Το ασύλληπτο ποσό των 20,3 εκ ευρώ έχει οφειλή προς τη ΔΕΗ η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Νηματουργία Βαρβαρέσος γεγονός που δημιουργεί το εύλογο ερώτημα πόσα χρόνια έχει η εταιρία να πληρώσει ρεύμα και τι ενέργειες έγιναν από την πλευρά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Βέβαια στην παρούσα φάση είναι ολίγον τι αργά για τη ΔΕΗ δεδομένου ότι η εταιρία έχει λάβει με δικαστική απόφαση προστασία από τους πιστωτές και αναζητεί λύση εξυγίανσης.
Το συνολικό ποσό προς τη ΔΕΗ υπερβαίνει ήδη τα 21 εκ ευρώ καθώς το 2021 υπάρχει κατανάλωση ρεύματος η οποία δεν έχει τιμολογηθεί.
Σημειώνεται ότι στις 23.08.2019 υπογράφηκε συμφωνία αναδιάρθρωσης και εξόφλησης των υποχρεώσεων της Εταιρίας προς τη Δ.Ε.Η. με δωδεκαετή διακανονισμό ύψους 12.927.87 ευρώ.
Τότε η διοίκηση της Εταιρίας ισχυριζόταν ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ.Ε.Η. προκειμένου να υπάρξει νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης και εξόφλησης των υποχρεώσεων!!!
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 αναφέρεται ότι «Στις 05.04.2018 επιτεύχθηκε συμφωνία για την πληρωμή της οφειλής που προέκυψε το 2017, μετά τη λήξη του υφιστάμενου διακανονισμού, δεδομένου ότι έχει τηρηθεί η καταβολή των προβλεπόμενων δόσεων.
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2016 αναφέρεται ότι «Στις 26.04.2017 υπογράφηκε νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλου πελάτη με τη ΔΕΗ και συμφωνήθηκε η ρύθμιση εξόφλησης οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο κονδύλι της Κατάστασης Χρηματοοικονομικής Θέσης "Εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις – Προμηθευτές" συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση της εταιρίας προς τη Δ.Ε.Η. και η οποία πλέον, μετά τη συμφωνία, συνιστά στο μεγαλύτερό της μέρος μακροπρόθεσμη υποχρέωση».
Τότε το ποσό ήταν 10 εκ ευρώ. ουσιαστικά δηλαδή η Βαρβαρέσος υπολογίζεται ότι έχει απλήρωτους λογαριασμούς για μια δεκαετία τουλάχιστον ενώ ουδείς έχει αντιληφθεί τι ακριβώς καταβολές έχει κάνει. Και προφανώς όλα αυτά ήταν λεπτομέρειες για τους ορκωτούς που υπέγραφαν τις εκθέσεις ελέγχου όλα αυτά τα χρόνια.
Για όλα φταίνε οι άλλοι
Η εταιρία ωστόσο δεν χρωστά μόνο στη ΔΕΗ (με την οποία δηλώνει ότι βρίσκεται σε … επικοινωνία) η οποία από ότι φαίνεται όμως ότι είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της αλλά και στις τράπεζες περί τα 15 εκ ευρώ.
Ωστόσο παρ όλα αυτά φαίνεται να μην έχει όπως τουλάχιστον αναφέρει στην έκθεσή της η Επιτροπή Ελέγχου η οποία αναφέρει τα εξής:
«Η Διοίκηση της Εταιρίας πάντοτε εφάρμοζε και εφαρμόζει πολιτικές βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης όλα τα χρόνια της λειτουργίας της.
Το 2016 μετά από μελέτη της αγοράς και της παραγωγής εκπόνησε το επενδυτικό σχέδιο της θεμελιώδους αλλαγής του προϊοντικού μίγματος που εγκρίθηκε από το Υπουργείο. (Η Εταιρία υπέβαλε το αίτημά της με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 377/30.01.2017 και εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 4909/16.10.2018 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών).
Επέλεξε να σταματήσει τις παραγωγές προϊόντων που έχουν οξύ ανταγωνισμό και ανέπτυξε, αναπτύσσει και παράγει μόνο αειφόρα προϊόντα (Α5).
Άλλαξε σχεδόν 100% το πελατολόγιό της σε σχέση με αυτό που είχε πριν 5 χρόνια, επιλέγοντας να διεισδύσει σε niche αγορές και να εξυπηρετήσει πελάτες με εξαιρετική οικονομική επιφάνεια (ασφαλίζονται οι πιστώσεις από την εταιρία COFACE), με οργάνωση και λειτουργία βιομηχανιών και με υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις που η εταιρεία ανταποκρίνεται πλήρως.
Η μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου λόγω της καθυστέρησης των εγκρίσεων των τραπεζών, είχε και έχει τραγική επίπτωση στην εταιρία αφού χάθηκε πολύτιμος παραγωγικός χρόνος.
Από τη συμφωνία των Τραπεζών με την Εταιρία στις 13.09.2017 και την υπόσχεση των, για άμεση χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του 2017, τελικά η χρηματοδότηση υλοποιήθηκε από τα τέλη του 2019 έως το 2ο τρίμηνο του 2020 με υπερβολικό κόστος και με καταστροφική επίπτωση στην ρευστότητα της Εταιρείας, μείωση στην παραγωγή και απώλεια παραγγελιών.
Το υπερβολικό κόστος προέκυψε λόγω α) των καθυστερήσεων αποστολής των χρημάτων στους προμηθευτές και β) λόγω των εξασφαλίσεων που ζητήθηκαν έχοντας αποτέλεσμα για ένα δάνειο μακροπρόθεσμο των 2,375 εκ ευρώ η εταιρία να επιβαρυνθεί με περισσότερο από 300.000 ευρώ. Έτσι χάθηκε πάρα πολύ χρόνος, χάθηκαν πολλές παραγγελίες και πολλά κεφάλαια της εταιρίας αναίτια, εξαιτίας της διετούς καθυστέρησης των Τραπεζών.
Ο CRO της Εταιρείας αποτίμησε σε σχετική έκθεση του την οικονομική ζημία της εταιρίας χωρίς να λάβει υπόψη του τη ζημία από τη μη εξυπηρέτηση των πελατών της η οποία είναι ανυπολόγιστη.
Η έλλειψη ρευστότητας έχει σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία της Εταιρείας. Η επιτροπή ελέγχου ενημερώθηκε από τις οικονομικές καταστάσεις, από τα ΙBR του CRO και από τον Ορκωτό Ελεγκτή».
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρει η Επιτροπή Ελέγχου η οποία προφανώς δεν κατάλαβε τίποτα από το γεγονός ότι η εταιρία έχει μια εξωφρενική οφειλή στη ΔΕΗ και παρ όλα αυτά συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται όταν χιλιάδες νοικοκυριά με ασήμαντες οφειλές σε σχέση με αυτή της Βαρβαρέσσος απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης ή τους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Η εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο που φέσωσε τη ΔΕΗ με 21 εκατ. ευρώ με απλήρωτους λογαριασμούς δεκαετίας
Η απίθανη έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου που ρίχνει ευθύνες στις τράπεζες και το δημόσιο που επιχορήγησε επενδυτικό σχέδιο
Σχόλια αναγνωστών