος της Αριστεράς Jean Luc Melenchon, o οποίος αναδεικνύεται σε ρυθμιστή εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.
Ο ακροδεξιός Eric Zemmour συγκέντρωσε 7,1%, μπροστά από την υποψήφια της Κεντροδεξιάς Valérie Pécresse που έλαβε το 4,8%.
Μόλις στο 2,1% η υποψήφια των Σοσιαλιστών Anne Hidalgo.
Citigroup: Προβάδισμα Macron αλλά και αβεβαιότητα
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών έδειξε ότι ο Emmanuel Macrpon έχει ουσιαστικό πλεονέκτημα έναντι της Marine Le Pen, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.Αλλά αυτό το προβάδισμα δεν είναι καθοριστικό, εκτιμά η Citigroup.
«Οι εκλογές απέδειξαν επίσης την εμφάνιση ενός πολιτικού συστήματος τριών πόλων, το οποίο δεν καθιστά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών περισσότερο αβέβαιο από ό,τι περιμέναμε, αλλά καθιστά επίσης πιο πιθανό ότι το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα αναγκάσει τη Γαλλία να κυβερνηθεί από έναν εύθραυστο συνασπισμό», σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup.
Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών οδήγησε σε επανάληψη της αναμέτρησης του 2017, με Macron και τη Le Pen να προκρίνονται και πάλι στον δεύτερο γύρο θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.
Τα διδάγματα από τον πρώτο γύρο
Πρώτον, αθροίζοντας τις ψήφους στην ακροδεξιά (Marine Le Pen, Eric Zemmour, Nicolas Dupont Aignan) έχουμε συνολικά το 32,5% των ψήφων, από 25% το 2017.
Δεύτερον, σύμφωνα με τη Citi, οι εκλογές κατέδειξαν την άνοδο ενός ακροαριστερού πόλου, που συγκέντρωσε περίπου το 26% των ψήφων, με κύριο υποψήφιο τον Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος δεν πέρασε οριακά στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 22% (2017:19,6%) των ψήφων.
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί υποψήφιοι, όπως τους αποκαλεί η Citi, συγκέντρωσαν το 58% των ψήφων, σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.
Δεδομένου του βαθμού οξύτητας που επιδεικνύουν οι ηγέτες της άκρας αριστεράς προς τον Macron κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, δεν είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι τους θα του προσφέρουν αναγκαστικά τη στήριξή τους στον δεύτερο γύρο, έστω και με σκοπό να αποτραπεί μία νίκη της ακροδεξιάς.
«Κλειδί» η συμμετοχή
Η συμμετοχή των απρόθυμων ψηφοφόρων κρατά το κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα.«Εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι ο Emmanuel Macron θα επανεκλεγεί, καθώς η δεξαμενή ψήφων από την οποία μπορεί να αντλήσει (κυρίως στα αριστερά) είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Le Pen.H εκτιμήσή μας συμφωνεί με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά
τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου
Goldman Sachs: Προσοχή στην αποχή
Tο τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο διεκδικητών που θα διεξαχθεί στις 20 Απριλίου, θα είναι υψίστης σημασίας, εκτιμά η Goldman Sachs.Η μεταφορά ψήφων των υποψηφίων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής θα είναι το «κλειδί» για την έκβαση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογές (24 Απριλίου). Σε αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις, οι περισσότεροι υποψήφιοι εξέφρασαν την ανάγκη να σχηματίσουν ξανά το «Front Républicain» για να εμποδίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Le Pen, μεμε εξαίρεση τους ακροδεξιούς υποψηφίους (Eric Zemmour και Nicolas Dupont-Aignan). Το κεντροδεξιό κόμμα, «Les Républicains» (LR), εμφανίστηκε διχασμένο με τη Valérie Pécresse να τοποθετείται υπέρ του νυν προέδρου Macron. να ψηφίσει τον νυν Πρόεδρο Μακρόν, ενώ ο Eric Ciotti - ο αποτυχημένος υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του LR - ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην Le Pen.Σύμφωνα με την Goldman Saschs, ο μεγαλύτερος κίνδυνος πηγάζει από τοποσοστό συμμετοχής μετριοπαθών ψηφοφόρων, ιδίως στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος.
JP Morgan: Περιορισμένες οι δυνατότητες της Le Pen
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι δύο μονομάχοι βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε σχέση με την αναμέτρηση του 2017. Τότε, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν 62%-38% υπέρ του Macron, και τελικά κέρδισε με 66% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις του δεύτερου γύρου δείχνουν διαφορά 53%-47%.«Ωστόσο, οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι ο Macron είναι πολύ πιθανό να κερδίσει ξανά», σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Όσον αφορά τις πολιτικές θέσεις, ο Macron εκφράζει κυρίως φιλικές προς την αγορά οικονομικές θέσεις, τονίζει ότι είναι πιο σημαντική η δημοσιονομική στήριξη, κάποια μείωση των φόρων και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.λπ.Σε περίπτωση νίκης της Le Pen, οι πολιτικές της θέσεις δεν φαίνονται μη φιλικές προς την αγορά, αλλά το επενδυτικό κλίμα θα δεχόταν πλήγμα, και θα αυξηθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνοχήτης ευρωζώνης.Οι αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι οι δυνατότητες της Le Pen να εφαρμόσει το πρόγραμμά της θα είναι περιορισμένες, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών