Με ικανοποιητικές πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς αναμένεται το Πάσχα, αλλά και το επόμενο τριήμερο που ακολουθεί, αυτό της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με επιχειρηματίες που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες κινητικότητα από την εσωτερική αγορά.
Τα δείγματα είναι θετικά σε αρκετούς προορισμούς που όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσουν το 70% - 80%, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου η πληρότητα κυμαίνεται γύρω στο 40% και αφορά περισσότερο καλοκαιρινούς προορισμούς στα Βόρεια της χώρας που προετοιμάζονται παράλληλα για την καλοκαιρινή επανεκκίνηση.
«Δύο τριήμερα δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ζημιές, μας ενδιαφέρει περισσότερο το καλοκαίρι» τονίζουν και εκτιμούν ότι ο κύριος όγκος των επισκεπτών θα αναπτυχθεί κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
Ενδιαφέρον υπάρχει και για την κίνηση του καθολικού Πάσχα σε ώριμους νησιωτικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, όπου στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασαν περισσότεροι από 17.000 τουρίστες.
Την ίδια ώρα, οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Αθήνα, με τους επιχειρηματίες πάντως να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς, στη σκιά των διεθνών εξελίξεων, του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως του υπέρογκου ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας που επηρεάζει την τσέπη του μέσου Ευρωπαίου, εξακολουθούν να κρατούν «μικρό καλάθι» μέχρι το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε κρατήσεις. «Υπάρχει ζήτηση που δεν είναι στα επίπεδα του 2019 και δεν είναι επιβεβαιωμένες οι κρατήσεις» δηλώνει στο ΒΝ ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑ-Α (Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού) κ. Ευγένιος Βασιλικός, διευκρινίζοντας ωστόσο με νόημα ότι «υπάρχει υπερπροσφορά κλινών όλων των τύπων» και ότι «οι τιμές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης».
ECTAΑ: Προτιμώμενος προορισμός η Ελλάδα
Και «ενώ το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο παραμένει δύσκολο για ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία» ο ΕΟΤ και η ECTAA υπέγραψαν συμφωνία «για να γίνει η Ελλάδα ο προτιμώμενος προορισμός της ευρωπαϊκής ένωσης - ομπρέλα ταξιδιωτικών και τουριστικών πρακτόρων» όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Ευρωπαίων Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων.
Με τη συμφωνία αυτή, η ECTAA δεσμεύεται να προωθήσει την Ελλάδα ως τον προτιμώμενο προορισμό της στους 70.000 ταξιδιωτικούς και τουριστικούς πράκτορες σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στους αγαπημένους και φιλόξενους ντόπιους, τις εκπληκτικές ακτές, τα όμορφα νησιά, τη νόστιμη κουζίνα και τις υψηλής ποιότητας τουριστικές υποδομές που προσφέρουν αξέχαστες διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους: «Το #AllYouWantIsGreece θα γίνει οικείο σε πολλούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες», τονίζει.
Μάλιστα το εξαμηνιαίο συνέδριο της ECTAA θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον ερχόμενο Νοέμβριο, οδηγώντας ουσιαστικά σε παράταση της σεζόν πέραν του Οκτωβρίου.
Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος για τη θερινή τουριστική περίοδο στη χώρα και κυρίως τα οικονομικά των επιχειρήσεων, των οποίων το λειτουργικό κόστος έχει υπέρογκα αυξηθεί.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 «είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, για όλο το επιχειρείν, ακόμα και για το κάθε νοικοκυριό. Αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο και η συγκρατημένη αισιοδοξία μας έχει να κάνει με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων κυρίως. Όταν έχει αυξηθεί η δωματιοδιανυκτέρευση κατά 25% σε κόστος σε σχέση με το 2019, αντιλαμβάνεστε ότι με «κλειδωμένες» τιμές στο μαζικό μοντέλο τουρισμού προτού την ουκρανική κρίση, θα έχουμε σίγουρα «κόκκινο» νούμερο στο ταμείο τον Οκτώβριο” και πρόσθεσε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει Ρώσος πελάτης, τουλάχιστον για το 2022.
Όλα εξαρτώνται από όποια ειρηνευτική διαδικασία και συνθήκη θα έχουμε σε εξέλιξη και πότε». Ενώ, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή οι ξενοδοχειακές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις που κάνουν ποδαρικό σε όλη τη χώρα μέσα από επενδύσεις και «είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθούν στην αγορά με ένα καινούριο προϊόν».
Τουλάχιστον 460.000 θέσεις από τις ΗΠΑ
Έτσι, οι φετινοί εισπρακτικοί στόχοι συνθέτουν μια δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο και για τις επιχειρήσεις με τις ασφαλείς προβλέψεις να είναι παρακινδυνευμένες.
Σε επίπεδο αφίξεων η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, εκτός απροόπτου, ερωτηματικό παραμένουν ωστόσο αγορές που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή (Πολωνία, Ρουμανία κυρίως) με το ενθαρρυντικό να είναι ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις για την ώρα.
Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται συνήθως την Ευρώπη ως ενιαίο γεωγραφικό χώρο, δείχνουν να μην επηρεάζονται από τα γεγονότα.
Για την επίτευξη θετικών επιδόσεων στον τουρισμό, σημαντικό ρόλο αποκτούν άλλωστε τόσο η ενδεχόμενη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας, όσο και η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερες περιφέρειες, αλλά και η αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη – τάση η οποία αναδείχθηκε περισσότερο μέσα στην υγειονομική κρίση.
Το πόσο σημαντική είναι η αμερικανική αγορά για το «ταμείο» το γνωρίζουν καλύτερα η Αθήνα και άλλοι προορισμοί, όπως η Σαντορίνη και άλλα νησιά – αγαπημένοι προορισμοί για επισκέπτες πέραν του ατλαντικού.
Σύμφωνα δε, με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη που μίλησε στο διαδικτυακό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT), «βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μια πολύ σημαντική ανάκαμψη στον τομέα των κρατήσεων. Βλέπουμε τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία και βέβαια την Αμερική που θα έχει τις περισσότερες θέσεις από ποτέ.
Πάνω από 460.000 θέσεις προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για την Ελλάδα από την Αμερική με απευθείας πτήσεις» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε ότι και «το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Συγκρατημένες προσδοκίες στην τουριστική αγορά, παρά τα θετικά δείγματα σε επίπεδο ζήτησης
Δύσκολη εξίσωση οι φετινοί εισπρακτικοί στόχοι – «ανάχωμα» στις προβλέψεις ο πληθωρισμός και η ακρίβεια
Σχόλια αναγνωστών