«Ζούμε στους πιο χαοτικούς καιρούς εδώ και δεκαετίες, ακόμη τα χειρότερα είναι εμπρός» προειδοποιεί η Morgan Stanley.
Υπάρχουν πολλοί φόβοι για παγκόσμια ύφεση και τους τελευταίους τρεις μήνες η Morgan Stanley αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 1,70% χαμηλότερα, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί.
Χαοτική η περίοδος
Ζούμε στις πιο χαοτικές, δύσκολα προβλέψιμες μακροοικονομικές στιγμές των τελευταίων δεκαετιών.
Τα συστατικά για μια παγκόσμια ύφεση είναι στο τραπέζι.
Η Morgan Stanley έχει προβλέψει μια σημαντική περαιτέρω πώληση στις μετοχές των ΗΠΑ, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ύφεση.
Σκεφτείτε ότι η ανάκαμψη από την Covid σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν υπερκαλύψει τα επίπεδα προ covid 19… ειδικά εκείνες που παράγουν καταναλωτικά αγαθά των οποίων η ζήτηση έχει εκτιναχθεί στα ύψη - θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις, η τύχη τους θα αλλάξει.
Επιπλέον, τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν είναι ποτέ καλά νέα για τις αποτιμήσεις των χρηματιστηρίων.
Η ύφεση και ο πληθωρισμός σκιάζουν τις διεθνείς οικονομίες και αγορές.
Η απότομη επιβράδυνση της Κίνας είναι ξεκάθαρη.
Το 2021, η κινεζική κυβέρνηση υιοθέτησε ρυθμιστικές αλλαγές που προκάλεσαν μια σημαντική πτώση στην οικονομία.
Στη συνέχεια, διαδοχικά κύματα Covid έπληξαν την Κίνα.
Η πολιτική Covid-zero δηλαδή μηδενικών κρουσμάτων covid 19 έχει περιορίσει τις δαπάνες των νοικοκυριών και δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την παραγωγική πλευρά της οικονομίας.
Οι κρίσιμες μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη και η Σενζέν έχουν αποκλειστεί και τα κρούσματα σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν αυξηθεί.
Ο κίνδυνος μιας εκτεταμένης επιβράδυνσης είναι ορατός και προφανής.
Για την Ευρώπη, η επιβράδυνση θα είναι πιο ήπια, επειδή οι πρόσφατοι δείκτες τιμών καταναλωτού και οι έρευνες εμπιστοσύνης υποδηλώνουν διατήρηση της δυναμικής έστω και επιβραδυνόμενη.
Αλλά από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι καθοδικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.
Η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων θα λειτουργήσει ως φόρος στον ευρωπαίο καταναλωτή.
Και καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, η προοπτική εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία γίνεται πιο πιθανή.
Το β΄ 6μηνο του 2022 χειρότερο για την οικονομική ανάπτυξη
Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 φαίνεται σαφώς χειρότερο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης από ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η τάση αυτή σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό ώθησε την ΕΚΤ να ομαλοποιήσει την πολιτική της.
Ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης και τα μηδενικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,50% είναι απίθανο να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ύφεση.
Οι αγορές είναι στραμμένες προς το μέλλον και το selloff στα κράτη της ζώνης του ευρώ είναι πιθανότατα μόνο η αρχή της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 1ο τρίμηνο του 2022.
Σίγουρα, οι εγχώριες τελικές δαπάνες ήταν σταθερές και οι ένοχοι ήταν τα αποθέματα και οι εξαγωγές.
Ωστόσο, οι αδύναμες εξαγωγές προειδοποιούν ότι θα επιβραδυνθεί η παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών προϊόντων τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 428 χιλιάδες, ενισχύοντας και τις θέσεις εργασίας. Όμως, όπως και στην Ευρώπη, δεν έχουμε δει ακόμη το πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, και η πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley δείχνει ότι η επιβράδυνση μπορεί να είναι σημαντική.
Επιπλέον, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν ξεπεράσει το 5% για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, και με την έλλειψη νέων κατοικιών θα οδηγηθούν οι τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Εδώ και δεκαετίες η αγορά ακινήτου είναι πιο δύσκολη σε σχέση με το παρελθόν.
Και φυσικά, η Fed έχει σηματοδοτήσει ένα αρκετά επιθετικό σύνολο αυξήσεων επιτοκίων με κατάληξη το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 2,5% το 2022 καθώς ο ισολογισμός αρχίζει να συρρικνώνεται.
Η κατεύθυνση για την οικονομία των ΗΠΑ είναι σαφής, επιβράδυνση και ίσως ύφεση.
Γιατί λοιπόν να μην βιώσουμε παγκόσμια ύφεση;
Προς το παρόν, ακόμη και αν το ΑΕΠ της Κίνας δει μια μέτρια διαδοχική συρρίκνωση το 2ο τρίμηνο του 2022, η ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής και η υποχώρηση του Covid θα επιτρέψουν την ανάκαμψη.
Ένα εμπάργκο της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πιθανό να είναι διαχειρίσιμο, ενώ για μια ύφεση, θα χρειαζόμασταν ένα σενάριο όπου όλες οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, θα έπαυαν απότομα. Και η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, αλλά είναι πρόθυμη να αντιστρέψει τον σχεδιασμό της με την πρώτη ένδειξη ότι κάνει πάρα πολλά.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα, η αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών είναι πρόβλημα, η ενεργειακή κρίση είναι πρόβλημα, το Ουκρανικό είναι πρόβλημα…γενικώς έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών