Ωστόσο οι εξελίξεις τρέχουν και στο προσκήνιο έρχονται διαρκώς νέες ιδέες.
Την τελευταία εβδομάδα για παράδειγμα, μπήκε μπρος και ένα ακόμα πείραμα, αυτό που εξετάζει κατά πόσο μπορεί να παραχθεί κρέας στο διάστημα.
Είναι ένα μικρό πιλοτικό βήμα για τη δοκιμή μιας πιθανής πηγής θρεπτικών συστατικών, ένα ενδεχομένως μεγάλο άλμα – τουλάχιστον αυτό ελπίζουν οι επιστήμονες – για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών.
Καλλιέργεια κρέατος από κύτταρα
Το πείραμα επινοήθηκε από την Aleph Farms, μια ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται στην καλλιέργεια κρέατος από κύτταρα, και πραγματοποιείται από την πρώτη ομάδα αστροναυτών που είναι αποκλειστικά ιδιωτική και επισκέπτεται τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Διατυπώνονται ωστόσο δεύτερες σκέψεις για το εάν η μέθοδος αυτή είναι πολύ ασταθής για να βασιστούν οι αστροναύτες και για το ότι η καλλιέργεια κρέατος στο διάστημα δεν θα είναι ποτέ πιο απλή από τη μεταφορά του από τη Γη.
Η εν λόγω διαδικασία δεν προϋποθέτει σφαγή ζώων αλλά έχει έναν πιο εργαστηριακό χαρακτήρα παραγωγής, μιας και ζωικά κύτταρα εφοδιάζονται με τα απαραίτητα αμινοξέα και υδατάνθρακες ώστε να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν μυώδεις ιστούς μέχρις ότου πάρουν τη μορφή βρώσιμου κρέατος.
Οι προβληματισμοί των επιστημόνων
Ο ίδιος ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος των Aleph Farms, δεν κρύβει τους προβληματισμούς του:
«Γνωρίζουμε από πολλές προγενέστερες επιστημονικές μελέτες πως η φυσιολογία και η βιολογία συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.
Επομένως, στην πραγματικότητα δε γνωρίζουμε, κανείς δε γνωρίζει, αν αυτές οι καλλιέργειες πολλαπλασιασμού μπορούν όντως να υπάρξουν στο διάστημα».
Πάντως σε αποστολή του πυραύλου SpaceX στις 8 Απριλίου και πρώτη ιδιωτική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μια μικρή καλλιέργεια κρέατος ταξίδεψε μαζί με τους τέσσερις αστροναύτες του πληρώματος και αυτή αναμένεται να μελετηθεί.
Ακόμα κι αν το πείραμα πετύχει, εξακολουθούν να υπάρχουν επιπλέον προβληματισμοί από πολλούς γύρω από αυτό.
Άλλωστε το κρέας καλλιέργειας δεν είναι καν τόσο διαδεδομένο στη Γη και υπάρχουν λόγοι για αυτό.
Ο αντίλογος για το θέμα
Κατ΄ αρχάς, τίθεται το ζήτημα της στειρότητας σε ενός τέτοιους είδους μέθοδο παραγωγής. Τα ζωικά κύτταρα αναπαράγονται αργά. Οι Aleph Farms έχουν τον αντίλογο στο παραπάνω, μιας και η ποσότητα κρέατος που θα χρειάζεται στο διάστημα είναι διαχειρίσιμη, όπως λένε.
Ένα ακόμα επιχείρημα της εταιρείας παραγωγής κρέατος κυτταροκαλλιέργειας είναι το μεγάλο κόστος της μεταφοράς τροφής από τη Γη στο διάστημα, με την τοπική παραγωγή τροφής να μπορεί να δώσει μια λύση σε αυτό.
Στο τελευταίο, ο David Habert και χημικός μηχανικός στο Μπέρκλεϊ σημειώνει πως λόγω του τρόπου παραγωγής του, το συγκεκριμένο κρέας έχει αρκετά μικρότερη κατά αντιστοιχία ποσότητας θερμιδική αξία και άρα διερωτάται αν όλο αυτό αξίζει τον κόπο.
Σχόλια αναγνωστών